Skocz do zawartości

napęd 1x11 jaki macie blat na korbie w 29er ?

LALA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem w trakcie budowy 29er-a mam kilka problemów bo nie chciał bym utopić za dużo kasy. jeden z większych to wybór blatu na korbę chodzi mi o to czy lepiej dac mniejszy na początek czyli 32t najwieksza będzie na kasecie 42t czy 34 tez da radę naturalnie chodzi o podjazdy czy noga padnie czy jakoś da radę zastanawiałem sie nad 36 albo 38, ale 38 to jeszcze muszę chyba  pokręcić  na szosie 39x30 idę pod każdą gorę ale szosa to wydaje mi się co innego. Podpowiedzcie jakie macie u siebie i czy zdaje to egzamin czy jednak szukacie czegoś mniej lub więcej. 

Na fullach normalka to z przodu 28-30 a z tyłu 11-42.

Z lepszym kopytem i lżejszym rowerem przód 32 tył 11-42 jest ok.

Dla wymiataczy maratoniarzy, gdzie sporo się po prostych nudnych szutrach zasuwa przód 36-38 jest ok, ale to już zdecydowanie nie dla każdego.

Ja mam przód 34 tył 11-46 i jest naprawdę ok, ale mało dokręcam na zjazdach i prostych w moim stylu jazdy.

Ja w swoim 29erze mam napęd 2x10 i z tyłu mam 11 - 36, a z przodu 22 - 36. Bardzo, ale to bardzo rzadko muszę z przodu zejść z blatu 36, większość dostępnych mi podjazdów wyciągam na dużym blacie, na mały zeskakuję głównie dlatego, że mogę - bardziej w celu utrzymania kadencji, niż dlatego, że noga nie może udrzeć na 36.

Wtedy możesz sobie zrobić (znowu) krzywde jak Co się łańcuch zerwie. Po to człowiek wymyślił przerzutki żeby z nich korzystać ;)

Wysłane z mojego Commodore 64

1 godzinę temu, Puncu napisał:

Po to człowiek wymyślił przerzutki żeby z nich korzystać

Owszem, co racja, to racja. Ostatnio pracuję nad efektywniejszym korzystaniem z przełożeń, więc zgadzam się, masz całkowitą rację. :)

Edytowane przez Gość
16 minut temu, Łabędź napisał:

Owszem, co racja, to racja. Ostatnio pracuję nad efektywniejszym korzystaniem z przełożeń, więc zgadzam się, masz całkowitą rację. :)

Mnie to ostatnio nie szło w tym błocie ;) na efektywnym biegu trakcji było brak, a na mniej efektywnym nie dało rady uciągnąć...

Niemal cały ubiegły sezon jeździłem na 1x10 w konfiguracji 11-40, a z przodu 28T oval. W tym roku w marcu zmieniłem tarczę na 30T. Na płaskich odcinkach prawie nigdy nie brakowało, chyba że przez pierwszy kilometr po strzale startera jak był asfalt lekko w dół. Fakt, kadencja powyżej 100. Kasetę zajechałem więc pora na zmianę. Dzisiaj przyszła kaseta 11-46 (11rz.) oraz korba 32T. Wahałem się czy nie wziąć 11-42, ale lubię podjeżdżać na miękko, poza tym początkowe stopniowanie jest takie samo, czyli co 2 ząbki.

Żeby jakieś konkrety były... przy 30T z przodu i 11 z tyłu prędkość przy kadencji ok. 100 = ok. 37-38km/h, co przy pocinaniu leśnymi ścieżkami jest aż nadto. 30T + 40 tył = ok. 6km/h więc nieraz lepiej podchodzić.

Jedyne czego brakuje to tego jednego ząbka w kasecie (w górę lub w dół) podczas jazdy za kimś. Ciężko się wpasować z komfortową kadencją.

Podsumowując... na średnio wytrenowaną nogę polecam 32T + 11-42(46). Po płaskim polecisz te 40km/h przy kadencji 100 (przy 120 to będzie ponad 45km/h), a i górki też ogarniesz, jak bardziej sztywne to 46.

Rower na ramie Accent Peak 29".

• Pomógł 1