Skocz do zawartości

Kompatybilność Korb i przednich przerzutek

ZAPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy napęd 3x8 z przednią przerzutką (Przerzutka przednia Shimano Altus FD-M310 3x6, 3x7, 3x8 rz. 42/48T ) zadziała  z korbą  Mechanizm korbowy Shimano Alivio FC-M4060 48x36x26T 9 rz. 175 mm, srebrny. 

Opublikowano

też uważam ,że będzie działać , mała regulacja i po kłopocie

Opublikowano

To jest tak jak korby dydykowane do dyna-sys beda bez problemu smigac z lancuchem 9s. 

Dlatego korby sa kompatybilne z roznymi napedami. 

Opublikowano

tu raczej się nie patrzy na korbę do jakiego napędu jest dedykowana tylko na pojemność przerzutki;)

Opublikowano

Tak, mialem na mysli jedno napisalem drugie. Przepraszam

Opublikowano

Witam wszystkich -nie chciałem zakładać nowego tematu bo mój zapewne byłby podobny więc podepne się pod ten i pytanie- mam krossa vento 3,0 szosówkę z korbą kompaktową 50/34 a chciałbym ją zamienić na 52/36 ze zintegrowaną osią czy taka sramowska jak z linku byłaby dobra w sensie dopasowania?

http://allegro.pl/korba-fsa-gossamer-sram-52-36-bb30-i6760331045.html#thumb/1

Korby 52/36 są dedykowane do kasety 10- cio rzędowej ja kasetę mam 9-cio rzędową czy to nie będzie problemem?

Chcę zmienić ponieważ podczas mocnego ciśnięcia na pedały łańcuch ociera o prowadnik przedniej przerzutki nieważne jak bym ją ustawił.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 12.04.2017 o 20:52, Fat buster napisał:

Korby 52/36 są dedykowane do kasety 10- cio rzędowej ja kasetę mam 9-cio rzędową czy to nie będzie problemem?

Problemu nie będzie w kwestii o którą pytasz . Może pojawić się w innej strony. Z tego co kojarzę masz w oryginale tzw kompakt czyli 50/34 i wszystko zależy od długości wózka przerzutki tylnej oraz konfiguracji kasety . Bo może okazać się ze nie będziesz w stanie wrzucić na największą koronkę jednocześnie mając blat 52. Jeśli mogę coś zasugerować to zastanów się jaki zestaw przednich blatów będzie dla ciebie korzystniejszy i wtedy kupisz co postanowisz i ewentualnie zmienisz kasetę albo przerzutkę na odpowiednią . Innymi słowy zrób tak żeby nie żałować