Skocz do zawartości

Blat do FSA FSA Omega ABS MegaExo, 46/36

filek69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, szukam blatu 46T do korby FSA FSA Omega ABS MegaExo, 46/36. Jest to korba do napędu 2x11 BCD 120/90. Jeśli ktoś wie gdzie kupić nowy blat w Polsce oryginalny lub zamiennik proszę o info. Ja znalazłem tylko w sklepach zagranicznych, ale wolałbym uniknąć kosztów przesyłki spoza kraju.

Edytowane przez filek69
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.09.2019 o 20:44, filek69 napisał:

Witam, szukam blatu 46T do korby FSA FSA Omega ABS MegaExo, 46/36. Jest to korba do napędu 2x11 BCD 120/90. Jeśli ktoś wie gdzie kupić nowy blat w Polsce oryginalny lub zamiennik proszę o info. Ja znalazłem tylko w sklepach zagranicznych, ale wolałbym uniknąć kosztów przesyłki spoza kraju.

Zapomnij. Kolega ściągał gdzieś z Włoch. W Polsce to produkt bez wsparcia.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Niestety nie opłacalny gips, lepiej i taniej potem mieć korbę Shimano.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Udało mi się kupić w czeskim sklepie http://www.cycology.cz dwie sztuki, po przeliczeniu z euro wyszło 155 zł za sztukę plus przesyłka kurierska 12 euro.

Gdyby nie fakt że dopiero co wymieniłem wkład suportu, który nawiasem mówiąc jest trzy razy droższy niż Shimano, to bym nie kupował blatów tylko wymienił całą korbę na coś od Shimano. Szczerze odradzam fsa, nie ze względu na jakość ale właśnie przez wsparcie. To że do korby z 2017r. montowanej w rowerach z 2018r. nie można dostać części rok po zakupie to jakiś skandal.

Opublikowano

Noo z wieloma korbami innych firm niż SHimano i Sram jest po latach problem,ale aby po roku to już w ogóle cyrk :/ 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.09.2019 o 18:23, filek69 napisał:

Udało mi się kupić w czeskim sklepie http://www.cycology.cz dwie sztuki, po przeliczeniu z euro wyszło 155 zł za sztukę plus przesyłka kurierska 12 euro.

Gdyby nie fakt że dopiero co wymieniłem wkład suportu, który nawiasem mówiąc jest trzy razy droższy niż Shimano, to bym nie kupował blatów tylko wymienił całą korbę na coś od Shimano. Szczerze odradzam fsa, nie ze względu na jakość ale właśnie przez wsparcie. To że do korby z 2017r. montowanej w rowerach z 2018r. nie można dostać części rok po zakupie to jakiś skandal.

W UK też znajdziesz. Mam rower (Pinnacle Neon 4 2016) z tą korbą. Wkład faktycznie drogi i gdy była przecena za 20 funtów, nawet się nie zastanawiałem. Jeszcze nic nie wymieniałem, ale rower ma dopiero 1800 km. Rowery sprzedają w sieci evanscycles.com z tą konfiguracją praktycznie co roku (2020 pierwszy raz jeden blat w tym systemie).

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Tutaj raczej chodzi o brak części zamiennych, a nie o to czy jest dalej produkowana czy nie :) 

Opublikowano
2 minuty temu, piotr.solek napisał:

W UK też znajdziesz. Mam rower (Pinnacle Neon 4 2016) z tą korbą. Wkład faktycznie drogi i gdy była przecena za 20 funtów, nawet się nie zastanawiałem. Jeszcze nic nie wymieniałem, ale rower ma dopiero 1800 km.

Ja swojego fuji kupiłem pod koniec zeszłego sezonu, duży blat w korbie jest niestety aluminiowy i mimo dbania o napęd zużył się po jakichś 8k km. Wkład nadal żyje, co prawda kupiłem już zapasowy, ale stary po przeserwisowaniu działa jak nowy i na moje oko posłuży co najmniej drugie 8k km. Największa wada tej korby to blaty, nietrwałe i trudne do kupienia w kraju.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, filek69 napisał:

Ja swojego fuji kupiłem pod koniec zeszłego sezonu, duży blat w korbie jest niestety aluminiowy i mimo dbania o napęd zużył się po jakichś 8k km. Wkład nadal żyje, co prawda kupiłem już zapasowy, ale stary po przeserwisowaniu działa jak nowy i na moje oko posłuży co najmniej drugie 8k km. Największa wada tej korby to blaty, nietrwałe i trudne do kupienia w kraju.

To akurat nie jest mój główny rower, więc taki przebieg, jak u ciebie, mnie zadowoli. Potem prędzej zmiana korba.

Mi to działa pod manetkami SRAM Apex. Jak coś to pisz, bo tylko my tu mamy, takie cudo..

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano
Teraz, piotr.solek napisał:

To akurat nie jest mój główny rower, więc taki przebieg, jak u ciebie, mnie zadowoli. Mi to działa pod manetkami SRAM Apex. Jak coś to pisz, bo tylko my tu mamy, takie cudo..

Kupiłem dwa zapasowe blaty, jak się zużyją pewnie wymienię korbę, ale dzięki.