Yedix Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 http://www.unibike.pl/neon.html co myślicie o tym rowerku? Bo szczerze mam dosc juz czekania na tribana 520, szczegolnie ze dalej nikt nic nie wie.
GBike Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 2 godziny temu, Yedix napisał: http://www.unibike.pl/neon.html co myślicie o tym rowerku? Bo szczerze mam dosc juz czekania na tribana 520, szczegolnie ze dalej nikt nic nie wie. Widzę że ciśnienie masz na rower szosowy a w magazynie puchy. Byłem w podobnej sytuacji dokładnie rok temu więc ciebie rozumiem. Jeżeli mogę coś zasugerować to kieruj się ramą - osprzęt jaki dostaniesz z rowerem wcześniej czy później wymienisz bo zwyczajnie go zajeździsz. Pomyśl czy to co chcesz kupić (rama+osprzęt) będzie tobie odpowiadało w 100 % ? Czy też będziesz chciał wymienić sobie co nie co na grupę wyższą. Jeśli odpowiesz sobie twierdząco na pytanie numer jeden -czekaj na Tribana. Jeżeli skłaniasz się do twierdzenia numer dwa rozejrzyj się za szosówką która ma ramę producenta sprawdzonego i polecanego nie przejmując się osprzętem.
Karol Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 21 minut temu, GBike napisał: osprzęt jaki dostaniesz z rowerem wcześniej czy później wymienisz bo zwyczajnie go zajeździsz. Elementy napędu można zajeździć w kilka tys. km, ale osprzęt - przerzutki, manetki...? Czyżby osprzęt szosowy był tak nietrwały? Dość intensywnie używałem trzech rowerów i żaden z nich nie wymagał wymiany tych elementów z powodu "zajeżdżenia". Obecnie moim najstarszym rowerem jest crossowy Superior, który kupiłem w 2001 roku i zarówno manetki jak i przerzutki są oryginalne, działają dalej bez zarzutu, a przebieg roweru to z pewnością ponad 20 tys. km lekko licząc. Kultura pracy tego osprzętu ciągle jest OK.
Yedix Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Opublikowano 30 Maja 2017 1 godzinę temu, GBike napisał: Jeżeli skłaniasz się do twierdzenia numer dwa rozejrzyj się za szosówką która ma ramę producenta sprawdzonego i polecanego nie przejmując się osprzętem szczerze mowiac jestem zielony i nie mam pojecia ktory producent jest "sprawdzony", i tez bardzo mnie ciekawi roznica miedzy karbonowym widelcem a aluminium. Z chemi wiem ze aluminium jest podane na kazdego rodzaju wstrzasy etc wiec lepszy jest karbon bo tłumi ale czy roznica jest naprawde oczuwalna. Wychodze z zalozenia ze wymieniac bede osprzet napewno nie w 1 sezonie ale napewno. A taki vento 1.0 2017 ? mam dilera w miescie i rower jest od reki.
GBike Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 9 minut temu, Yedix napisał: A taki vento 1.0 2017 ? mam dilera w miescie i rower jest od reki. Moja konwersja z racji finansowych odbywała się stopniowo. Zaraz po zakupie roweru wymieniłem Klamkomanetki Tiagra-4700 koszt 550 zł Tourneya sprzedałem za 300 zł jako nieużywane bo takie były. O dziwo wszystko działało tylko czasem tylną przerzutkę trzeba było dwa razy kliknąć. W takiej konfiguracji przejechałem 3000 km do końca sezonu. Pozwoliło mi to na stopniowe dokupienie reszty klamotów: Koła shimano R-500 komplet 300 zł Kaseta HG-500 10rz 80 zł Przerzutka tylna Tiagra-4700 120 zł Tourney poszedł za 10 zł Przerzutka przednia to Claris RD-2400 50zł działa bez problemu. Korba przednia Tiagra-4650 50/34 200 zł Tourney poszedł za 40 zł Zewnętrzne łożyska suportu modelu nie pamiętam około 50 zł Łańcuch HG54 60 zł Na początku tego sezonu dokupiłem hamulce Tiagra-4700 160 zł Tektro poszły za 50 zł Klamoty kupowałem tam gdzie było najtaniej Wrażenie miedzy tym co było a tym co jest to jak niebo i ziemia naprawdę warto.
Yedix Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Opublikowano 30 Maja 2017 49 minut temu, GBike napisał: Zaraz po zakupie roweru A jeszcze mnie ciekawi jak ten widelec karbon alu jest roznica czy tylko "koneser" zauwazy.
GBike Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 6 minut temu, Yedix napisał: A jeszcze mnie ciekawi jak ten widelec karbon alu jest roznica czy tylko "koneser" zauwazy. Generalnie jest to moja czwarta szosa . Dwie były stalowe trzecia z chromo-molibdenowa. Obecnie aluminiowa i jestem zaskoczony sztywnością tej ramy w porównaniu do poprzednich. Z karbonem nie miałem styczności więc nic w tym temacie nie pomogę .
Yedix Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Opublikowano 30 Maja 2017 1 godzinę temu, GBike napisał: Zaraz po zakupie roweru Zainspirowales mnie i jutro kupie tego 1.0 2016. Bede go modernizowal z czasem ale tu wychodzi moj brak pojecie mianowicie jak sprawdzac co pasuje do czego etc. Celuje podobnie jak ty w koncowym rezultacie w tiagre. Na start zostanie mi jeszcze 700 zl do wydania na rower
GBike Opublikowano 30 Maja 2017 Opublikowano 30 Maja 2017 1 minutę temu, Yedix napisał: Celuje podobnie jak ty w koncowym rezultacie w tiagre. Na start zostanie mi jeszcze 700 zl do wydania na rower Myślę że w sezonie całkowicie jest nieopłacalne kupowanie części. Jeżeli masz buty, pedały to zbieraj kasę i poluj na przeceny w końcu sezonu. Do końca sezonu bez problemu osprzęt wytrzyma.
Yedix Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2017 Dnia 30.5.2017 o 20:45, GBike napisał: Generalnie jest to moja czwarta szosa Kupilem krossa vento 2017 poczatkowo chcialem 2016 bo tanszy ale dostalem upust do 1800 zl wiec wziolem bez wachania. i teraz pytanie te przeglady nie przeglady, poprostu przejsc sie do salonu i poprosic zeby wszystko wyjasnili?
GBike Opublikowano 6 Czerwca 2017 Opublikowano 6 Czerwca 2017 5 minut temu, Yedix napisał: Kupilem krossa vento 2017 poczatkowo chcialem 2016 bo tanszy ale dostalem upust do 1800 zl wiec wziolem bez wachania. i teraz pytanie te przeglady nie przeglady, poprostu przejsc sie do salonu i poprosic zeby wszystko wyjasnili? Fajnie, dobrze że o upust walczyłeś jak lew . Odnośnie przeglądu tego pierwszego u mnie u dilera jest płatny i niezbędny do zachowania gwarancji . Poprosiłem i pani podbiła bez kaski i oglądania roweru.
Rekomendowane odpowiedzi