karakan Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 26 minut temu, PiotrekGT napisał: A regulowałeś odległość wózka śrubką B? W sensie górnego kółeczka od kasety? No tak, pisałem o tym
leejoonidas Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 Czasami jest tak że po założeniu nowego haka przerzutka nie chce dobrze współpracować z resztą napędu, polecam obejrzeć film z linku poniżej. Jeżeli problem będzie nadal występował to lepiej udać się do dobrego serwisu i w kilka chwil uporają się z tym problemem. https://m.youtube.com/watch?v=tXfvW0L3iLM&list=PLGCTGpvdT04TlNwuGy2pd_y8wt-oLfuij&index=9&t=0s
karakan Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) 34 minuty temu, leejoonidas napisał: Czasami jest tak że po założeniu nowego haka przerzutka nie chce dobrze współpracować z resztą napędu, polecam obejrzeć film z linku poniżej. Jeżeli problem będzie nadal występował to lepiej udać się do dobrego serwisu i w kilka chwil uporają się z tym problemem. https://m.youtube.com/watch?v=tXfvW0L3iLM&list=PLGCTGpvdT04TlNwuGy2pd_y8wt-oLfuij&index=9&t=0s Dzięki, zobaczę. No tylko czy w serwisie uporają się z tym na stałe czy jak np w przyszłości wymienię przerzutkę, to będzie tak samo tego nie wie nikt a zależy mi wiedzieć co jest przyczyną 😅 Gooościu, jak zobaczyłem kiedy uderzył kamulcem w przerzutkę to aż mnie serce zabolało! Edytowane 21 Września 2019 przez karakan
Piotr78 Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 To jest właśnie najgorsze w przypadku przerzutek shadow i napędu 9 sp. Szukanie tej minimalnej przyczyny, powodu dla którego wszystko nie jest idealnie. Na zdjęciu nic niepokojącego nie widać, ale to są tak drobne rzeczy, że trudno ustalić co broi ( trójkącik pancerz - hak - przerzutka ). Gwarantuję Ci, że po założeniu klasycznej przerzutki wszystko byłoby cacy. ( jak się wnerwisz kiedyś na niepoprawną pracę, upierdliwą regulację, szukanie przyczyn to podmień przerzutkę od kogoś z rodziny, albo sprzedaj obecną, kup klasyczną i będziesz zadowolony )
Kruk Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 Ja miałem napęd i SLX 9 rzędowy i XT 9 rzędowy i nigdy nie miałem ani problemu z regulacją ani z niczym o_O I to przerzutki 9 shadow
karakan Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 Wiecie co, ja po prostu niedawno zacząłem się tym wszystkim interesować, wymieniłem napęd, wszystko co się dało w rowerze. Było ok, kolega zaliczył glebę, coś zrobił i teraz mam problem z regulacją. Chociaż za pierwszym razem po wymianie napędu też miałem problem z tylną przerzutką... Teraz mam nową i nowy hak, dalej coś mu nie pasuje. Pancerzy, linek nie podejrzewam bo po odkręceniu linki od przerzutki sprawdziłem w palcach jak się porusza linka w pancerzach i absolutnie nie ma żadnego oporu. Podejrzewam, że musiał mi wykrzywić ramę w miejscu haka o kilka mm stąd te problemy. Możliwe też, że mam ustawioną złą odległość wózka od kasety ale nie wiem jak to zmierzyć, w sensie w jakim miejscu mam zmierzyć, w instrukcji jest napisane, że ma być ok 5mm odległości. No ale właśnie, jak się to mierzy, czym, gdzie? Suwmiarką? I czy to może być przyczyna? Że wózek jest za daleko lub za blisko kasety?
Piotr78 Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) Bo miałeś Kruku wszystko proste Poza tym, alivio rd-m4000 nie jest trwała. To najgorsza alivio ever. Kiedyś, bodaj w 2010 albo 2009 z rd-m662 spędziłem pół dnia żeby wyregulować. Przerobilem ( podmieniałem ) wszystko, pancerze, manetki, aż przyszła kolej na samą przerzutkę. Rower był prawie nowy, przyjechał na przegląd. Hak optycznie prosty, przerzutka również. Wtedy nie wiedziałem jeszcze jak bardzo jest ważny idealnie prosty hak. Z resztą przyrządu nie miałem wtedy, ani zwykłym kołem nie sprawdziłem czy jest idealnie prosty. Nie działało dobrze i nic nie mogłem poradzić. ( teraz obstawiam, że był minimalnie krzywy hak ) Dzięki tej zabawie okazało się jak bardzo jest czuła na np. długość ostatniego pancerza, nawet jego przekrecenie. Na koniec założyłem acere zwykłą i wszystko zaczęło chodzić jak w zegarku, alivio to samo. Wymienilem za zgodą klienta przerzutkę na klasyczną deore i był zadowolony. Potem wielokrotnie regulowalem te przerzutki i objawy zawsze te same. Mocniejsze lub slabsze, ale zawsze niemal było coś nie halo. Pomijam, że nawet nowe haki potrafią być minimalnie krzywe, albo zamiennik nie jest idealny i problem od nowa. Dlatego nie polecam nigdy shadow w 9 sp bo poza minimalnie schowanym korpusem żadnych korzyści, a problemów więcej. Edytowane 21 Września 2019 przez Piotr78 1
karakan Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 15 minut temu, Piotr78 napisał: Bo miałeś Kruku wszystko proste Poza tym, alivio rd-m4000 nie jest trwała. To najgorsza alivio ever. Kiedyś, bodaj w 2010 albo 2009 z rd-m662 spędziłem pół dnia żeby wyregulować. Przerobilem ( podmieniałem ) wszystko, pancerze, manetki, aż przyszła kolej na samą przerzutkę. Rower był prawie nowy, przyjechał na przegląd. Hak optycznie prosty, przerzutka również. Wtedy nie wiedziałem jeszcze jak bardzo jest ważny idealnie prosty hak. Z resztą przyrządu nie miałem wtedy, ani zwykłym kołem nie sprawdziłem czy jest idealnie prosty. Nie działało dobrze i nic nie mogłem poradzić. ( teraz obstawiam, że był minimalnie krzywy hak ) Dzięki tej zabawie okazało się jak bardzo jest czuła na np. długość ostatniego pancerza, nawet jego przekrecenie. Na koniec założyłem acere zwykłą i wszystko zaczęło chodzić jak w zegarku, alivio to samo. Wymienilem za zgodą klienta przerzutkę na klasyczną deore i był zadowolony. Potem wielokrotnie regulowalem te przerzutki i objawy zawsze te same. Mocniejsze lub slabsze, ale zawsze niemal było coś nie halo. Pomijam, że nawet nowe haki potrafią być minimalnie krzywe, albo zamiennik nie jest idealny i problem od nowa. Dlatego nie polecam nigdy shadow w 9 sp bo poza minimalnie schowanym korpusem żadnych korzyści, a problemów więcej. Wspomnialeś o ostatnim pancerzu, Wydaje mi się, że jest ociupinkę za długi, czy to serio może mieć jakieś znaczenie?
Piotr78 Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 Tak. Faktycznie pancerz zbyt długi choć musiałbyś pokazać z boku, dla pewności.
karakan Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 16 minut temu, Piotr78 napisał: Tak. Faktycznie pancerz zbyt długi choć musiałbyś pokazać z boku, dla pewności. Tak to wygląda
karakan Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 4 minuty temu, Piotr78 napisał: Tak. Skróć. Dzięki, jutro to zrobię, bo jak teraz zacznę się z tym bawić to pewnie do 1 w nocy... 😂
maras52 Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 W RD-M592 miałem podobnie pancerz, hak prostowany x razy i problemów nie zauważałem.
Piotr78 Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) To jeszcze wysokość przedniej przerzutki wyprostuj bo 1-1,5 cm to nieco za wysoko Chociaż nie, jak Ci tak wystarczy to ok Edytowane 21 Września 2019 przez Piotr78
karakan Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 6 minut temu, Piotr78 napisał: To jeszcze wysokość przedniej przerzutki wyprostuj bo 1-1,5 cm to nieco za wysoko Chociaż nie, jak Ci tak wystarczy to ok Kolega do mnie czy do marasa? Bo się pogubiłem 😆
maras52 Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 31 minut temu, Piotr78 napisał: To jeszcze wysokość przedniej przerzutki wyprostuj bo 1-1,5 cm to nieco za wysoko Chociaż nie, jak Ci tak wystarczy to ok Za późno nie ta rama ale jak była tak ustawiona to ogarniało całą kasetę na każdym blacie
karakan Opublikowano 22 Września 2019 Autor Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Przejrzałem pancerze, skróciłem gdzieniegdzie efektu żadnego, wykończył mnie ten rower, chyba 5 dni się z tym męczę. Już mam ochotę go wywalić przez okno i nie będzie problemu z przerzutką, chyba trzeba go dać do serwisu, bo to nie na moje nerwy... Myslicie, że przerzutka bez shadow rozwiąże mój problem? Edytowane 22 Września 2019 przez karakan
Piotr78 Opublikowano 22 Września 2019 Opublikowano 22 Września 2019 Nie masz skąd wziąć żeby podmienić i się przekonać ?
karakan Opublikowano 22 Września 2019 Autor Opublikowano 22 Września 2019 16 minut temu, Piotr78 napisał: Nie masz skąd wziąć żeby podmienić i się przekonać ? Jedynie szosowego tourney na 7 biegów 😆
Piotr78 Opublikowano 22 Września 2019 Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Będzie działać o ile to nie wersja pod 14-28 tylko 11-34 max. I choć wsztstkie biegi mogą zmieniać się nieco gorzej to nie powinno być żadnych problemów w środku kasety itp. Edytowane 22 Września 2019 przez Piotr78
karakan Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 Ejejeje ludziska, możliwe, że zapomniałem dodać ważną informację. Centrowałem koło własnoręcznie, pierwszy raz w życiu i teraz zauważyłem, że gdy koło kręci się swobodnie (bez pedałowania) kaseta minimalnie się porusza, czyżby to była przyczyna całej sytuacji czy to normalne?
ahaja Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Może inaczej: a ośka czasem nie jest krzywa? Bo to na niej jest osadzony bębenek i kaseta ... Centrowanie koła (obręcz) nie ma tu raczej związku.
karakan Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 10 minut temu, ahaja napisał: Może inaczej: a ośka czasem nie jest krzywa? Bo to na niej jest osadzony bębenek i kaseta ... Centrowanie koła (obręcz) nie ma tu raczej związku. Ciężko mi stwierdzić co jest krzywe, gdy kręci się koło swobodnie w pewnym momencie kaseta jakby podbija i widać to również na łancuchu gdy podnosi się o 1-2mm do góry w pewnym momencie obrotu... Nie wiem czy to normalne, nie mam porównania
Piotr78 Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Minimalne bicie na boki to normalne zjawisko w tańszych piastach. Jeśli jest minimalne to się nie przejmuj. To wina spasowania bębenek - korpus piasty. Nagraj film jak Cię to męczy
Rekomendowane odpowiedzi