Skocz do zawartości

Hamulec tarczowy jak zamocować

Kopek85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam koło aluminiowe typu felga 6 szprych na feldze nie ma dziur czyli hamulec tarczowy przykręcany odpada 

Center lock pewnie by się nadało ale nie mam gwintu na sztycy. Co muszę dokupić żeby hamulec tarczowy założyć. Dodam że z przodu. Na amortyzator że mam tylko przygotowany uchwyt pod zacisk do hamulca tarczowego

Opublikowano

Napisz normalnie ten post, proszę Cię :)

Jeśli masz piastę z mocowaniem na 6 śrub lub nakrętkę Center Lock to możesz mieć tarcze w piaście, nie masz takiego mocowania? To albo zakup nowej piasty i prze szprychowanie koła, lub zakup koła całego jeśli to jakiego tanie koło, bo prze szprychowanie piasty to koszt 30-50 złotych.

Jeśli masz mocowanie w amorze pod zacisk to okey, jak nie masz to lipa, nie zamontujesz zacisku. Amor do wymiany wtedy 

Opublikowano

Może masz koło 6-ramienne a nie 6-szprychowe. Jak masz problem z poprawnym nazwaniem zagadnienia to wrzuć zdjęcie. Wszystkim będzie łatwiej.

Opublikowano (edytowane)

Screenshot_20190911_063440_com.facebook.katana.thumb.jpg.27e788258ac0d1ee4c8fa77dd1f46a4f.jpg

W dniu 17.09.2019 o 11:33, mareq napisał:

Może masz koło 6-ramienne a nie 6-szprychowe. Jak masz problem z poprawnym nazwaniem zagadnienia to wrzuć zdjęcie. Wszystkim będzie łatwiej.

Mam koło sześcioramienne i nie mam otworów do mocowania tarczy hamulcowe. Poniżej zdjęcia. Co muszę dokupić żeby zamocować tarczę

Screenshot_20190911_063440_com.facebook.katana.jpg

IMG_20190914_180527.jpg IMG_20190914_180520.jpg

Edytowane przez Kopek85
Brak zdjęcia
Opublikowano

Chyba taniej wyjdzie kupić Ci nowy rower z tarczami. Samo zamocowanie tarczy na kołach nie rozwiąże problemu, bo musisz mieć jeszcze ramę przystosowaną do hamulców tarczowych, a w Twoim przypadku to raczej wymiana kół zostaje. Nie wiem czy dorwiesz piasty pod takie obręcze. Amortyzator widzę, że ma takie mocowanie. 

To Twój rower na zdjęciu? Masz strasznie obniżony przód siodełka. Tyłek nie zjeżdża Ci z siodła i nie bolą Cię ręce podczas jazdy?

Opublikowano

Zdjęcie jest stare z aukcji roweru, kupiłem go używanego do remontu. Rower został naprawiony pozostało rozwiązać brak hamulców z przodu. 

Opublikowano

NIe opłacalny gips przy takim markeciaku jak się nie mylę. Jak coś to musisz wymienić koło z przodu.