Nemrod Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, zenobek napisał: Czyli będzie oślepiać. Marzy mi się tak gdzie lampa "road" jest z lustrem a lampa "wertepy" bezpośrednio. Nie znam takiej. Roxim X7 tak mniej-więcej ma ( tryb offroad z zewnętrznym zasilaniem). No i chyba na ali też idzie coś dostać: https://s.click.aliexpress.com/e/33a3thFw Edytowane 3 Października 2019 przez Nemrod
revolta1 Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 Godzinę temu, Nemrod napisał: Roxim X7 tak mniej-więcej ma ( tryb offroad z zewnętrznym zasilaniem). No i chyba na ali też idzie coś dostać: https://s.click.aliexpress.com/e/33a3thFw Na papierze dobrze to wyglada a w rzeczywistosci tez jest tak dobrze ?
Nemrod Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 X7 w Offroad świeci tak ( a w zasadzie świecił): Co do tej z Ali to nie wiem bo jej nie miałem. Ale zbiera dobre recenzje od kupujących.
revolta1 Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 No to dobrze swieci . swieciala
Accent_Szaj Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 @SzajBajk filmik zrobił o Raveman'ach
zenobek Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 4 godziny temu, Nemrod napisał: No i chyba na ali też idzie coś dostać: https://s.click.aliexpress.com/e/33a3thFw Bardzo niepokojące są 2 negatywne na 11 komentarzy.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) @Chrismel wcześniej pisałeś , że kupiłeś lampkę, która spełnia większość twoich oczekiwań(space) Mam pytanko, czy zainteresowałeś się Raveman 1600. Jest w niej pilot i wg filmiku SzajBajka świeci naprawdę świetnie. Edytowane 10 Grudnia 2019 przez Accent_Szaj
Chrismel Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Mam pytanko, czy zainteresowałeś się Raveman 1600. Interesowałem się modelem 1200. Nemrod napisał o nim że "telepie się na wybojach". A to praktycznie ją dla mnie dyskwalifikuje. Poza tym wklejał też zdjęcia z trybu road. Świeci podobnie krótko jak Fenix BC25R. Dla mnie to zdecydowanie za mało, tak o połowę, bo do komfortowej jazdy potrzebuję minimum 40 metrów a nie 20-stu. Podejrzewam że poza trochę większą ilością lumenów z modelem 1600 będzie podobnie. Niestety ani filmy ani zdjęcia nie oddają wiernie tego jak dana lampka działa w rzeczywistości. Oko ludzkie zupełnie inaczej widzi niż robi to obiektyw w połączeniu z matrycą kamery czy aparatu.
RadS Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) 15 godzin temu, zenobek napisał: 3 godziny temu, Chrismel napisał: Interesowałem się modelem 1200. Nemrod napisał o nim że "telepie się na wybojach". A to praktycznie ją dla mnie dyskwalifikuje. Poza tym wklejał też zdjęcia z trybu road. Świeci podobnie krótko jak Fenix BC25R. Dla mnie to zdecydowanie za mało, tak o połowę, bo do komfortowej jazdy potrzebuję minimum 40 metrów a nie 20-stu. Podejrzewam że poza trochę większą ilością lumenów z modelem 1600 będzie podobnie. Niestety ani filmy ani zdjęcia nie oddają wiernie tego jak dana lampka działa w rzeczywistości. Oko ludzkie zupełnie inaczej widzi niż robi to obiektyw w połączeniu z matrycą kamery czy aparatu. Telepie? U mnie nic się nie telepie. Faktem jest, że dodałem jakąś gumową podkładkę, ale to wynikało że średnicy uchwytu, na którym jest zamocowana (bardzo wąski). Co do zasiegu światła w trybie z odcięciem: nawet nie muszę włączać maksymalnej mocy, żeby pewnie jechać 30km/h. Więc jak dla mnie jest bardzo ok. Typowa reakcja ludzi to "uwaga, samochód" (serio to usłyszałem), a długie są tak mocne, że z powodzeniem można upominać nimi auta walące długimi po oczach (działa). Miganie pilocikiem to najlepsza rzecz w kwestii bezpieczeństwa po zmroku jaką zrobiłem od zakupu Wall-E Jeśli przypadkiem mieszkasz w Warszawie, to mogę pokazać jak świeci. Edytowane 4 Października 2019 przez RadS
Chrismel Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 W tym temacie: Nemrod umieścił takie zdanie: Uchwyt pewnie trzyma się kierownicy i lampkę ale hałasuje nieco na wybojach. Na tej stronie (też tego tematu): na samej górze jest zdjęcie porównawcze Fenix-a BC25R i Ravemena PR1200. Miałem przez krótko Fenix-a i jak dla mnie realny zasięg to około 20 metrów a Ravemen świeci nawet o 1-2 metry krócej niż Fenix. Poza tym wyraźnie widać że Ravemen ma gorsze odcięcie niż Fenix. 44 minuty temu, RadS napisał: nawet nie muszę włączać maksymalnej mocy, żeby pewnie jechać 30km/h A ja jestem stary i ślepy i do pewnej jazdy potrzebuję tych minimum 40 metrów. Ale nie twierdzę że PR1200 to zła lampa. Accent_Szaj zapytał czy interesowałem się modelem 1600 i wyjaśniłem tylko subiektywne powody że odpuściłem.
Nemrod Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 Ravemen hałasuje na wybojach z samym uchwytem nie ma kłopotu. Jest stabilny i pewnie trzyma lampkę. Co do zasięgu to szału nie ma szczególnie w trybie krótkich świateł. Porównując do typowo lustrowych Space czy LS760 to jest może hmm...1/3 ? Co do lapki lustrowej z odcięciem to jest jeszcze Specialized Flux Expert.
Accent_Szaj Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 Tu jest jeszcze jeden,tym razem drogowy test lampek Raveman
Mikkelo Opublikowano 6 Października 2019 Opublikowano 6 Października 2019 Mam teraz kilka lampek na testach u siebie i mogę potwierdzić, to co koledzy Nemrod i Chrismel pisali wcześniej: - zasięg Fenixa 25 i Ravemena 1200 w trybie road jest prawie identyczny, - Fenix bc35r (wyższy model) ma rozkład światła podobny, jak tańsza 25-tka, działające przyzwoicie "odcięcie" i zasięg o jakieś 10-12 metrów większy niż mniejszy brat (Fenix 25 ma około 20m, Fenix 35 - bliżej 30 metrów ale - mamy również do dyspozycji 20 sekundowy tryb 1800lm i wtedy realnie jesteśmy jeszcze o 6-8 metrów dalej - czyli na 38 metrach). Podoba mi się w Fenixach ciepła temperatura barwowa światła. Któryś z Kolegów pytał o Gaciron 1600 - mam ją od wczoraj u siebie (pożyczoną na kilka dni) - w tej lampie nie ma odcięcia, wbrew temu co piszą sprzedawcy. Świeci daleko, realnie na 60 metrów, ale wężej niż Fenix/Raveman. Światło ma wyraźny strumień główny z dostrzegalnym "hot spotem", doświetla dość sensownie pobocza, światło jest zaraz pod kołem. Refy maja kolimatory. Gaciron ma przewodowego pilota w zestawie - można zmieniać tryby pracy. Wykonanie - bardzo przyzwoite. P.S. Dopóki nie miałem pilota w lampie, wydawał mi się niepotrzebny. Teraz bym już chyba oświetlenia bez tego "gadżetu" nie kupił. - 2
eathan Opublikowano 7 Października 2019 Opublikowano 7 Października 2019 @Mikkelo a powiedz mi czy faktycznie w Gacironach działa ta funkcja power banku? Czy faktycznie mogę podczas jazdy używać światła i ładować np. nawigację? Druga sprawa. Jak mają się zapewnienia producenta do realnych czasów pracy. Czy lampę można ładować podczas pracy/jazdy z powerbanku?
Mikkelo Opublikowano 7 Października 2019 Opublikowano 7 Października 2019 3 godziny temu, eathan napisał: @Mikkelo a powiedz mi czy faktycznie w Gacironach działa ta funkcja power banku? Czy faktycznie mogę podczas jazdy używać światła i ładować np. nawigację? Druga sprawa. Jak mają się zapewnienia producenta do realnych czasów pracy. Czy lampę można ładować podczas pracy/jazdy z powerbanku? Działa jako power bank ale nie wiem czy również w czasie świecenia. Zapytam Właściciela i wrócę z odpowiedzią. @eathan Rosyjski test lampki ale dobrze zrobiony, Obejrzyj od 16min13 sek 1 1
Grzegorz_Macko Opublikowano 10 Października 2019 Opublikowano 10 Października 2019 Potwierdzam, działa jako powerbank w trakcie świecenia. 1
Rusal13 Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 W dniu 16.09.2019 o 07:20, Kaktus napisał: Ale mi nie chodzi o to że centrum strumienia jest w złym miejscu, tylko że jest za wąski. Latarką mogę oświetlić dość niewielki obszar, ale sięgnąć spokojnie na 100m dalej. Ja chcę widzieć dobrze pierwsze 50m, ale również z oświetlonym poboczem z obu stron i trochę górę. Cześć kolego mam pytanie bo zastanawiam się właśnie nad tym modelem solarstorm x6 co prawda są podobne solarstorm x3 oraz prox triple tylko podobno najmocniejsza jest właśnie x6 możesz coś więcej napisać
phoba Opublikowano 3 Marca 2020 Opublikowano 3 Marca 2020 Witam wszystkich serdecznie To mój pierwszy post. A co sądzicie o lampkach Eyen 1000 i Eyen 750 do jazdy MTB? Może ktoś ma, używa i potrafi powiedzieć parę słów na ten temat? Na "konkurencyjnym" kanale youtube o tematyce rowerowej pojawił się niedawno mini test tej lampki w wersji 1000 i wydaje mi się na moje mało doświadczone oko, że jest to sensowna propozycja, również ze względów finansowych. Ja osobiście rozważam wersję 750, bo myślę, że wystarczy mniejsza ilość światła, a mniejsza pojemność baterii w modelu 750 nie jest problemem - jeżdżę z powerbankiem, którego i tak potrzebuję do nawigacji w telefonie, więc drugie gniazdo z powerbanku mogę w razie czego podłączyć do lampki.
Diodek Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 Jeżeli ktoś ma lampki tej marki, niech zarzuci testem porównawczym z innymi modelami. Każda z recenzji to tylko "och i ach", bez jakiegoś sensownego porównania z convoyem czy nawet innymi dwiema czy trzema lampkami.
bkt Opublikowano 16 Maja 2020 Opublikowano 16 Maja 2020 Czesc. Na szybko, prosze o pomoc, bo nie moge jezdzic na swiateku nawet po miescie:) Szukam czegos na przód i nie wiem na jakie rozwiazanie sie zdecydowac. Gotowca od Diodka nie kupie, bo nie ma czasu go robic:) (pisalismy @ i dziekuje bardzo za odpowiedzi) Pod uwage biore (nie rozeznalem calego rynku bo jest tego za duzo). 1. GACIRON V9D-1600 2xCree XML2 port USB Power Bank - przykladowy link https://lampkinarower.pl/kategorie/173-gaciron-v9d-1600-2xcree-xml2-port-usb-power-bank.html lampka ktora poleca mi kolega co sie sporo sciga i sam ja uzywa. Minus na pewno cena:> 2. SOLARSTORM X2 CREE XM-L2 - wersja na 4 aku, tez ponad 200 pln, troche duzo, ale, ma to kolega ktory dal na ali 40 zl wiec zakladam ze to podroba i nawet nie wiem czy realnie swieci takim swiatlem, ale jak z nim jade to wydaje sie w sumie dosc dobre do jazdy po lesie. Wada i co mi sie bardzo nie podoba to ze diody z poziomem naladowania swieca jak psu jajca... i nie mozna ich wylaczyc. Oryginal tez drogi, podrobka wydaje sie dosc spoko jak na te pieniadze. Widzialem tez po 70zl wiec pewnie sa rozne? podrobki - nie mam cisnienia na orga jesli bedzie dobrze dzialac. Minus - czas wysylki z chin. 3. KDLIGHT BL70s - poznalem ja na blogu Diodka, wydaje sie fajnym monstrum:) Wada - cena! 4. Convoy s2+ - zawsze chcialem ja miec, nigdy nie moglem sie zdecydowac na zakup bo takiego typowego chinczyka nie umialbym zmodowac a na rowerze ostatnimi laty bardzo malo jezdzilem, teraz wrocilem i jezdze od tygodnia glownie poznymi wieczorami. Tu pytanie prosba - kogo ze swiatelka.pl znacie na allegro? Na razie zastanawiam sie nad tym Bocialarka Convoy S2+ 1520lm Luxeon V 5000K rower albo nad tansza opcja tez od Bociana (on jest ze swiatelek), lub https://allegro.pl/oferta/bocialarka-convoy-s2-1000lm-sst-20-5000k-edc-wide-7955957341 - i tu kilka pytan, ktory kolimator jak swieci (medium, wide, eliptyczna rowerowa oraz reflektor OP.) ? Czy moze inny convoy, moze jest jakis model rownie dobry ciut wiekszy lepiej sie chlodzacy szczegolnie w reku? 5. Rowniez Diodek wspomnial mi o latarce ktora opisuje, Lumintop B01. Tzn o lampce, bo to nie latarka. To co mi sie w niej podoba to sygnalizowanie pracy przez kroliczka, praca bez ogniwa. To co mniej niz w convoy z kolimatorem "Diodka" 20x60 to to, ze nie swieci tak rowno w najblizszej okolicy roweru. Podsumowujac, wszystkie te latarki moca wydaja sie i tak dosc dobre, cenowo dosc podobnie. Zakup jest na kilka mam nadzieje lat, wiec cena ktora chcialem zaplacic 100 pln, jest do przeskoczenia (powiedzmy do 200, max 300 jesli bedzie sens). Ale, biore tez pod uwage wariant, ze kupilbym teraz jakiegos convoya, bo zalezy mi tez zeby to uzywac jako latarki w terenie, a pozniej convoy trafilby na kask lub jako drugie swiatlo, a kupilbym cos mocniejszego na sam rower (i nie zdejmowal) - wszystko zalezy od tego jak bedzie z jazda nocami. Nie potrzebuje funkcji powerbanku w zasadzie, po co mi to? To co wydaje sie fajne, to odpalenie latarki z powerbanku, ale w sumie rownie wygodne byloby wymienienie ogniwa w razie potrzeby. Swiatelko chcialbym kupic z dobrym uchwytem, jako i zasilaniem, jako zestaw i z PL/allego od rekomendowanej firmy/osoby, nowe z gw w PL - chcialbym to zamowic najlepiej dzis, jak cos podpowiecie, bo jest mi to niezbedne do bezpiecznej jazdy. Wezme pod uwage inne modele rowniez jesli jest cos ciekawego. Nie scigam sie i nie bede, jezdze dosc wolno po lasach dla przjemnosci, obawiam sie, ze 3000lm to dla mnie sporo za duzo:) Wazne jest rownomierne oswietlenie i szerokie, jak convoy Diodka - bardzo mi sie podoba jak ta latarka swieci w kazdym miejscu. Co proponujecie? Dzieki. W dniu 6.10.2019 o 22:53, Mikkelo napisał: Mam teraz kilka lampek na testach u siebie i mogę potwierdzić, to co koledzy Nemrod i Chrismel pisali wcześniej: - zasięg Fenixa 25 i Ravemena 1200 w trybie road jest prawie identyczny, - Fenix bc35r (wyższy model) ma rozkład światła podobny, jak tańsza 25-tka, działające przyzwoicie "odcięcie" i zasięg o jakieś 10-12 metrów większy niż mniejszy brat (Fenix 25 ma około 20m, Fenix 35 - bliżej 30 metrów ale - mamy również do dyspozycji 20 sekundowy tryb 1800lm i wtedy realnie jesteśmy jeszcze o 6-8 metrów dalej - czyli na 38 metrach). Podoba mi się w Fenixach ciepła temperatura barwowa światła. Któryś z Kolegów pytał o Gaciron 1600 - mam ją od wczoraj u siebie (pożyczoną na kilka dni) - w tej lampie nie ma odcięcia, wbrew temu co piszą sprzedawcy. Świeci daleko, realnie na 60 metrów, ale wężej niż Fenix/Raveman. Światło ma wyraźny strumień główny z dostrzegalnym "hot spotem", doświetla dość sensownie pobocza, światło jest zaraz pod kołem. Refy maja kolimatory. Gaciron ma przewodowego pilota w zestawie - można zmieniać tryby pracy. Wykonanie - bardzo przyzwoite. P.S. Dopóki nie miałem pilota w lampie, wydawał mi się niepotrzebny. Teraz bym już chyba oświetlenia bez tego "gadżetu" nie kupił. - Jak generalnie dziala pilot, na czym to polega, ze masz na kierownicy cos do sterowania latarka? Na czym polega odciecie? Ze cos klikniesz na lampce i zmienia na chwile moc oswietlenia?
Rekomendowane odpowiedzi