Skocz do zawartości

P. przód, górny ciąg + klamkomanetki szosowe

tazi_90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, powoli kończę adaptować klamkomanetki i kierownice szosową w swoim rowerze trekingowym. Pozostał mi ostatni problem do rozwiązania.

Moja przerzutka przednia Altus FD-M370 nie chce współpracować z klamkomanetka Sora R3000, najwidoczniej inny ciąg linki. Jak uda mi się ustawić żeby obsługiwała 3 blaty, wtedy ociera o łańcuch.

Potrzebowałbym przerzutki do napędu 3x9 z górnym ciągiem linki pod klamkomanetke szosową, mocowaną na obejmę.

Przeszukałem Google i allegro ale z marnym skutkiem, będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano

A jak wygląda sprawa z V-kami?

Dokładnie na jakich przełozeniach trze? Skrajnych?

Opublikowano

Teoretycznie powinno wszystko grać, bo ciąg linki w przypadku przednich przerzutek i manetek jest zawsze ten sam i nic dedykowanego nie znajdziesz. U mnie manetka Tiagra bez problemu zmienia Acerą.

Kiedy ociera? Z trymowaniem? 

Opublikowano
3 godziny temu, kaido2 napisał:

A jak wygląda sprawa z V-kami?

Dokładnie na jakich przełozeniach trze? Skrajnych?

V-ki wymieniłem na tarczowe mech.
Tak na skrajnych. Ociera gdy łańcuch jest z przodu na największej zębatce, a z tyłu na najmniejszej. Najlżejsze przełożenia wyreguluje ok, to na najcięższych jest lipa i odwrotnie. 

Z tylną przerzutką (też Altus) też nie powinno być problemu, ale ją też musiałem wymienić bo za cholerę nie chciała współpracować, żyła własnym życiem w środkowym zakresie, stąd ten post, ale może oddam jeszcze do fachowca rower, może on coś zaradzi. 

Opublikowano
4 godziny temu, tazi_90 napisał:

Tak na skrajnych.

No właśnie, bo wszyscy myśla, że z dużej tarczy obsługuje się cały zakres 9s. 7s, a i owszem da się, ale 9? Celowo to nie działa z uwago na zachowanie odpowiedniego przekosu. Górny blat regulujesz tak by na najtwardszej koronce nie tarło o łańcuch i korbę. Mała tarcza ma chodzić na miękkich, czyli powiedzmy od 34 w dół ( do 16, czy ile tam masz).

Opublikowano

Ale nie kosze łańcucha i używam odpowiednich przełożeń.

Korba to tourney 42/34/24t