Skocz do zawartości

Przerzutka DH 7/8/9s

Kruk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Manetki zamówione i założone :) działają wyśmienicie 

@Bujak raz jeszcze dzięki za info ;) 

Opublikowano

Panowie co ma wspolnego manetka 12s z tematem dyskusji? 

Bardzo proszę o powrót do właściwego.

Opublikowano
4 godziny temu, piter614 napisał:

Kompatybilność manetki shimano z osprzętem sram emoji39.png

@PrzeLuka to wyszło z rozmowy,ja tylko się podpiąłem,pod wątek który mnie interesował ;) 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy ktoś widział lub słyszał coś o siedmiobiegowej  tylnej przerzutce ze sprzęgłem do DH?

Opublikowano

10 rzędowa Shimano z manetką 7 rzędową SRAM. Ciąg linki jest prawie takie sam, a przy 7 biegach margines niedokładności jest spory.

Opublikowano (edytowane)

Tak, dziewiątka jest od Microshift ale do DH chyba raczej średnio się nadaje, chociaż jest to jakieś rozwiązanie.

No dobra, a pod ósemkę jakaś mocna przerzutka ze sprzęgłem która się nie urwie pod wpływem działania na nią sił bezwładności?

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

O? Dzięki za informację. Teraz pozostaje mi tylko przekonać kogoś że przerzutka ZEE  jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem.

Opublikowano

Jeśli chce sprzęgło i krótki wózek to innego rozwiązanie raczej nie widzę. Opcjonalnie jeszcze Shimano Saint RD-M810 9s. Wózek krótki, bez sprzęgła ale do DH. 

Opublikowano

Są przerzutki SRAM ze sprżegłem na 7 rzędów:

Ale jaka to przerzutka to nie wiem

Opublikowano

Aaa łeee 400 zł to nie tak tragicznie :D zwłaszcza jak idzie o SRAM'a 

Opublikowano

Wiemy jak się mają niższe odpowiedniki topowego modelu u Srama. Niby fajnie, że taniej to co w wyższym modelu ale jakość zupełnie inna. Mało było na forum postów odnośnie szybkiego "luzowania" się choć by NX? Sporo.

Opublikowano

Znalazłem przerzutkę  siedmiobiegową ze sprzęgłem i manetką amerykańskiej firmy Box Components, ponoć sprzętu tej firmy używają zawodnicy Pucharu Świata w DH.

Przejrzałem ofertę tej firmy i wygląda ona dość ciekawie. Szczególnie zainteresowała mnie kaseta 9 speed o rozpiętości od 11-50 ze stopniowaniem 11,13,15,18,22,28,34,42,50.

IMG_20191119_155948.jpg IMG_20191119_160507.jpg
Opublikowano

Kasety 9 sp o dużej rozpiętości są na aliexpress, a dlaczego szukasz przerzutki 7 sp ze sprzęgłem ? Masz bębenek na kasety 7 sp ?

Opublikowano

Tak przerzutki ZEE działają z manetkami X5, X7 i X9 SRAM'a 9 biegowe, ostatnio robiłem to łebkom w rowerach DH (Gambler i demo 8  ) i działa nawet dobrze przy kasecie 11-32 

Także taaak da się sparować, ale manetka musi być sprawna, bo miał X7 i coś tam się cieła troszkę to masakra była z przerzutką.Po wymianie na nową manetkę X7 z Decathlonu  i działa prawidłowo jak mu wyregulowałem.

Produkty One Box'a znam z tego kanału :

Opublikowano

Cena 100 euro za zmieniarke 7s to nadal dużo. Serio jak miałbym wydać 500 zł na napęd 7s to bym się poważnie zastanowił czy to dobry pomysł. Stopniowanie słabe i zdecydowanie nie do DH. Jeśli chodzi o coś do podjeżdżania to w tej kwocie masz ZEE w wersji FR z kaseta 10s 11-42 i zdecydowanie będzie mniej dziurawa niż ta 9s 11-50. Zee ma jeszcze tą zaletę, że jak już wiemy daje możliwość miksowania, więc dość szybko można przejść z 8/9s na 10s.

Opublikowano
Ta jest przeznaczona właśnie do DH, cena 400 zł jest porównywalna z innymi przerzutkami GX.

bym brał

Manetka do niej ta GX DH:

https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-manetki-manetka-sram-gx-dh-trigger-7-sp-prawa-o_169_10217.html

Ta też pasuje (żart):

https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-manetki-manetka-sram-x01-dh-trigger-7-speed-czarna-o_169_3785.html