Arti11 Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 Czy znacie opinię na temat tego roweru ? http://www.unibike.pl/expert29.html Czy warto go kupić, czy rama jest dobra? Ogólnie bardzo mi się podoba i pasuje mi pozycja na nim. Proszę o opinię.
elmapeto Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 Mi też się podoba. Spoko sprzęt.
Red Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 2 godziny temu, Arti11 napisał: Czy znacie opinię na temat tego roweru ? http://www.unibike.pl/expert29.html Czy warto go kupić, czy rama jest dobra? Ogólnie bardzo mi się podoba i pasuje mi pozycja na nim. Proszę o opinię. Miałem ten rower z wcześniejszego rocznika. Zwrotny i skoczny mimo kół 29". Nieźle zjeżdża. Gorzej podjeżdża ale można to poprawić przekładając mostek na minus i ewentualnie obniżając kokpit. Z racji dość płaskiego kąta podsiodłówki wymaga trochę siły przy pedałowaniu więc u siebie ostatecznie zmieniłem sztyce na taką bez offsetu ale to już osobiste preferencje. Ogólnie rower może nie wybitny ale przyzwoity i za rozsądne pieniądze. Warto wziąć pod uwagę.
Arti11 Opublikowano 16 Września 2019 Autor Opublikowano 16 Września 2019 Coś ma ten rower w sobie że mnie urzekł.wygląda na porządny rower. Dzięki
Arti11 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Opublikowano 18 Września 2019 W dniu 16.09.2019 o 16:52, Red napisał: Miałem ten rower z wcześniejszego rocznika. Zwrotny i skoczny mimo kół 29". Nieźle zjeżdża. Gorzej podjeżdża ale można to poprawić przekładając mostek na minus i ewentualnie obniżając kokpit. Z racji dość płaskiego kąta podsiodłówki wymaga trochę siły przy pedałowaniu więc u siebie ostatecznie zmieniłem sztyce na taką bez offsetu ale to już osobiste preferencje. Ogólnie rower może nie wybitny ale przyzwoity i za rozsądne pieniądze. Warto wziąć pod uwagę. A jaki rozmiar miałeś? I na ile wzrostu? Bo ja mam 177wzrostu i 19" wydaje się być ok,Natomiast nie mierzyłem się do 17" . Nie jeżdżę w wyścigach więc wydawało mi się że 19" będzie w porządku. Co o tym myślisz ?
Red Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Przy wzroście 177cm jesteś dokładnie po środku 17" a 19" ale myślę że 19-tka będzie okej. Ten rower ma niski przekrok i dość krótki zasięg więc wzięcie większego rozmiaru nie powinno być problemem. 1
Arti11 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Opublikowano 18 Września 2019 17 minut temu, Red napisał: Przy wzroście 177cm jesteś dokładnie po środku 17" a 19" ale myślę że 19-tka będzie okej. Ten rower ma niski przekrok i dość krótki zasięg więc wzięcie większego rozmiaru nie powinno być problemem. Dzięki za opinię i pomoc. Dla porównania jeszcze będę testował ten rower . https://ktm-bikes.net/ktm/rowery-ktm-2019/mtb-hardtail/ktm-ultra-ride-29-12-sram-nx/ Nie wiem tylko czy na asfalcie napędu nie zabraknie w ktm. I myślę że któryś z tych dwóch już wybiorę.
Red Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Korba 36vs34 to żaden problem bo obie pozwalają a osiągnięcie bardzo dużych prędkości (nawet rzędu +40km/h). Natomiast brak sztywnej osi i raczej średnie hamulce (jednak nadal dobrze) w KTM są raczej na minus. Ale do Twoich zastosowań i tak ten rower oferuje sporo.
Arti11 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Opublikowano 18 Września 2019 16 minut temu, Red napisał: Korba 36vs34 to żaden problem bo obie pozwalają a osiągnięcie bardzo dużych prędkości (nawet rzędu +40km/h). Natomiast brak sztywnej osi i raczej średnie hamulce (jednak nadal dobrze) w KTM są raczej na minus. Ale do Twoich zastosowań i tak ten rower oferuje sporo. Wielkie dzięki . To cenne opinię dla mnie. Pozdrawiam. 3 godziny temu, Red napisał: Przy wzroście 177cm jesteś dokładnie po środku 17" a 19" ale myślę że 19-tka będzie okej. Ten rower ma niski przekrok i dość krótki zasięg więc wzięcie większego rozmiaru nie powinno być problemem. Dzięki za opinię i pomoc. Dla porównania jeszcze będę testował ten rower . https://ktm-bikes.net/ktm/rowery-ktm-2019/mtb-hardtail/ktm-ultra-ride-29-12-sram-nx/ Nie wiem tylko czy na asfalcie napędu nie zabraknie w ktm. I myślę że któryś z tych dwóch już wybiorę. Jeszcze jedna rzecz odnośnie unibike expert. Czy da się tam założyć bagażnik na obejmach (bo otworów nie ma) tak żeby byl on stabilny i w miarę dobrze wyglądał. Bo jeżdżę na codzień z sakwami i jest to dla mnie istotne. Sprzedawca mówi że po kontakcie z fabryką może zrobić otwory na bagażnik ,ale coś nie jestem do tego przekonany.
Red Opublikowano 18 Września 2019 Opublikowano 18 Września 2019 Adapterów na rynku jest dostatek więc pewnie założenie bagażnika jest kwestią dobrania odpowiedniego adaptera.
Arti11 Opublikowano 18 Września 2019 Autor Opublikowano 18 Września 2019 4 minuty temu, Red napisał: Adapterów na rynku jest dostatek więc pewnie założenie bagażnika jest kwestią dobrania odpowiedniego adaptera. Dzięki.
czarn-y Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 Hej. Posiadam Unibike Experta29 2019 od ok miesiąca. Rama 19'' przy wzroście 184cm. Po przesiadce z mojego starego MTB 26er, efekt diametralny na plus . Aż żałuję, że nie kupiłem wcześniej tylko męczyłem się na starym. Pierwsza trasa jaką zrobiłem to ok 105km, 70% teren i 30% asfalt i gdyby nie ból tyłka mógłbym jechać dalej(fabryczny Fizik za wąski na moje 4 litery, choć do 50km wydawał się super wygodny ale jechałem w pampersie, także siodełko wymieniam na szersze). Dodam, że na moim wcześniejszym rowerze(też rama 19'') mogłem zrobić maks 80km i byłem zaorany jakby po mnie walec przejechał, a tu przy ponad setce nie czułem się za bardzo zmęczony. Rower świetny w teren, leciałem przez las ok 35km/h z górki po korzeniach i kamieniach, trzymał się ścieżki jak przyklejony. Na poprzednim bałbym się przekroczyć 20km/h. Na razie tyle mogę się wypowiedzieć, nie było czasu na dłuższe wyjazdy i czekam na nowe siodło. Ps. Mój rower odebrałem w sklepie już z mostkiem w negatywie i pozycja na rowerze jest bardzo wygodna. Pozdrawiam
Arti11 Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 1 godzinę temu, czarn-y napisał: Hej. Posiadam Unibike Experta29 2019 od ok miesiąca. Rama 19'' przy wzroście 184cm. Po przesiadce z mojego starego MTB 26er, efekt diametralny na plus . Aż żałuję, że nie kupiłem wcześniej tylko męczyłem się na starym. Pierwsza trasa jaką zrobiłem to ok 105km, 70% teren i 30% asfalt i gdyby nie ból tyłka mógłbym jechać dalej(fabryczny Fizik za wąski na moje 4 litery, choć do 50km wydawał się super wygodny ale jechałem w pampersie, także siodełko wymieniam na szersze). Dodam, że na moim wcześniejszym rowerze(też rama 19'') mogłem zrobić maks 80km i byłem zaorany jakby po mnie walec przejechał, a tu przy ponad setce nie czułem się za bardzo zmęczony. Rower świetny w teren, leciałem przez las ok 35km/h z górki po korzeniach i kamieniach, trzymał się ścieżki jak przyklejony. Na poprzednim bałbym się przekroczyć 20km/h. Na razie tyle mogę się wypowiedzieć, nie było czasu na dłuższe wyjazdy i czekam na nowe siodło. Ps. Mój rower odebrałem w sklepie już z mostkiem w negatywie i pozycja na rowerze jest bardzo wygodna. Pozdrawiam Super cenna opinia . Co to znaczy z mostkiem w negatywie? Jaką prędkość osiagales na asfalcie , bo rozumiem że zostałeś przy oryginalnych oponach ? Ja mam 177 i też chce kupić 19. Tylko że ja,jeżdżę bardziej rekreacyjnie bez wyścigów. Czy jeździsz może z,sakwami , montowales bagażnik? Napisz proszę w wolnej chwili.
Motke Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 48 minut temu, Arti11 napisał: Co to znaczy z mostkiem w negatywie? Jeśli mostek ma kąt np +/-7 stopni czy +/-17 stopni to zamontowany może być skierowany do góry (+) lub w dół (-) czy w "negatywie".
czarn-y Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) Mostek jest zrobiony pod kątem. W sposób jaki zostanie zamontowany będzie odpowiadał za pozycję rowerzysty. W negatywie kierownica jest trochę poniżej poziomu główki ramy, więc przyjmujesz bardziej sportową pozycję, jak obrócisz mostek, kiera pójdzie do góry i zajmiesz wygodniejszą pozycję. Odniosłem się do innych komentarzy, gdyż często producent montował z pozytywie i zalecali obracać do wyścigów. Ja od razu miałem w negatywie i choć się nie ścigam, to go nie obracam bo i tak jest bardzo wygodnie. Wcześniej jeździłem na oponach 26x2.0 i biegami 3x9, tu jest29x2.25 i 2x11. Na razie opony mam nabite do max czyli 3,7 bar. Jest odczucie że opona bardziej klei się do asfaltu ale nadrabia większe koło. Także różnicy w prędkości na asfalcie nie odczułem. Na prostej drodze przy bezwietrznej pogodzie mogę utrzymać średnią 25-30km/h. Lubię jeździć w wyższej kadencji. Na starym rowerze przy takich prędkościach moim ulubionym biegiem było 3x8, w nowym widzę że zbliżonym jego odpowiednikiem będzie 2x10. Także też zostaje ostatni bieg w zapasie, z którego korzystam już raczej tylko z górki bo nie lubię jeździć na ciężkiej nodze. Także, przed zakupem obawiałem się braku 3 blatu z przodu ale jednak mi go nie brakuje. Z sakwami nie jeżdżę ale jeśli znajdę czas na dłuższe kilkudniowe wyprawy to zainteresuje się bikepackingiem, bardziej mi to odpowiada. Na jednodniowe wypady nawet takie po 150km, w zupelności wystarczy mi mały plecak. Myślę, że jeśli kupisz odpowiednie adaptery to nie będziesz mieć problemu z montażem bagażnika. Na rowerze nawet jest naklejka 120kg max. Z tego co pamiętam z instrukcji jest to max waga rowerzysty, a z tobołami max 150kg. Więc o ramę możesz być spokojny, tym bardziej, że producent daje 5 lat gwary. Na koniec dodam, że jestem gościem przed czterdziechą i też szukałem roweru bardziej rekreacyjnego, coś w stylu crossa, choć zawsze jeździłem na mtb z niższej półki i rzadko po trudnym terenie. Po przejażdżce testowej na crossie kolegi, wyczułem ograniczenia, niby tylko szuter ale jakoś niepewnie się czułem na cieńszych kołach. Tu jest bajka, na pewno zacznę częściej jeździć w góry, zero ograniczeń(poza żoną ;)), hamulce żylety, spoko amor. Także dla mnie zalety przesłaniają jedyną wadę jaką jest niższa prędkość na asfalcie, względem roweru na cieńszych oponach. Edytowane 21 Września 2019 przez czarn-y Poprawka biegów w starym rowerze.
Arti11 Opublikowano 21 Września 2019 Autor Opublikowano 21 Września 2019 6 godzin temu, czarn-y napisał: Mostek jest zrobiony pod kątem. W sposób jaki zostanie zamontowany będzie odpowiadał za pozycję rowerzysty. W negatywie kierownica jest trochę poniżej poziomu główki ramy, więc przyjmujesz bardziej sportową pozycję, jak obrócisz mostek, kiera pójdzie do góry i zajmiesz wygodniejszą pozycję. Odniosłem się do innych komentarzy, gdyż często producent montował z pozytywie i zalecali obracać do wyścigów. Ja od razu miałem w negatywie i choć się nie ścigam, to go nie obracam bo i tak jest bardzo wygodnie. Wcześniej jeździłem na oponach 26x2.0 i biegami 3x9, tu jest29x2.25 i 2x11. Na razie opony mam nabite do max czyli 3,7 bar. Jest odczucie że opona bardziej klei się do asfaltu ale nadrabia większe koło. Także różnicy w prędkości na asfalcie nie odczułem. Na prostej drodze przy bezwietrznej pogodzie mogę utrzymać średnią 25-30km/h. Lubię jeździć w wyższej kadencji. Na starym rowerze przy takich prędkościach moim ulubionym biegiem było 3x8, w nowym widzę że zbliżonym jego odpowiednikiem będzie 2x10. Także też zostaje ostatni bieg w zapasie, z którego korzystam już raczej tylko z górki bo nie lubię jeździć na ciężkiej nodze. Także, przed zakupem obawiałem się braku 3 blatu z przodu ale jednak mi go nie brakuje. Z sakwami nie jeżdżę ale jeśli znajdę czas na dłuższe kilkudniowe wyprawy to zainteresuje się bikepackingiem, bardziej mi to odpowiada. Na jednodniowe wypady nawet takie po 150km, w zupelności wystarczy mi mały plecak. Myślę, że jeśli kupisz odpowiednie adaptery to nie będziesz mieć problemu z montażem bagażnika. Na rowerze nawet jest naklejka 120kg max. Z tego co pamiętam z instrukcji jest to max waga rowerzysty, a z tobołami max 150kg. Więc o ramę możesz być spokojny, tym bardziej, że producent daje 5 lat gwary. Na koniec dodam, że jestem gościem przed czterdziechą i też szukałem roweru bardziej rekreacyjnego, coś w stylu crossa, choć zawsze jeździłem na mtb z niższej półki i rzadko po trudnym terenie. Po przejażdżce testowej na crossie kolegi, wyczułem ograniczenia, niby tylko szuter ale jakoś niepewnie się czułem na cieńszych kołach. Tu jest bajka, na pewno zacznę częściej jeździć w góry, zero ograniczeń(poza żoną ;)), hamulce żylety, spoko amor. Także dla mnie zalety przesłaniają jedyną wadę jaką jest niższa prędkość na asfalcie, względem roweru na cieńszych oponach. Super.Dzięki za obszerny wpis, pomocny dla mnie. 10 godzin temu, czarn-y napisał: Hej. Posiadam Unibike Experta29 2019 od ok miesiąca. Rama 19'' przy wzroście 184cm. Po przesiadce z mojego starego MTB 26er, efekt diametralny na plus . Aż żałuję, że nie kupiłem wcześniej tylko męczyłem się na starym. Pierwsza trasa jaką zrobiłem to ok 105km, 70% teren i 30% asfalt i gdyby nie ból tyłka mógłbym jechać dalej(fabryczny Fizik za wąski na moje 4 litery, choć do 50km wydawał się super wygodny ale jechałem w pampersie, także siodełko wymieniam na szersze). Dodam, że na moim wcześniejszym rowerze(też rama 19'') mogłem zrobić maks 80km i byłem zaorany jakby po mnie walec przejechał, a tu przy ponad setce nie czułem się za bardzo zmęczony. Rower świetny w teren, leciałem przez las ok 35km/h z górki po korzeniach i kamieniach, trzymał się ścieżki jak przyklejony. Na poprzednim bałbym się przekroczyć 20km/h. Na razie tyle mogę się wypowiedzieć, nie było czasu na dłuższe wyjazdy i czekam na nowe siodło. Ps. Mój rower odebrałem w sklepie już z mostkiem w negatywie i pozycja na rowerze jest bardzo wygodna. Pozdrawiam Super cenna opinia . Co to znaczy z mostkiem w negatywie? Jaką prędkość osiagales na asfalcie , bo rozumiem że zostałeś przy oryginalnych oponach ? Ja mam 177 i też chce kupić 19. Tylko że ja,jeżdżę bardziej rekreacyjnie bez wyścigów. Czy jeździsz może z,sakwami , montowale
Tomaszk Opublikowano 30 Września 2019 Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) W dniu 21.09.2019 o 18:23, Arti11 napisał: Co to znaczy z mostkiem w negatywie? Jak zamontujesz mostek tak, to będzie w negatywie: A jak go odwrócisz, to będzie w pozytywie: Edytowane 30 Września 2019 przez Tomaszk
Arti11 Opublikowano 1 Października 2019 Autor Opublikowano 1 Października 2019 Dzieki.Wszystko Jasne😊
zenobek Opublikowano 1 Października 2019 Opublikowano 1 Października 2019 Gdziekolwiek czytam o Unibike to słyszę same pozytywne opinie. Firma może nie najtańsza, ale rowery ma baaardzo solidne. Jak przyjrzysz się komponentom to nie ma tam w zasadzie elementów kiepkich. Wydaje się, że wszystko jest wyważone i dobrze dobrane. Tym bardziej, że piszesz, że pozycja na nim jest ok.
Arti11 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 Tak dokladnie. Dla mnie tylko minus ze nie mozna na stale bagaznika zamontowac. A wszystkie te na obejmach itp... wydają mi sie malo stabilne I Zbyt dobrze nie wyglądają. Caly czas szukam cos takiego zebym mogl zamontowac blotnik I nad nim bagaznik I zeby to wszystko nie bylo zbyt wysoko I dobrze wygladalo😊 Wiem moze zbyt duze wymagania Mam od roweru MTB.
Rekomendowane odpowiedzi