Jacenty Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) 3 godziny temu, Franz Mauer napisał: Nie może - tylko na pewno. łańcuch do napędu 11s jest węższy. @Jacenty @SZOGI @Multi Robol zanim zdecydujecie się na zmiane napędu rzućcie okiem na poradnik przygotowany przez Shimano: https://drivetrainadvice.shimano.com/global/pl/drivetrain-advisor Pozwala pomóc w podjęciu decyzji czy i na co zmieniać napęd Przerabiałem już to i u mnie wskazanie jest na 1x na. Ale wystarczyło na przykład dla zabawy, wskazać, że osiągam duże prędkości i od razu wynik wskazywał na 2x11. Co do tematu... wczoraj ostro "móżdżyłem" z tą zmianą napędu i doszedł kolejny problem - wspomniana wyżej piasta, a raczej bębenek tylnej piasty, który w moim wypadku chyba nie pomieści kasety 11. Jeszcze inaczej, ja mam z tyłu Joy Tech D142TSE, a w opisie dla tej piasty jest: "bębenek kompatybilny z kasetami Shimano/SRAM 8-10-rz." Stoję teraz przed dylematem co robić. Kupić piastę i lecieć do fachowca, który przepnie mi to wszystko na nową piastę, czy w ogóle kupić nową obręcz z odpowiednią piastą, ale ceny kompletnych obręczy są dość wkurzające i na dodatek, nie wiem dokładnie jaką miałbym kupić z kompatybilną piastą na kasetę 11, a może jest jakiś sposób obejścia problemu? Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Jacenty
trollu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Nigdy nie zwracałem na to uwagi ale się zastanawiam czy znajdzie się piasta na 11s bez osi przelotowej
Yan Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Jeżeli masz kasetę 10rz założoną to powinieneś mieć dodatkową podkładkę w przypadku gdy bębenek miał by pomieścić 11 zębatek. Jak lubisz się bawić to możesz popróbować Łańcuch 11rz jest drogi? https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/lancuchy-rowerowe/p,lancuch-nx-pc-1110-11rz-114-ogniw-sram,618242.html Przejechałem na nim 800km i nadal działa. Jeszcze nie porównywałem go do innego nowego ale wygląda że jest dobrze. Poza ceną łańcuch ma już spinkę - detal ale na plus.
Fenthin Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Kasety MTB 11s wchodzą na standardowy bębenek. Kaseta jest nieco przesunięta wgłąb koła. Jedyny możliwy problem, to czy zmieści się nie zahaczając o szprychy. I tyle.
Multi Robol Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) trollu, chyba źle mnie zrozumiałeś. Łańcuchy będą nowe do x11, docelowo 3 sztuki. Wspominałem tylko o C9 jako zadowolony użytkownik. Czytam, że Jacenty ma problem z piastą. Montował ktoś z Was kasetę x11 do Mavic Crossride 26 z 2013 roku? Franz Mauer wyszło mi 2x11 ale nie ma koła 26 do wyboru więc wybrałem 27,5 Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Multi Robol
Jacenty Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, Fenthin napisał: Kasety MTB 11s wchodzą na standardowy bębenek. Kaseta jest nieco przesunięta wgłąb koła. Jedyny możliwy problem, to czy zmieści się nie zahaczając o szprychy. I tyle. Aż z ciekawości poleciałem do roweru sprawdzić co i jak. Jest nadzieja, bo jest dystans między szprychami a największą zębatką. Jest tam jeszcze luz, bo widzę bębenek, więc jak kaseta jeszcze się schowa, to nie powinno być problemu. Oczywiście, wyjdzie w praniu co i jak. PS. Jest coś jeszcze. Patrzyłem jaką ma piastę Kross Level B7, który ma napęd 1x11 i tam jest piasta Shimano FH M618, co śmieszniejsze, w opisie tej piasty jest napisane o kompatybilności między 9-10, a mimo to, wsadzili tam jedenastkę kasetę. Więc nadzieja jest. Chyba, że to jest błąd opisu https://www.rowertour.com/p/19399/shimano-fh-m618-deore-tylna-piasta-center-lock-czarna Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Jacenty
Fenthin Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 To jest piasta z 2014 roku. Nawet XTR nie był wtedy 11-rzędowy, więc nikt w opisach o 11 rzędach nie pisał. 1
Yan Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Kaseta 11rz wejdzie na 10rz ale będzie problem z dokręceniem. Nikt tego nie poleca bo nie chce brać odpowiedzialności jak puści nakrętka. Czy 1.8mm to dużo czy mało ciężko powiedzieć ale na 99.9% nie będzie to poprawne zamontowanie kasety.
Fenthin Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Bez urazy, ale weź doczytaj. Sprawdź jak masz na czym. Ten problem istnieje w przypadku kaset szosowych. Kasety MTB są wstecznie kompatybilne. Ten patent, który wskazujesz wyżej, czyli zebranie materiału z tylu kasety, to właśnie tak wyglądają fabrycznie kasety górskie. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Fenthin
Franz Mauer Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 W przypadku komponentów Shimano można wnioskować, że kaseta 11s wejdzie na piastę 10s: http://productinfo.shimano.com/#/com/2.7?types=mtb Jeśli Joytech wzorowało się na Shimano (a jest to duże prawdopodobieństwo) to przekładka też powinna zadziałać
Jacenty Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2017 W takim układzie wyjdzie w praniu. Planuję to zrobić za miesiąc. Porobię trochę fotek i wrzucę dla informacji, czy pacjent przeżył operację
Jacenty Opublikowano 20 Września 2017 Autor Opublikowano 20 Września 2017 Witam po przerwie. Mam dobre wiadomości, oryginalna piasta Joytech przyjęła bez żadnego kwękania kasetę 11 rzędów. To była jedyna rzecz, która mocno mnie martwiła i mam to z głowy. Dzisiaj zacząłem to wszystko składać do kupy, ale z racji tego, że późno wróciłem, to zamontowałem tylko kasetę i rozbebeszyłem rower i wyczyściłem do jutrzejszego finalnego montowania. Ogólnie jestem zachwycony jakością elementów nowego napędu i jestem w szoku różnicą wagi korby i suportu. Toż to piekło a niebo w porównaniu do nowej korby. Mała rzecz, a cieszy. Dwie stówki i można robić wszystko co się chce z rowerem. Jutro kontynuuję i wstawię kolejne zdjęcia, jak ktoś chce. 1
SZOGI Opublikowano 21 Września 2017 Opublikowano 21 Września 2017 Elegancko czekam na dalszą część, ja jestem na etapie sprzedaży roweu. Wypatrzyłam nowy ale jak nie sprzedam to niedługo ruszę z projektem Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Jacenty Opublikowano 23 Września 2017 Autor Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Sorry, że nie nie dawałem znaku życia, ale teraz mam czas na wysmarowanie posta. Operacja się udała i nawet pacjent żyje. Widok na suport przed finalnym złożeniem. Kupując suport, dostajemy specjalną nakładkę do nakręcania lub wykręcania suportu, oczywiście klucz specjalny też jest do tego wymagany. Po zmontowaniu korby, jak widać, są dwie podkładki wymagane do mufy 68mm od strony napędu. Od drugiej strony tylko jedna podkładka. Podkładki oczywiście w komplecie z suportem. Kupując łańcuch 116 ogniw nie musiałem nic skracać, nawet wydaje mi się, że dodatkowe jedno ogniwo by się przydało, ale i tak jest dobrze, przy największej tylnej zębatce wciąż jest łuk łańcucha na wózku prowadzącym przerzutki. W każdym bądź razie, nie ma mowy o krótszym łańcuchu z przerzutką z długim wózkiem, bo Sram ma 114 ogniw i już by była "muka". Przedni blat fantastycznie trzyma łańcuch, ciężko będzie, aby spadł z niego. To jest blat narrow wide, choć Shimano o tym nie wspomina. Zaskoczyło mnie to, jak szybko udało mi się wyregulować napęd. Dosłownie 10 minut mi to zajęło i po wszystkim, a tego się najbardziej bałem, że będę nad tym ślęczał. Ale to pewnie dzięki filmowi Szajbajka, gdzie ładnie pokazał jak wykonać regulację napędu. A teraz spostrzeżenia po pierwszych kilometrach. Manetka XT M8000 stawia większy opór w porównaniu do innych manetek. Zastanawiałem się, czy będzie mi to przeszkadzać, ale o dziwo, przy szybkich zmianach tak naprawdę miałem lepsze wyczucie dzięki temu oporowi. Na dodatek od razu spodobała mi się możliwość zmiany trzech zębatek w górę za jednym pociągnięciem i zrzucanie o dwie też za jednym pociągnięciem manetki. Łańcuch jest nieźle naciągnięty, przerzutka XT M8000 na długim wózku robi robotę. Po załączeniu sprzęgła to już w ogóle niezły naciąg jest. Ale to co mnie najbardziej zaskoczyło, to szybkość przerzucania biegów. Jest wręcz błyskawiczna do tego stopnia, że nie odczuwam tego momentu bezwładności przy przerzucaniu biegów. Zarówno w dół jak i w górę dzieje się to momentalnie. Od razu polubiłem ten dźwięk, jak łańcuch zapina się na zębatkach, taki metaliczny, solidny. Myślałem, że napęd będzie hałasował jakoś mocno, jak to się mówi opisując napędy 1 na, ale jest dobrze. Gdy łańcuch jest w linii prostej napęd jest niesłyszalny, dopiero skrajne ustawienia da się usłyszeć, ale podczas jazdy tego nie słychać. Finalnie mogę napisać, że napęd 1x11 od razu przypadł mi do gustu, tego właśnie potrzebowałem. Ten ascetyczny wygląd również mnie przekonuje. Warto było Podsumowując: koszt napędu opartego na SLX M7000 i XT M8000 (manetka XT, tylna przerzutka XT, korba SLX, suport do niej, blat, kaseta SLX, łańcuch 11S) około 1400zł plus walizka z narzędziami 219zł. Nie żałuję kupna walizki bo wiem, że nie raz się przyda i jestem niezależny. Edytowane 24 Września 2017 przez Jacenty
SZOGI Opublikowano 26 Września 2017 Opublikowano 26 Września 2017 Gratulacje całej operacji, dałeś mi tym modem zielone światło do mojego projektu (tylna kaseta 11). Ja zaczne w pazdzierniku bo do tego czasu mam zarezerwowany rower. Napisz czy korba ma orginalny blat slx czy to coś innego. I jaki łańcuchy ori szimano slx / xt czy inny. Napisz ile urwałeś z wagi na korbie i wkładzie. Gdzie kupiłeś graty napisz nawet na priv. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Jacenty Opublikowano 26 Września 2017 Autor Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) Zakupy zrobiłem wszystkie w centrumrowerowe.pl. W innych sklepach na niektórych rzeczach można było urwać parę zł, ale na innych trzeba byłoby dołożyć. Więc w sumie, centrum wyszło w miarę ok, a różnice wszystkich części to dosłownie parę zł. Korba SLX ma dedykowany blat SHIMANO SM-CRM70 SLX FC-M7000. Łańcuch jedenaście rzędów Shimano. Wagę muszę dopiero sprawdzić, bo nie mam za bardzo czym. Ale przy demontowaniu oryginalnego napędu i porównywaniu go "na oko", to na pewno trochę zeszło, najbardziej mnie zaszokował suport na kwadrat, jego waga była naprawdę spora, nowy suport to piórko w porównaniu ze starym. Zresztą czuję to, gdy go wnoszę po schodach. Różnicę czuć wyraźnie. Tym bardziej, że przecież odeszła jedna manetka, jedna przerzutka, dwa blaty. Kasety wychodzą porównywalnie. PS. Teraz tak po kilku dniach katowania nowego napędu, jestem coraz bardziej nim zafascynowany. Trafiłem w dziesiątkę z moimi potrzebami Najbardziej podoba mi się czyszczenie, po prostu bułka z masłem, chwila moment. Obyłem się z manetką i naprawdę robi robotę. Naprawdę polecam tą konfigurację. Edytowane 26 Września 2017 przez Jacenty
Młody biker Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam szajbajki, mam dylemat, kupiłem rower ale nie podoba mi sie w nim układ 2x10 chciałbym spróbować czegoś nowego czyli 1x11 lub 1x12, więc mam do was pytanie który napęd wybrać: 1 sram nx 1x11 (11-42) 2 shimano xt m8000 1x11 (11-46) 3 sram gx eagle 1x12 (10-50) pytam sie was bo to mój pierwszy 1x napęd i nie wiem który najlepiej pracuje, wącham sie napędu shimano bo mam z nim złe doświatczenia i czy jest dużo różnica pomiędzy sram gx eagle a sram nx ? Bo w gx eagle jest jedno przełożenie więcej ale przeraża mnie cena kasety gx eagle a kaseta nx jest owiele tańsza, prosze was szajbajki o porady i opinie, z góry dziękuje i pozdrawiam😁 Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Młody biker
lukster52 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 3 najlepsza opcja a kasete kupujesz np sunrace połowe taniej
olek741 Opublikowano 7 Października 2018 Opublikowano 7 Października 2018 Cześć, chcę w swoim rowerze zmienić napęd z Alivio na XT. Chodzi konkretniej o tylną piastę i bębenek. Domyślam się, że jak mam teraz koło pod 9s to 11s nie wejdzie, ale czy po zmianie koła na takie z odpowiednim bębenkiem nie będzie problemu ze złożeniem tego w ramie? Obecnie jest 10mm x 135.
Gość Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 Suma sumarum ale 11 powinna wejść bez zmiany koła
Gość Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 2 godziny temu, piter614 napisał: Suma sumarum ale 11 powinna wejść bez zmiany koła Wejdzie, gdyż jak już ze sto razy to pisałem, to taki sam bębenek przy piastach w mtb dla 8/9/10/11 rzędowych kaset.
olek741 Opublikowano 8 Października 2018 Opublikowano 8 Października 2018 Dzięki za odpowiedź. Wcześniej widziałem, że coś ludzie szlifują, albo że nie do końca gwint łapie dlatego zapytałem.
vwector Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Witam! Planuję wymienić w rowerze napęd, który jest już zużyty, jest to w tej chwili kaseta 8 rzędowa, z przodu 3 blaty i największy ma 42T. Zdaje się ze to Shimano Acera. Z przodu korzystam 95% czasu z blatu 42T, z a tyłu cały zakres 11-34(chyba największy ma 34). Chcę przejść na układ 1 rzędowy z przodu i ztyłu na kasetę 11-46T. I moja pytanie jest takie, czy to wszystko poniżej będzie ze sobą prażyć. Czy nie dać kasety z mniejszą największą zębatką? Dużych ostrych podjazdów często nie robię. Nie mam pewności też czy wybrać długi czy średni wózek przerzutki. Wybrałem takie elementy: Kaseta Shimano M7000 11rz 11-46T SLX dynasys11 https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-m7000-11rz-11-46t-slx-dynasys11-7939954790 Przerzutka tylna SHIMANO Xt RD-M8000 11rz SGS https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tylna-shimano-xt-rd-m8000-11rz-sgs-7339750321 Korba Shimano Deore XT FC-M8000 1x11 175mm https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-deore-xt-fc-m8000-1x11-175mm-6341589541 SHIMANO ZĘBATKA TARCZA KORBY DEORE XT FC-M770 44T https://allegro.pl/oferta/shimano-zebatka-tarcza-korby-deore-xt-fc-m770-44t-7135570809 Manetka SHIMANO XT SL-M8000 11rz obejma prawa https://allegro.pl/oferta/manetka-shimano-xt-sl-m8000-11rz-obejma-prawa-7135997316 Łańcuch KMC X11 EL247G x114 złoty BOX https://allegro.pl/oferta/lancuch-kmc-x11-el247g-x114-zloty-box-8076291851 Suport BB-MT800-B SHIMANO XT BSA 68/73mm + klucz https://allegro.pl/oferta/suport-bb-mt800-b-shimano-xt-bsa-68-73mm-klucz-8037616808
elmapeto Opublikowano 19 Maja 2019 Opublikowano 19 Maja 2019 Ja też raczej bym się decydował na zębatkę na przód z mniejszą ilością zębów. Myślę ,że 36 to maks. Pamiętaj też o tym ,żeby była narrow wide.
Rekomendowane odpowiedzi