Marceliszpakbike Opublikowano 10 Września 2019 Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) Hej. Przygotowując się do sezonu 2020 brakowało mi najważniejszej rzeczy, roweru. Wybór padł na Speca Epic Comp 2013, będzie to mój bandyta do startów w maratonach i okazjonalnie xc. Pierwszy full w moim życiu, nie licząc roweru z komunii w 2001 roku 😎 Już teraz wiem, że był to dobry wybór, takiej wygody i wybierania nierówności nie czułem nigdy. Specyfikacja od fabrycznej różni się w zasadzie tylko przerzutką tylną (GX zamiast X9) oraz tylną oponą (2.3 zamiast 2.0) Dodałem od siebie od razu mostek z delikatnym negatywem, lecz będzie on powiększany. *więcej na zdjęciu specyfikacji* Sprzęt będzie sukcesywnie ulepszany, ale najpierw zacznę od... siebie. Postaram się starannie aktualizować wszelkie zmiany w tym wątku, więc śledźcie!. Powodzenia na szlakach! Edytowane 24 Września 2019 przez Marceliszpakbike 3
Marceliszpakbike Opublikowano 13 Września 2019 Autor Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Co u Bandyty? Usunąłem brzydkie białe napisy Rovala na obręczach, teraz zdecydowanie lepiej wygląda. Już wiem, że gripy idą na śmietnik, tak złych jeszcze nie miałem, twarde jak kamień i niewygodne, klasyczne i sprawdzone ESI Chunky wpadną. (na wymianie oszczędzę ok 40-50 gramów!!!) Wraz z nimi nowa kierownica, bo ta wygląda jak po bombardowaniu, znacie jakies fajne i lekkie aluminiowe? Edytowane 13 Września 2019 przez Marceliszpakbike
Marceliszpakbike Opublikowano 14 Września 2019 Autor Opublikowano 14 Września 2019 Miały być ESI, ale jednak kupiłem za parę złotych fajne, piankowe KTM od znajomego. Komfort poprawił się niesamowicie, a i rower lżejszy o 72 gramy!
Marceliszpakbike Opublikowano 19 Września 2019 Autor Opublikowano 19 Września 2019 Update. Dziś zważyłem speca, wyszło z nowymi gripami dokładnie 13.045kg Jak na fabrykę nie jest źle, ale widzę spore pole do popisu.
Marceliszpakbike Opublikowano 11 Października 2019 Autor Opublikowano 11 Października 2019 Co u mnie, kolejna zmiana na specu to Rocket Ron 2.25 z przodu, za jedyne 15zł, stan igła. Fast Trak był fajny, ale słabo trzymał w zakrętach, 2.0 za cienka kiszka (będzie od jutra na sprzedaż!) Rower wrócił do stanu 13.100 kg
m@rcin Opublikowano 28 Grudnia 2019 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Fajny sprzęt. Też jestem fanem speca, mam nadzieję że dobrze się na nim jeździ. Sam posiadam Speca Rockhoppera Experta a teraz zamówiłem pierwszego fulla Epica Experta.
Marceliszpakbike Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2020 Hej, 2020 nastał, wracam z tematem. W tym roku na razie wymieniłem mostek, teraz to Accent Twenty (-20 stopni), szersza kierownica Specialized 720mm (poprzednio 680) oraz koszyk na bidon z "bocznym". W grudniu zaliczyłem jedne zawody, w styczniu również jedne. Czekam na koniec marca i lecimy! 1
Fimala Opublikowano 16 Stycznia 2020 Opublikowano 16 Stycznia 2020 21 godzin temu, Marceliszpakbike napisał: Hej, 2020 nastał, wracam z tematem. W tym roku na razie wymieniłem mostek, teraz to Accent Twenty (-20 stopni), szersza kierownica Specialized 720mm (poprzednio 680) oraz koszyk na bidon z "bocznym". W grudniu zaliczyłem jedne zawody, w styczniu również jedne. Czekam na koniec marca i lecimy! Nie lepiej było wywalić podkładki zamiast montować ten paskudny mostek od Accenta? Popatrz na zdjęciu, że miałbyś praktycznie to samo. Jeżeli zależy Ci na gramach to polecę Ci mostek UNO 7. 60mm waży 87.7g. Stosunek cena do grama najlepsza na rynku.
Marceliszpakbike Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2020 16 godzin temu, Fimala napisał: Nie lepiej było wywalić podkładki zamiast montować ten paskudny mostek od Accenta? Popatrz na zdjęciu, że miałbyś praktycznie to samo. Jeżeli zależy Ci na gramach to polecę Ci mostek UNO 7. 60mm waży 87.7g. Stosunek cena do grama najlepsza na rynku. Mostek kupiłem od kumpla za 25zł, a na gramy nie patrzę jakoś mocno. W przyszłym miesiącu wywalę dętki i zaleje mlekiem, tam sporo oszczędzę.
Fimala Opublikowano 17 Stycznia 2020 Opublikowano 17 Stycznia 2020 20 minut temu, Marceliszpakbike napisał: Mostek kupiłem od kumpla za 25zł, a na gramy nie patrzę jakoś mocno. W przyszłym miesiącu wywalę dętki i zaleje mlekiem, tam sporo oszczędzę. Czytając wątek odniosłem wrażenie, że właśnie zwracasz na to uwage, ale jak tak to spoczko
Marceliszpakbike Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2020 Dla beki pisane, jak będzie noga to wtedy wezmę się za gramy 😛
Marceliszpakbike Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Największa zmiana, w końcu teraz Spec jest sztywny z przodu. Kupiłem w okazyjnej cenie od kolegi, był nowy, z tym że poprzedni właściciel wyjął tłumik i przełożył do innego. Właściwie to nigdy nie używany. Wystarczyło zamontować odpowiedni w serwisie i voila, Fox 32 na Kaszimce. Edytowane 20 Stycznia 2020 przez Marceliszpakbike
Marceliszpakbike Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2020 Jest i ostateczna forma Speca na ten sezon, napęd 1x12 zainstalowany. Jeszcze tylko tubeless i zaczynamy zabawę. 3
Marceliszpakbike Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zważyłem na dobrej jakości wadze i wyszło 13.240kg w obecnej na zdjęciu powyżej konfiguracji. To waga na fabrycznych, ciężkich kołach i dętkach.
Marceliszpakbike Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Równe 13kg i na tym zakończę projekt. Raczej już więcej pln nie będę ładował. 1
cimur Opublikowano 26 Marca 2023 Opublikowano 26 Marca 2023 Jak sie spisuje brain? Czy są z nim jakies problemy? Bo duzo pisza na ten temat a serwis bez specjalnej pompy nie mozliwy w domowym warsztacie.
Rekomendowane odpowiedzi