Jacek_ Opublikowano 12 Września 2019 Opublikowano 12 Września 2019 (edytowane) Mam kłopot z siodełkiem (cube - Natural Fit Nuance Race). Po przejechaniu MP2019 (340km) tyłek miałem otarty do bólu. Myślałem, że to dlatego, że po raz pierwszy przekroczyłem 300km, ale ostatnio odbyłem wycieczkę 2x200 km i niestety sytuacja się powtórzyła. Przebiegi około 100km nie powodują większych dolegliwości. Czy to jest kwestia siodełka, a może tylko ustawienia? Może macie konstruktywne porady, jak wyeliminować ból tyłka przy dużych przebiegach? Edytowane 12 Września 2019 przez Jacek_ 1
Kruk Opublikowano 12 Września 2019 Opublikowano 12 Września 2019 temat ciężki bo bardzo indywidualny jak pewnie wiesz. Może być tak że np. materiał wyścielający siodło przy krótkich trasach jest okey, ale przy długich posiedzeniach może obcierać.
Chrismel Opublikowano 12 Września 2019 Opublikowano 12 Września 2019 Zacznę od powtórzenia słów Kruk-a. Temat ciężki. Ale coś zasugeruję. Po długich poszukiwaniach trafiłem na dwa wygodne na pozór siodełka. Bontrager Sport i Spec Canopy. Obydwa bardzo zbliżone kształtem i poziomem wyściółki. Niestety przy dłuższych jazdach powodowały otarcia. Zaryzykowałem i tylko na podstawie znalezionych w necie narzekań na twardość tego siodełka zakupiłem w ciemno Ergon SFC3. Okazało się strzałem w dziesiątkę. Jak pierwszy raz na nim usiadłem to stwierdziłem że chyba jednak przesadzili z tą twardością. Ale z perspektywy czasu powiem że od momentu zakupu mój krem na otarcia leży nie używany. Siodełko nie jest twarde dlatego że ma małą ilość wyściółki i siedzisz na skorupie. Jest jej dużo tyle że tak łatwo się nie poddaje pod naciskiem i przez to jest wygodne. Nie namawiam Cię absolutnie do zakupu tego modelu. Ale sugeruję tylko że może tędy droga. Znaleźć siodełko z dużą ilością ale bardzo twardej wyściółki. Ja znalazłem tylko dwie firmy które takie produkują: Ergon i SQlab. Ale może jest więcej tylko trzeba lepiej poszukać. Bo w tych co są ogólnie dostępne w większości sklepów te żele czy pianki uginają się już pod lekkim naciskiem kciuka.
ahaja Opublikowano 12 Września 2019 Opublikowano 12 Września 2019 Dokładnie tak - ja też się dziwiłem kiedy przyjaciel mi mówił, że jak chcę wygodne i na długie jazdy to twarde. Miękkie zawsze się łatwo poddaje i powoduje otarcia.
Jacek_ Opublikowano 12 Września 2019 Autor Opublikowano 12 Września 2019 Moje siodełko jest dość twarde, więc może zmiana ustawienie siodełka pomoże?
Accent_Szaj Opublikowano 12 Września 2019 Opublikowano 12 Września 2019 Spróbować nie zaszkodzi. Przechyl je do przodu i odsuń do tyłu,wtedy ciężar przesunie się na ręce.
Rekomendowane odpowiedzi