Skocz do zawartości

RockShox Recon - uzupełnienie oleju w nowym amortyzatorze, czy to prawda ?

bero102

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kiedyś trafiłem na info, iż w reconie trzeba przed pierwszą jazdą sprawdzić i uzupełnić stan oleju. Czy jest to prawdą? Mam na myśli recona rl silver 

Opublikowano

W tłumiku to raczej olej jest ok. W dolnych lagach może go brakować.

Opublikowano
54 minuty temu, bero102 napisał:

pierwszą jazdą sprawdzić i uzupełnić stan oleju

Generalnie piszę i mówi się o tym jako przegląd zerowy , tak jak napisał @Kruup w tłumiku olej będzie ,ale zdarza się że firma jaką jest rosck shox podczas produkcji amortyzatorów daje śladowe ilości oleju do dolnych lag ,co może a nie musi skutkować podczas jazdy oczywiście długiej jazdy zużycie ślizgów lub wytarcie goleni

Generalnie zaleca się zrobienie przeglądu zerowego

Opublikowano

czy do dolnych lag mogę zalać olej samochodowy 15w bo sklep wysłał mi błędnie olej Rock Shox 5w

Opublikowano
40 minut temu, ostry2407 napisał:

czy do dolnych lag mogę zalać olej samochodowy 15w bo sklep wysłał mi błędnie olej Rock Shox 5w

Przeczytaj sobie informacje z linka a zobaczysz że oznaczenie 5-10 czy 15w nie wiele mówi o faktycznej gęstości trzeba patrzeć na inny parametr. w tabelce masz też mnóstwo zamienników. Ja używam olejów silkolane.

Opublikowano (edytowane)

dolałem oleju Rock Shox 15W do dolnych goleni i zakręciłem śruby z siłą 7nm i dzisiaj rano zauważyłem plamę oleju na ziemi.🤔

oleju dałem po 6ml na każdą lagę

Edytowane przez ostry2407
Opublikowano

Dokręcić trzeba mocniej śruby też tak miałem po dokreceniu było Oki