elmapeto Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 Witam wszystkich. Dziś mam taki temat. Mam starą korbę, która ostała się z poprzedniej wymiany napędu. Korba shimanowska, model jakiś niski. Nitowana. I tu moje pytanie. Czy jest możliwość roznitowania zębatek i wykorzystania ramion do założenia nowej jednej zębatki i skręcenia tego normalnymi kominami? Może ktoś z Was robił coś takiego?
Ares Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 Zasadniczo korby nitowane są na tyle tanie, że są produktem nie tylko nie rozbieralnym ale i jednorazowym zarazem. W roznitowywanie się bawiłem kiedyś z kolegą ale to było w zimie z nudów dla beki jak nie było roboty na serwisie. O składaniu potem tego do kupy czy jakieś podmianki blatów to już takiego zadania się nie podjeliśmy.
remigiusz Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 Rozstawy otworów i przetłoczenia, wszystko jest tak różne że nie ma sensu. Kiedyś studiowałem ten temat, zostawiałem korbę z rzeźkimi zębatkami, jakieś przymiarki, coś niby pasowało, a roboty... ,i nic z tego.
elmapeto Opublikowano 17 Września 2019 Autor Opublikowano 17 Września 2019 Dzięki za odpowiedź. Ja też myślałem o tym tak rekreacyjnie bardziej niż użytkowo, bo starych klamotów zawsze pełno zostaje po robieniu swojego czy kogoś roweru.
Accent_Szaj Opublikowano 17 Września 2019 Opublikowano 17 Września 2019 5 godzin temu, elmapeto napisał: Dzięki za odpowiedź. Ja też myślałem o tym tak rekreacyjnie bardziej niż użytkowo, bo starych klamotów zawsze pełno zostaje po robieniu swojego czy kogoś roweru. To się pobaw,a nie pytaj Może zabrniesz dalej niż koledzy.Potrzeba i ciekawość matką wynalazków
Rekomendowane odpowiedzi