Kamil Nowak Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Witam. Zamierzam kupić rower Canyon exceed cf sl 6.0. Jest on wart swojej ceny? Jaka jest wytrzymałość ramy? Da radę na zawodach xc, maratonach i dropach spotykanych na tego typu trasach? Kalkulator rozmiaru na stronie jest w miarę wiarygodny? Prosił bym jeszcze o wrażenia z użytkowania i na co zwrócić uwagę. Edytowane 19 Września 2019 przez Kamil Nowak
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2019 Opublikowano 19 Września 2019 Ten rower jest stworzony pod XC i XCM. Mając na uwadze niezbyt optymistyczne opinie użytkowników hamulców SRAM oraz napędu NX, tu głęboko bym się zastanowił. Tym bardziej, że hamulce są w wersji podstawowej. Choć kto wie, mogą okazać się całkiem niezłe...? Kolejnym elementem nad którym musisz się zastanowić to grip shift do przerzucania biegów. Używałeś kiedyś? Nie każdemu ten system leży, choć na wyścigach bywa skuteczny. Walorem tego roweru jest rama, ale coś za coś...
Kamil Nowak Opublikowano 19 Września 2019 Autor Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Planuje wziąć ten model na Shimano. Zastanawiam się tylko czy rama da radę i jak z jej wytrzymałością. Edytowane 19 Września 2019 przez Kamil Nowak
marcin.jka Opublikowano 19 Września 2019 Opublikowano 19 Września 2019 Akurat o ramę Canyona to bym się nie martwił, a tak w ogóle to wziąć!
Kamil Nowak Opublikowano 19 Września 2019 Autor Opublikowano 19 Września 2019 4 godziny temu, marcin.jka napisał: Akurat o ramę Canyona to bym się nie martwił, a tak w ogóle to wziąć! Poprawione alu wiem że mają bardzo dobre ale karbon w tej cenie to rzadkość.
komandosek Opublikowano 19 Września 2019 Opublikowano 19 Września 2019 6 godzin temu, Franz Mauer napisał: Ten rower jest stworzony pod XC i XCM. Mając na uwadze niezbyt optymistyczne opinie użytkowników hamulców SRAM oraz napędu NX, tu głęboko bym się zastanowił. Tym bardziej, że hamulce są w wersji podstawowej. Choć kto wie, mogą okazać się całkiem niezłe...? Kolejnym elementem nad którym musisz się zastanowić to grip shift do przerzucania biegów. Używałeś kiedyś? Nie każdemu ten system leży, choć na wyścigach bywa skuteczny. Walorem tego roweru jest rama, ale coś za coś... Bo się wypowiadają ludzie którzy na tych hamulcach nie jeździli. Ewentualnie kolega kolegi kupił używane na olx i potem zonk. Mam sram level T i jestem bardzo zadowolony
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2019 Opublikowano 19 Września 2019 @komandosek być może. Osobiście przerabiałem TLMy i XX1, które puchły... Ale może to pech. Od dawna mam Shimano i żadnych niespodzianek...
Ares Opublikowano 19 Września 2019 Opublikowano 19 Września 2019 7 godzin temu, Kamil Nowak napisał: Planuje wziąć ten model na Shimano. Zastanawiam się tylko czy rama da radę i jak z jej wytrzymałością. Rama jak rama tym bardziej, że to nie producent "krzak". U Canyona jest nieco narzekania na terminy realizacji i załatwianie formalności gwarancyjnych. Reszta jest w porządku a niska cena za chwilę nie dziwi bo karbon staje się coraz tańszy. Jeszcze sezon czy dwa i w niektórych przedziałach cenowych po prostu alu się już nie będzie opłacało kupować. @komandosek oj Panie ale prowokujesz... Niech Ci będzie. Levele to zajefajne hamulce tylko trzymaj się tej wersji do końca byś się nie wypierał jak komuś polecisz a okażą się kupą.
komandosek Opublikowano 19 Września 2019 Opublikowano 19 Września 2019 Nikogo nie prowokuję, użytkuje od roku i nie zauważyłem ani problemów z siłą hamowania, ani problemów technicznych. Gdybym nawet zauważył, to nawet bym się ucieszył bo oznaczalo by to nowe hamulce (i klocki) na wymianie gwarancyjnej. Może inne modele miały wady konstrukcyjne, może ktoś nie umiał serwisować, może miał uszkodzone hamulce, zatłuszczone klocki etc. Najrozsądniejszym mi się wydaje wierzyć wlasnym wrazeniom z użytkowania. Staram też się nie wypowiadać na tematy, gdzie sam nie testowałem. Choć np korci mnie by napisać koledze "super rower, bierz!" to oglądając tego canyona tylko na zdjęciach mogę paplać jakieś bzdury
Kamil Nowak Opublikowano 23 Września 2019 Autor Opublikowano 23 Września 2019 Jeszcze jedno. Jest w tym modelu wewnętrzne prowadzenie linki do sztycy opuszczanej?
Rekomendowane odpowiedzi