Skocz do zawartości

Krzyżowanie łańcuch przy zmianie biegów.

kAs-09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam: 2x11 Shimano 105 R7000

Zastanawiam się czy jest konkretnie podane jakich kombinacji przerzutek nie używać. Jedyne co wiem i słyszę to jest to, aby nie krzyżować skrajnych zębatek. Czy jest, gdzieś konkretnie podane przez producenta, aby np. maksymalnie krzyżować łańcuch np. max. 2-7 ? a już 2-8, 2-9, 2-10, 2-11 to kategorycznie nie?

Zawsze jak jeżdżę to się nad tym zastanawiam... czy to tylko i wyłącznie na słuch mogę to rozszyfrować?

Opublikowano

Shimano po wprowadzeniu napędów 10s oficjalnie przyznało że można krzyżować łańcuch. Głównie dlatego że tak wąski łańcuch jest na tyle elastyczny że przekosy nie stanowią już takiego problemu.

Opublikowano

Aczkolwiek skrajne "krzyżowe" ustawienia łańcucha są zupełnie bez sensu, bo identyczne przełożenie można uzyskać bez krzyżowania, bo w napędach 3x i 2x przełożenia ze skrajnych ustawień zawsze się dublują.

Oczywiście, że podczas wyścigu nie ma co się tym przejmować, bo szybkość zmiany przełożeń jest priorytetowa, ale jak się jeździ bez napinki to nie wygięty łańcuch pracuje ciszej i lżej.

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, kAs-09 napisał:

Posiadam: 2x11 Shimano 105 R7000

Zastanawiam się czy jest konkretnie podane jakich kombinacji przerzutek nie używać.

Nie używaj tylko najmniejszej z przodu i z tyłu oraz największej z przodu i z tyłu. Pozostałe 20 kombinacji używaj normalnie.

Di2 2x11 z pojedyńczą manetką (bez rozróżnienia przód-tył) tak zasuwa po zębatkach.

Opublikowano

Ja u siebie mam 2x11 i na dużym blacie mogę zejść od koronki 1 do 10 i to maks a na mniejszym to od 4 do 11 niżej 4 nie zejdę bo łyżka przerzutki już trze o łańcuch. To teoretycznie jak podają sklepy mam 22 biegi a w praktyce maks 17 :)

Opublikowano

A jak kiedys przeliczyłem, użytecznych przelozen (niezdublowanych) jest 14.

Opublikowano

W napędach 2x10 łańcuch i tak jest mega wytrzymały. U mnie, bez kultury zważania na koszenie łańcucha pierwszy wytrzymał 3000 km i poszedł do huty razem z kasetą.

A podczas jazdy MTB w maratonach często miałem 36 z przodu i 36 z tyłu bo przednia przerzutka była tak zapchana błotem, że nie dawała rady zmieniać

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

No dobrze a jak wygląda kwestia krzyżowania łańcucha na takim zestawie jak poniżej. Przy młynku i dużym blacie nie używam skrajnych czterech koronek bo jest to nieuzasadnione. Najbardziej pytanie kieruje do środkowej tarczy 36 zębowej. Czy  w tym przypadku można bez obaw używać całego przekroju kasety ? Czy jednak jeżdżąc na skrajnych największych czy najmniejszych koronkach kasety niszczymy napęd ? 

SHIMANO SLX FC-M670, 48-36-26 TEETH

SHIMANO CN-HG54

SHIMANO CS-HG50, 11-36 TEETH, 10-SPEED

Opublikowano (edytowane)

Przy moim układzie w rowerze typu cross jazda emerycka, trzy tarcze z przodu, dziesięć zębatek z tyłu na środkowej tarczy staram się nie używać dwóch do trzech skrajnych przełożeń zależnie od obciążenia. Po prostu jechałem powoli pod delikatne wzniesienie słuchając i patrząc na łańcuch, czyli pokrywa się to z tym że każda tarcza powinna obsługiwać około cztery zębatki z tyłu. Odczucia mogą być u każdego inne ze względu na model oraz stopień zużycia napędu i jak oraz czym jest nasmarowany i zanieczyszczony.

Edytowane przez grzegorz75jan
Opublikowano
26 minut temu, Gokart napisał:

Najbardziej pytanie kieruje do środkowej tarczy 36 zębowej

Zauważ że tu debatują użytkownicy "sznurówek",Przy MTB,na środkowej tarczy ogarniesz cały zakres(przykład 1x),ale po co? 

Mając większe przekosy szybciej zużywasz napęd.

Opublikowano
10 godzin temu, Gokart napisał:

Najbardziej pytanie kieruje do środkowej tarczy 36 zębowej. Czy  w tym przypadku można bez obaw używać całego przekroju kasety ? Czy jednak jeżdżąc na skrajnych największych czy najmniejszych koronkach kasety niszczymy napęd ? 

Nie ma obawy o kasetę... ale. Ale jeśli się upierać to musisz wiedzieć że im mniejszą tarcza z przodu tym większe napięcie łańcucha. Nie zauważyłem jednak by zużywało ono łańcuch bardziej lub mniej jak przekosy. W każdym razie są to różnice są raczej marginalne. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Red napisał:

Ale jeśli się upierać to musisz wiedzieć że im mniejszą tarcza z przodu tym większe napięcie łańcucha.

Możesz to opisać szerzej bo zupełnie nie kumam o co ci chodzi? 

Opublikowano (edytowane)

Gdzieś szerzej opisał to Uzurpator na swoim blogu. O ile pamiętam to chodzi o to że przy większej tarczy siła działająca na łańcuch rozkłada a jest na większą ilość ogniw co przy ciągnięciu (bo o takim działaniu mówimy w przypadku korby) ma wpływ na mniejsze zużycie łańcucha. Innymi słowy to korba zużywa łańcucha, który z kolei zużywa kasetę. 

Edytowane przez Red
  • Pomógł 2
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze zauważyłem dziwną a może normalną przypadłość. Mianowicie przód środkowa tarcza tył największa zębatka, kręcąc do tyłu zdarzy się, że łańcuch spadnie o dwie zębatki po czym jak zacznę kręcić do przodu normalnie wskakuje na największą. Jeśli przód mam młynek tył największa koronka problem nie występuje 

Duży przekos powodem ? Czy drążyć temat.

Edytowane przez Gokart
Opublikowano
W dniu 27.07.2020 o 20:13, Gokart napisał:

Duży przekos powodem ? 

Tak

W dniu 27.07.2020 o 20:13, Gokart napisał:

Czy drążyć temat.

Nie