Skocz do zawartości

Szerokość kierownicy - Fuji Nevada 1.0 - potrzebna pomoc

Romaro_RR

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam ten rower od lutego, i nakręciłem nim juz prawe 2 stówki ale mam  problem z szerokością, a mianowicie na moim Fuji 29er mam 72cm kierke ale przy moim wzroście 170cm i krótkich rękach strasznie nie wygodnie mi sie jeżdzi w momencie kiedy trzymam za rączki na pełnej szerokości, ale ciało samo wymusza na węższy chwyt i jest mi super kiedy trzymam w połowie rączek. i teraz czy dociąć ją na 70cm czy na 68cm ? mam w barkach 54cm +10cm jak sie poleca to 64cm by było, no ale jak tu polecają to musi być szersza.Od razu zaznaczę ze nie biorę udziału w zadnych zawodach bo jeżdzę czysto rekreacyjnie po lasach i szutrach. A przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, mostek mam 12cm i mam takie uczucie ze za bardzo sie muszę wychylać do kierki i ze nie mam za bardzo wyprostowanej pozycji na rowerze, czy warto zmienić mostek na krutszy czy mam kombinować z przesówaniem siodełka do przodu ?

Pisałem pod ostatnim filmem Daniela o skracaniu kierki ale nikt nie podpowiedział.

Pozdrawiam.

Franz Mauer
Dnia 29.05.2017 o 23:01, Romaro_RR napisał:

mostek mam 12cm

Co jak co , ale 120 mm mostek przy długości górnej rury 600 mm to dość długi na na Twój wzrost. Nie masz odczucia, że rower jest mniej zwrotny i leżysz na kierownicy?

Zdecydowanie już bym kierownicy nie ruszał, a wsadził mostem 80-90mm.

• Pomógł 1
Wawrzyniec Wiór
Dnia 29.05.2017 o 23:01, Romaro_RR napisał:

czy warto zmienić mostek na krutszy czy mam kombinować z przesówaniem siodełka do przodu ?

O.o O.o Rany bossskie...

Dnia 31.05.2017 o 07:44, Franz Mauer napisał:

Co jak co , ale 120 mm mostek przy długości górnej rury 600 mm to dość długi na na Twój wzrost. Nie masz odczucia, że rower jest mniej zwrotny i leżysz na kierownicy?

Zdecydowanie już bym kierownicy nie ruszał, a wsadził mostem 80-90mm.

Dokładnie mam wrażenie ze muszę sie kłaść na kierce, a kierownica jest juz super pasi o wiele lepiej a teraz ma 70cm.

Spróbuję wrzucić mostek 80mm

Dnia 31.05.2017 o 19:39, Wawrzyniec Wiór napisał:

O.o O.o Rany bossskie...

Jak widzisz pisałem na szybko ten post bardzo póżno, po pracy, ale widzę ze lubisz wytykać ortografię, a tak przy okazji to sam nie popełniasz błędów, czy lubisz się tak dowartościować?

Wsadź krótszy mostek,bo regulacja siodełka jest dość ograniczona, więc warto sobie zostawić zapas,chyba że ma sztyce z offsetem. Jednak przy ustawianiu pozycji na rowerze trzeba pamiętać, że za regulacją siodełka nie można przesadzać. Powinno ono być ustawione tak, aby kolano było mniej więcej w jednej linii ze środkiem stopy czy też osi pedała. Inaczej możesz odczuwać bule w stawie.