Skocz do zawartości

Jakie opony 27,5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.  Od kilku miesięcy jestem posiadaczem KTM lycan 272. Rowerek służy mi do różnych celów,  jazda do pracy i takie tam.  regularnie odwiedzam jedno miejsce o nazwie diabelskà Góra w mieście Berlin. Są tam naprawdę fajne strome zjazdy z korzeniami, piaskiem trafiają się też kamienie cegły itd(Góra została usypia z gruzu zebranego  po wojnie z miasta) fabryczne opony Totalnie nie nadają się do śmiga  w tym terenie, ciągle zaliczam laczki,  strasznie się slizgaja ogólna masakra. Myślałem że odrobinę zadanie domowe poczytam w necie i po zawodach a tu zonk(brak wiedzy) . Więc zwracam się do was z pytaniem, jakie opony nabyć :-) zależy mi przede wszystkim na tym żeby opona dobrze sprawowała się  w suchym terenie. Wiadomo też że średnio 50 km. Dziennie robię na asfalcie ( droga do pracy i do domciu) cena nie gra roli ważne żeby oponki się idealnie sprawowały i były w miarę trwałe. Za wszystkie rady z góry dziękuję 

Edytowane przez paweldyk
Franz Mauer

Z uwgai na wskazany przez Ciebie teren pomyślałbym o Schwalbe Hans Dampf lub Rocket Ron (ale w nieco szerszej wersji 2.25), Smart Sam

Widziałbym tu zastosowanie równiez dla Michelin Wild Racer'R oraz Vittoria (Geax) Saguaro.

• Pomógł 1
Napisano (edytowane)

Brać różne Opony na przód i tył?  I jeszcze jedno pytanie, czy jest sens inwestować w coś takiego jak system procore schwalbe? 

Edytowane przez paweldyk

Droga sprawa trochę, moim zdaniem za te kasę można kupić inne rzeczy, jestem w trakcie wymiany opon na bezdętki i mimo tego że przejechałem na oponach około 800km tak kupuje przód i tył nowe. 

Napisano (edytowane)

Poczytałem troszkę o oponach proponowanych prze kolegę FRANZ MAUER i teraz ktorą wybrać. Schwalbe Hans Dampf  Czy Smart Sam to raz. Dwa. Zwijane czy na drucie no i ostatnia kwestia czy ładować się w  procore schwalbe to że to drogi temat jest mało istotne. Jeśli działa bez zarzutu to dlaczego nie zainwestować w takie coś. Z góry dziękuję za odpiwiedz

Edytowane przez paweldyk

@paweldyk musisz sam wybrać. Proponuję, abyś zapoznał się z podstawowymi informacjami na stronie schwalbe,bo może to pozwoli Ci podjąć decyzje: https://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/hans-dampf.html . Wg. mnie biorąc pod uwagę kształt bieżnika to Hans Dampf mogę lepiej sprawdzić się w terenie niż Smart Sam. To sa takie opony do zadań specjalnych :) Jednak to Smart Sam'y będa wygodniejsze w użytkowaniu przy dojazdach do pracy po asfalcie, szutrach itd. 

Opony zwijane zwykle bywają lżejsze i łatwiej się je zakłada. Dodatkowo sprawdzają się w systemach bezdętkowych. Opony drutowe sa nieco cięższe, tańsze ale bezpieczniej siedzą w obręczach. 

Nie miałem do czynienia z systemem Procore, ale często bywa, że na swoim HT jeżdżę w trudnym kamienistym terenie na oponach zalanych mlekiem, wersjach evo lub light (czyli odchodzonych) i jeszcze nie zdarzyło mi się złapać kapcia poprzez przebicie lub rozcięcie opony. Ubytki powietrza byłuy bardzie jzwiązane z rozszczelnieniem się opony, gdy koło wpadło między dwa kamienie lub jazda była pod ostrym kątem. Wiec nie do końca jestem przekonany o konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy na procore. Wystarczającym rozwizaniem będzie zastosowanie możliwie najprostrzej wersji opony tzn. nie odchudzanej, bo wtedy ilość zastosowanej gumy będzie wystarczajacym zabezpeiczeniem podczas jazdy. NIezwykle rzadko zdarza się, aby opona strzeliła między klockami bieżnika, zwykle są to rozcięcia boczne. Wiec na ten element opony nalezy zwrócić szczególną uwagę. W wylajtowanych oponach zwykle oszczedności materiału dotyczą właście ścianek bocznych i tam jest słaby punkt większosci tego typu opon. 

• Pomógł 1

Oponki nabyte. Chwalbe smart sam plus. 27.5X2.25 na drucie. O niebo lepiej się prowadzi rower w terenie od tego co dostałem z rowerem w terenie i na drodze. Ciche o niebo lepsza  trakcja. FRANZ MAUER dzięki za pomoc

Edytowane przez paweldyk