Gość Opublikowano 14 Września 2019 Opublikowano 14 Września 2019 Jeżdżę w butach Adidas Terrax Swift Solo. Ładnie trzymają się platform. Tylko podeszwa strasznie miękka. Tak sobie pomyślałem co by w nie wsadzić jakieś grubsze i sztywne wkładki. Butów tych używam na codzień i miękkość obleci. Na rower pasowały by sztywniejsze. Nie mam zamiaru kupować 5.10 za milion monet tylko na rower więc szukam alternatywy na naszą bidną kieszeń. SPD też nie chcę bo szanuję swoją gębę i kończyny
SzpiceR Opublikowano 14 Września 2019 Opublikowano 14 Września 2019 (edytowane) 12 minut temu, Habi napisał: SPD też nie chcę bo szanuję swoją gębę i kończyny SPD to naturalna kolej rzeczy. Im wcześniej się na nie zdecydujesz tym większej ilości niepotrzebnych, pośrednich wydatków unikniesz (takich jak np. wkładki) Podstawą buta na rower jest sztywność, nie osiągniesz tego w bucie trekkingowym. Noooo chyba, że pod wkładkę wrzucisz kawałek blachy 2mm xd Edytowane 14 Września 2019 przez SzpiceR
Gość Opublikowano 14 Września 2019 Opublikowano 14 Września 2019 SPD mówię stanowcze NIE. Za stary jestem żeby zaliczać gleby z powodu nie wypięcia się. Nie mam zamiaru się tego uczyć i nikt mnie na to nie namówi. Nie ścigam się. Śmigam na rowerze dla zdrowia i przyjemności. Jak to mówią "Starego drzewa się nie przesadza" Wolę trochę pokombinować. Jeżeli się nie da to trzeba będzie szukać czegoś za wór piniędzy
Łukasz_P Opublikowano 14 Września 2019 Opublikowano 14 Września 2019 W jaki sposób wkładka ma usztywnić but, skoro to podeszwa pracuje?
Gość Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 Nic nie zrobisz te buty nie są na rower jedynie maja taki wygląd podeszwy, nie są sztywne bo to budy do chodzenia5.10 są takie że mają same z siebie twarde spody przez które nie czuć platformDlatego nie namawiam ale warto kupić raz a dobrze
Gość Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 Jeśli się zastanawiasz nad wkładkami, to ja przy okazji bike-fittingu zrobiłam sobie indywidualne wkładki do butów. Rewelacja. Od razu zamówiłam dwie identyczne pary. Używam tych wkładek do butów rowerowych (od spd, przez 5.10 po zwykłe sportowe z płaską podeszwą), rolek, butów do biegówek i butów do chodzenia i przekładam je z jednych butów do drugich. Chodzi się i jeździ w tym świetnie - stopa ma podparcie na całej powierzchni i co więcej wkładka wymusza prawidłową pracę całego "układu napędowego". Podczas pedałowania, poprzez podparcie całego śródstopia, ma się wrażenie, że na pedał naciska się nie tylko przednią częścią stopy, ale bierze w tym udział cała płetwa. Mnie podczas chodzenia i jeżdżenia uciekały kolana, a teraz wkładki zapobiegają tego typu ekscesom. Zaczęłam się też bardziej prostować podczas chodzenia. Do tego jestem w stanie dreptać cały dzień po górach i stopy po 30km nie bolą mnie nawet w połowie tak, jak wcześniej w zwykłych wkładkach (choć te zwykłe też nie były najzwyklejsze). Od pięty do śródstopia wkładka jest sztywna, a dopiero od śródstopia do palców można ją zginać. Formowana jest na ciepło i dostosowana dokładnie pod nasze płetwy, gdyż po rozgrzaniu trzeba stanąć na wkładkach na takiej specjalnej poduszce, a fizjoterapeuta w tym czasie koryguje nam postawę. Prosta rzecz, a bardzo wiele zmienia. Ja mam wkładki Footbalance, ale wiem, że wkładki indywidualne robią też inne firmy.
Gość Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 Godzinę temu, Sziva napisał: przy okazji bike-fittingu Pierwsze słyszę, że przy bikefittingu można skorzystać z takiej usługi. Gdzie robiłaś tak kompleksowy fitting? Brzmi super!
JaW Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 @Łabędźusługę indywidualnych wkladek robi np Specialized w swoim systemie Retul. Świetna sprawa, mam jedne takie i naprawdę czuć różnicę. Wkładka przylega do całej stopy i stabilizuje ją idealnie. @Habi - SPD to nie tylko większa szybkość, bo to akurat dyskusyjne jest. Dla mnie to przede wszystkim zdrowie. SPD wymusza jedno położenie stopy na pedale. Wystarczy ustawić sobie prawidłowo bloki (samemu lub na fittingu), aby mieć pewność, że cały układ stopa - staw skokowy - kolano - staw biodrowy pracuje równo, w odpowiednich płaszczyznach, bez skręcenia np kolana do wewnątrz. Kto dużo jeździ, powinien o to zadbać. A jeśli ustawisz na początku bloki na lekkie wypinanie, to gleb nie będzie.
Gość Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 1 godzinę temu, Łabędź napisał: Pierwsze słyszę, że przy bikefittingu można skorzystać z takiej usługi. Gdzie robiłaś tak kompleksowy fitting? Brzmi super! We Wrocławiu na ul. Wałbrzyskiej w sklepie Bike Pro: https://www.rowerywroclaw.pl/aktualnosci/46_FootBalance---personalizowane-wkładki-do-butó.html Bike-fitting robią na sprzęcie Scotta z laserowym pomiarem ciała i roweru: https://www.scott.pl/bike-fitting/
Motke Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 10 godzin temu, JaW napisał: SPD to nie tylko większa szybkość, bo to akurat dyskusyjne jest. Dla mnie to przede wszystkim zdrowie. SPD wymusza jedno położenie stopy na pedale. Tak zdrowe jak wymuszenie jednej pozycji rąk na kierownicy. Jakoś większość co się skarży na tym forum na bóle w kolana itp jeździ w blokach. W dniu 14.09.2019 o 21:43, Habi napisał: Jeżdżę w butach Adidas Terrax Swift Solo. Ładnie trzymają się platform. Tylko podeszwa strasznie miękka. Ostatnio w Deca oglądałem "buty skate na deskorolkę". Podeszwa wyglądała na dość grubą i sztywną. Sprawdź, może Ci podpasuje.
Łukasz_P Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 Jak ktoś ma niepoprawnie ustawione bloki, to cudów nie ma 🤷🏼♂️
Gość Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 10 godzin temu, Motke napisał: Jakoś większość co się skarży na tym forum na bóle w kolana itp jeździ w blokach. Bo ma je źle ustawione.
Rekomendowane odpowiedzi