Skocz do zawartości

Lampka przednia do jazdy MTB w nocy [200-400zł]

Kaktus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Patryś napisał:

Widocznie nie masz dobrze ustawionej, jeżdżąc na szosie jak i na fatbike za każdym razem miałem strumień światła przed oponą więc nie ma żadnego problemu.

Ale mi nie chodzi o to że centrum strumienia jest w złym miejscu, tylko że jest za wąski. Latarką mogę oświetlić dość niewielki obszar, ale sięgnąć spokojnie na 100m dalej. Ja chcę widzieć dobrze pierwsze 50m, ale również z oświetlonym poboczem z obu stron i trochę górę. 

Opublikowano

Rozumiem, no czasem nawet latarka za 50 zł nie da wszystkim potrzeb,powodzenia.

Opublikowano (edytowane)

Co prawda autor dokonał już wyboru, ale może komuś się przyda info, gdyż dzisiaj wyczaiłem coś takiego (w założonym budżecie tylko na Ali):

Nitecore BR35. Tu krótka recenzja:

Pozdrawiam

Edytowane przez werber
Opublikowano

Szkoda że nie jest pokazana jak świeci z drugiej strony, czyli z punktu widzenia mijanych pieszych czy rowerzystów. Bo moim zdaniem będzie równo oślepiać nawet w trybie City. W trybie Trail nie ma problemu z oślepianiem bo wtedy ma inne zadanie. Ale w trybie City nie powinna tego robić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.09.2019 o 14:54, Chrismel napisał:

Ma niestety bardzo słabe mocowanie. Lampka z niego raczej nie wypadnie ale prawidłowe jej zamocowanie w trudnych warunkach to już manualna ekwilibrystyka

Właśnie zastanawiam nad tą lampką.Czytałem opinie na temat mocowania na obcojęzycznym forum. 

Co do opinii od obcokrajowców mam mieszane uczucia.

Stąd moje pytanie do Ciebie @Chrismel Testowałeś,że tak piszesz?

Opublikowano
11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Testowałeś,że tak piszesz?

Używałem przez ponad rok. Jak mocujesz w dzień po wyjściu z domu wszystko fajnie. Jak próbujesz to zrobić w nocy w rękawiczkach przy słabym oświetleniu zewnętrznym i nie trafiasz kilka razy z rzędu tym wycięciem w lampce w uchwyt oznacza że ktoś się tutaj nie popisał. W przeciwieństwie do osoby która projektowała ten moduł który świeci.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź

14 minut temu, Chrismel napisał:

Używałem przez ponad rok. Jak mocujesz w dzień po wyjściu z domu wszystko fajnie. Jak próbujesz to zrobić w nocy w rękawiczkach przy słabym oświetleniu zewnętrznym i nie trafiasz kilka razy z rzędu tym wycięciem w lampce w uchwyt oznacza że ktoś się tutaj nie popisał.

Coś kosztem innego.Pięknie to wszystko wygląda,bo wiadomo uchwyt praktycznie niewidoczny,ale tak podejrzewałem,bo strasznie cienkie to oczko :/.

Napisz mi coś więcej,bo ja czytałem,że luzuje się na wybojach uchwyt do kierownicy,a czytając co napisałeś,to rozumie,że ty narzekasz na przykręcanie lampki do uchwytu

Opublikowano
6 minut temu, Accent_Szaj napisał:

luzuje się na wybojach uchwyt do kierownicy

W uchwycie jest takie ramię które ma tendencję do obracania się. Jeżeli to nastąpi to faktycznie może się poluzować. Wydaje mi się że mocowanie mogłoby w ogóle odpaść od kierownicy. Ale gruba gumka recepturka lub coś w tym stylu w 100% rozwiązuje problem. Ja miałem jakiś gumowy oring od nie wiem czego o średnicy około 4 cm. Po zapleceniu na krzyż na tym uchwycie zabezpieczył on całkowicie możliwość przekręcania się tego ramienia. Robi się to raz i spokój. Trzeba tylko zdjąć grip i klamkę hamulca w celu montażu. Także drobna niedoróbka ze strony Knoga ale ta akurat łatwo i skutecznie usuwalna.

Opublikowano (edytowane)

@Chrismel Tak kolega,koledze.Polecasz czy raczej lampka nie warta swojej ceny?

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Powiem tak. Nie widziałem jakoś bardzo wielu lampek ale wszystkie które miałem okazję zabija jakością światła. Te 3 diody w tym dwie z rozproszeniem powodują że jazda w nocy to czysta przyjemność. Na początku nawet specjalnie czekałem żeby zrobiło się ciemno i mieć możliwość napawania się tym widokiem.

Poza tym sama lampka jest wykonana bardzo solidnie. Dodatkowo ma możliwość programowania własnych trybów świecenia (ja miałem ustawione tylko 2). Długo pracuje na akumulatorze.

Ale:

O mocowaniu już rozmawialiśmy.

Oślepia w sposób okrutny nawet na minimum czyli około 80 lumenów. Parę razy jak jej nie zdążyłem wyłączyć ludzie mnie ochrzaniali. I słusznie.

Strumień światła do MTB powinien być kołowy. Skoro i tak oślepia to nie ma się co bawić w eliptyczny. PWR Mountain tak ma.

Nie podoba mi się też system zmiany trybów w pętli. Ale to odkryłem użytkując Ixon Space. Bo zdaje się że bardzo nikła część lamp na rynku nie ma tego zmieniania w pętli.

Brak pilota, nawet opcjonalnego. Gdyby miała to absolutnie bym się jej nie pozbył.

Także trudno jednoznacznie odpowiedzieć czy polecam. Na pewno jest warta bardzo uważnego rozważenia.

Opublikowano

Knog mi się podoba ze względu na to, że montuje się ją pod kierownicą. Ale faktycznie musi oślepiać srogo, bo kiedyś po ustawce jak wracaliśmy tu przed zmrokiem, jeden z uczestników miał ją w trybie migającym i już wtedy mnie wnerwiała, kiedy na postoju na przeciwko siebie stanęliśmy.

Więc będę musiał pomyśleć chyba nad Feniksem BC35 albo BC25.

Opublikowano (edytowane)

Fenix odpada.Cena(jak Knog) do wyglądu,brzydki moim zdaniem,nie mówię o lampce,a o uchwycie

Muszę kupić tego knoga z możliwością zwrotu, po testuję i ew.zwrócę.

Masakra,teraz mam jeszcze większy zgryz :S ,ale @Chrismel i tak dzięki za odpowiedzi ;)   

Opublikowano
5 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Fenix odpada.Cena(jak Knog) do wyglądu,tandetny moim zdaniem,nie mówię o lampce,a o uchwycie

Fenix BC25R - tego miałem przez kilka dni - jest bardzo dobrze wykonany. A uchwyt ma świetny. Porównywalny z IQ Premium (jednym z najlepszych jakie widziałem) i może nawet ciut lepszy niż Ixon Space. Tylko czy potrzebujesz lampkę z odcięciem czy do MTB ? Bo z odcięciem nie nadaje się do MTB i na odwrót. Na drogi publiczne nie nadaje się lampka która dobrze się sprawdzi w MTB. O 35 się nie wypowiem bo nie widziałem.

Opublikowano

Źle napisałem i poprawiłem już,nie chodziło mi o tandetny,tylko brzydki :)

Za 400 to uważam,że przydałaby się i do tego i do tego :/ 

Oglądałem ostatnio filmik @SzajBajk może to?

Opublikowano

Nemrod pisał o nim w temacie "lampki". W jednym ze zdań napisał o dość lichym mocowaniu. Ale przeczytaj uważnie Jego wypowiedzi bo miał fizycznie w ręku mnóstwo lampek i ciekawe rzeczy pisze. Fotki też wklejał.

Opublikowano

@Chrismel myślałem ,że ja mam fioła chcąc kupić lampkę za 400zł :D ,ale ty przebiłeś wszystko 700+ za lampkę,to jest jakiś Kosmos(Space) xD 

Opublikowano
8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@Chrismel myślałem ,że ja mam fioła chcąc kupić lampkę za 400zł :D ,ale ty przebiłeś wszystko 700+ za lampkę,to jest jakiś Kosmos(Space) xD 

Zawsze się możesz jeszcze szarpnąć na np: Lupine SL A he,he.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nemrod napisał:

Zawsze się możesz jeszcze szarpnąć na np: Lupine SL A he,he.

I spakować bety xD 

@Nemrod dobrze,że tu trafiłeś ;) .Co myślisz o Knog PWR?

Opublikowano
3 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

ty przebiłeś wszystko 700+ za lampkę,to jest jakiś Kosmos(Space)

To mały pikuś. Red na pompkę wydał 600. Dlatego dobrze się czuję na tym forum :) Ale z drugiej strony popatrz. Jakbym pił i palił. Codziennie 1/2 litra - 25 zł + paczka fajek - 15 zł. Razem: 40 zł. 30 dni w miesiącu - 1200. To dopiero trzeba mieć fioła. 

Teraz, Accent_Szaj napisał:

I spakować bety

Coś Ty. Żona sama Cię spakuje :)

Opublikowano

5 godzin temu, Chrismel napisał:

Żona sama Cię spakuje :)

Będę jak "dziewczynka z zapałkami" tylko Chłopiec z lampką xD

@Chrismel w Knog'u jest jeszcze tryb eko-flash i ten tryb ma 15lm (1:25min filmu poniżej) ,no bez jaj,że to będzie oślepiało 

Opublikowano

Ja myśle, że koledze chodziło o to, że nie da się tak lampki ustawić by jednocześnie nie oślepiała i dobrze oświetlała drogę.

Opublikowano
15 minut temu, Nemrod napisał:

Ja myśle, że koledze chodziło o to, że nie da się tak lampki ustawić by jednocześnie nie oślepiała i dobrze oświetlała drogę.

Dokładnie. Przy czym nie "dobrze oświetlała" ale w ogóle chociaż trochę oświetlała. W tym modelu są diody zewnętrze, oprócz wewnętrznych służących do oświetlania i używanie ich nie oślepia ale też nie oświetla drogi. Właśnie dlatego wcześniej wspomniałem że miałem ustawione tylko 2 tryby. Jeden kiedy diody zewnętrzne świeciły na stałe na minimum. Wystarczająco aby być bardzo dobrze widocznym. Oraz drugi. Świeciły wtedy tylko diody wewnątrz służący do oświetlania.

Opublikowano

No mi to się bardzo podoba :) . Tryb eko w mieście i full poza. Ideał,jak dla mnie. 

Opublikowano

@Chrismel Dziś dotarła do mnie lampka i jestem po pierwszych testach.

• Jest tyle trybów,że głowa mała
  • Jest również do wgrania tryb z mrugającym ring'iem i świecącymi diodami,gdzie ustawiasz moc diód i częstotliwość mrugania Ring'u 
  • Uchwyt trzyma się jak przyklejony,a przykręcenie do niego lampki, nawet po ciemku nie sprawia mi problemu.Wystarczy pokręcić odrobinę śrubką po czym przesuwasz trafiając w otwór mocujący i dokręcasz maksymalnie

Żeby nie było.Wady:

• Cena 
  • Uchwyt mógłby być alu ;) 

Raz jeszcze dzięki za info i polecenie tej lampki

• Lubię to! 1