karakan Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 Cześć, Opiszę dokładnie całą sytuację. Więc tak.. Jestem głupi i dałem się przejechać koledze na rowerze, a gdy ten zaliczył glebę ( przy prędkości 5km/h), bo mam "za mocny hamulec" przewrócił rower na stronę napędu i wykrzywił hak przerzutki, sama przerzutka też swoje dostała. Kupiłem nowy hak, przerzutkę tylną. Wymieniłem linki, pancerze, w każdy pancerzyk dałem kroplę brunoxa. I problem polega na tym, że za cholerę nie mogę wyregulować przerzutki, w sensie albo super zrzuca albo super wrzuca, nie mogę zrobić tak żeby zrzucało i wrzucało tak samo dobrze. Czy to może być krzywa rama w miejscu haka przerzutki? Raczej wątpię żeby się wygiął, bo to nie było mocne uderzenie, a jednak aluminiowa rama powinna wytrzymać wiele. Jak patrzę na przerzutkę od góry czy od boku to ciężko mi stwierdzić żeby było coś krzywe, nie wygląda na to. Męczyłem się z tym kilka godzin gdzie zwykle zajmuje mi to max 20 minut. Przeczytałem wiele już poradników, obejrzałem z 10 filmików i próbowałem różnych metod. Nawet kręcenie śrubką, która odpowiada za odległość kółeczka od kasety, zakres H i L również zmieniałem i nic. Manetka jest nowa, zmieniałem miesiąc temu. Czy macie jeszcze jakieś pomysły? Czy to już na 100% będzie coś z ramą? I czy jeżeli to rama, to da radę kombinerkami coś zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
Gość Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 Czasami nowy hak bywa krzywy. Przerzutkę kupiłeś dokładnie pod swój napęd?
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 4 minuty temu, Sziva napisał: Czasami nowy hak bywa krzywy. Przerzutkę kupiłeś dokładnie pod swój napęd? Tak, dokładnie taka jak była
Gość Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 3 minuty temu, karakan napisał: Tak, dokładnie taka jak była Ale przerzutka pracuje tak, że albo wrzuca albo zrzuca czy są jednak jakieś stany pośrednie? Może masz gdzieś linkę zagiętą i trze o pancerz?
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) 12 minut temu, Sziva napisał: Ale przerzutka pracuje tak, że albo wrzuca albo zrzuca czy są jednak jakieś stany pośrednie? Może masz gdzieś linkę zagiętą i trze o pancerz? Mogę ustawić tak przerzutke, że np zrzuca perfekcyjnie ale na jakimś pojedynczym biegu albo na dwóch nie wrzuca albo "musi pomyśleć zanim wskoczy" nie mogę znaleźć idealnego napięcia linki żeby wrzucał i zrzucał zawsze albo zrzuca dobrze i przy wrzucaniu gdzieś się zatrzyma albo odwrotnie. Być może niezrozumiale opisuję całą sytuację. Wydaje mi się, że to nie jest wina pancerzy, bo gdy w rękach naciągałem linkę i luzowałem nie czułem żadnego oporu Edytowane 20 Września 2019 przez karakan
Gość Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 To może pojeździj na niej trochę i daj czas, aby się dotarła przerzutka. Zwykle przy nowym napędzie trzeba przejechać 100-200km, żeby całość się dotarła i pracowała jak trzeba, a drobne haczenia mogą się po drodze zdarzyć.
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 1 minutę temu, Sziva napisał: To może pojeździj na niej trochę i daj czas, aby się dotarła przerzutka. Zwykle przy nowym napędzie trzeba przejechać 100-200km, żeby całość się dotarła i pracowała jak trzeba, a drobne haczenia mogą się po drodze zdarzyć. Hmm, nigdy nie słyszałem o czymś takim ale w sumie niewiele jeszcze wiem 😛 a czy może to być coś z ramą? Powinna sobie raczej poradzić przy takim lekkim upadku, tym bardziej, że przerzutka raczej to zamortyzowała 1 minutę temu, Piotr78 napisał: Przerzutka tylna typu shadow? Oj sorrki, nie zobaczyłem twojej wiadomosci. Tak shadow ale bez + alivio 4000
Gość Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 1 minutę temu, karakan napisał: Hmm, nigdy nie słyszałem o czymś takim ale w sumie niewiele jeszcze wiem 😛 a czy może to być coś z ramą? Powinna sobie raczej poradzić przy takim lekkim upadku, tym bardziej, że przerzutka raczej to zamortyzowała W pierwszej kolejności wygina się hak. Możesz też łatwo sprawdzić czy masz hak równo:
Piotr78 Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 No to niestety coś jest minimalnie krzywe ( hak lub przerzutka ) ewentualnie coś z nie tak z pancerzem. Za dlugi, przekrecony, etc. Zrób zdjęcia z tylu na wysokości przerzutki.
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 Teraz, Sziva napisał: W pierwszej kolejności wygina się hak. Możesz też łatwo sprawdzić czy masz hak równo: No tylko ja wymieniłem ten hak, bo był krzywy. Myślę, że ten nowy jest ok 1 minutę temu, Piotr78 napisał: No to niestety coś jest minimalnie krzywe ( hak lub przerzutka ) ewentualnie coś z nie tak z pancerzem. Za dlugi, przekrecony, etc. Zrób zdjęcia z tylu na wysokości przerzutki. Możliwe, że pancerz, który jest już bezpośrednio do przerzutki jest za długi, bo chciałem dać odrobinkę zapasu żeby nie był zbyt napięty. Jestem teraz w pracy i sobie szamię na przerwie więc nie mam możliwości wstawić teraz fotki
Gość Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 2 minuty temu, karakan napisał: No tylko ja wymieniłem ten hak, bo był krzywy. Myślę, że ten nowy jest ok Dwa pręty gwintowane i kilka nakrętek z podkładkami i będziesz mieć odpowiedź.
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 1 minutę temu, Sziva napisał: Dwa pręty gwintowane i kilka nakrętek z podkładkami i będziesz mieć odpowiedź. To zanim skoczę do liroja najpierw sprawdzę jeszcze raz te pancerze, może faktycznie źle dobrałem długość
ahaja Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 Możliwe jeszcze że: - z którejś z przelotek w ramie wyskoczył pancerz z końcówką, tzn nie siedzi odpowiednio w gnieździe - źle - nie w tym miejscu - przykręciłeś linkę przy przerzutce Zerknij, chyba, że ten oglądałeś:
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 21 minut temu, ahaja napisał: Możliwe jeszcze że: - z którejś z przelotek w ramie wyskoczył pancerz z końcówką, tzn nie siedzi odpowiednio w gnieździe - źle - nie w tym miejscu - przykręciłeś linkę przy przerzutce Zerknij, chyba, że ten oglądałeś: Też wdziałem. Zajrzę jeszcze do instrukcji, może coś się dowiem więcej. Dzięki
Piotr78 Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 Możesz też pójść na skróty, ale musisz mieć klasyczną przerzutkę ( o ile kaseta nie jest większa niż 11-34 ( 11-32 dla niektórych przerzutek ). Montujesz i działa na 98 %.
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) 17 minut temu, Piotr78 napisał: Możesz też pójść na skróty, ale musisz mieć klasyczną przerzutkę ( o ile kaseta nie jest większa niż 11-34 ( 11-32 dla niektórych przerzutek ). Montujesz i działa na 98 %. Mam kasetę 11-34, wole dowiedzieć się jaka jest przyczyna co nie tak. Ale jaka różnica czy mam taką a nie inną przerzutkę? W instrukcji wyczytałem kilka wskazówek, które może pomogą więc jutro sobie sprawdzę 😛 Jeszcze pytanko jedno. Mogę delikatnie poruszać górnym kółeczkiem przerzutki na boki, ze starą też tak mam. To normalne? Dolnej nie można ruszyć, w starej tak samo Edytowane 20 Września 2019 przez karakan
Piotr78 Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 Luz na kółeczku to normalne. Różnica pomiędzy przerzutką shadow i klasyczną jest taka, że shadowy sa duuzo bardziej podatne na złe działanie gdy hak krzywy itp. Szczególnie w napędzie 9 sp.
Kruk Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 Noo i Shadow przerzutka jest bardziej schowana do roweru, ma to niby powodować mniejszą podatność na uszkodzenia Shadow + to to samo tylko ze sprzęgłem które mocno stabilizuje łańcuch, dostępny w przerzutkach 10 rzędowych w górę. Luz na kółeczko w Alivio zwłaszcza to normalne bo to zwykłe kółeczko na ślizgu, lepsze na maszynach nie mają takich luzów.
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 Dziękuję za informacje. Jutro dam znać jak coś się uda lub nie
Accent_Szaj Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 3 godziny temu, karakan napisał: dałem kroplę brunoxa. Nikt tego nie zauważył??? Jakiego brunoxa? Deo? Wyczyść linki i pancerze i przesmaruj najlepiej oliwką do maszyn,a jak nie masz,to jakimś olejem
karakan Opublikowano 20 Września 2019 Autor Opublikowano 20 Września 2019 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: Nikt tego nie zauważył??? Jakiego brunoxa? Deo? Wyczyść linki i pancerze i przesmaruj najlepiej oliwką do maszyn,a jak nie masz,to jakimś olejem Brunox olej do łańcucha, szajbajk na swoim filmie mowil, ze warto tak zrobic Teraz mi tak do głowy w sumie przyszło, czy może to być coś z łańcuchem? Bo po tym wypadku łancucha nie zmieniałem
Accent_Szaj Opublikowano 20 Września 2019 Opublikowano 20 Września 2019 Oczywiście, że tak Sprawdzić nie zaszkodzi. Godzinę temu, karakan napisał: Brunox olej do łańcucha, To ok. Ludzie czasem używają Deo co jest błędem
karakan Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 Udało mi się znaleźć jakiś kompromis, jedyne co to teraz lekko "strzyka" na 7 i 8 przełożeniu ale prawie niesłyszalne. Kółeczko nie jest wtedy idealnie równo na 7 i 8. Nie jestem w stanie zrobić tak żeby było idealnie. Pomogło lekkie przybliżenie przerzutki do kasety ale nie wiem czy teraz nie jest zbyt blisko. Wstawię fotki, może jesteście w stanie ocenić czy coś jest krzywe i czy nie jest za blisko. Przypomnę, że przerzutka oraz hak jest nowa
PiotrekGT Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 A regulowałeś odległość wózka śrubką B?
Rekomendowane odpowiedzi