Skocz do zawartości

Shimano XC30 - regulacja bloków

TzB1993

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam pytanie odnośnie regulacji bloków w butach Shimanowskich. Butki kupiłęm z sekond henda w stanie bdb za śmieszne hajsy i ostatnio przez SzajBajka dowiedziałem się, że mam stopę za bardzo do przodu (blok idzie bardziej w stronę pięty). Wujo google wytłumaczył mi jak mam mieć stopę, i co się dzieje jak mam stopę inaczej w kilku wariantach położenia. Jednak nie mówi jak do cholery mam ten blok przestawić... po wykręceniu bloku (wkręcony na 2 śruby na imbus) zasadniczo nie wiem w jaki sposób mam gniazda z gwintem na blok w podeszwie buta przesuwać. 

Niby wszyscy to regulują, więc pewnie ktoś mi podpowie w jaki sposób? :D 

Opublikowano

Regulacja boku na boki może odbyć się tylko w niewielkim zakresie, gdy masz blok lekko wkręcony w buta i jeszcze luźno chodzi na imbusach. Wówczas w ramach poprzecznej blaszki którą podkładasz pod śruby imbusowe możesz delikatnie przesunąć blok w prawo lub w lewo. Jednak znacznym ograniczeniem mogą okazać się wypustki (protektor) buta. Między blokiem a krawędzią protektora musi być miejsce na zatrzask w pedałach. Możesz jeszcze delikatnie regulować położenie bloku przesuwając go pod kątem w prawo lub w lewo (wtedy pięta buta może pójść bardziej na zewnątrz lubo do wewnątrz osi pedała).

Jednak podaruj sobie rozczarowania i udaj się do sklepu rowerowego - tam ustawią Ci bloki precyzyjnie.

Opublikowano

Możliwe też, że bloki wgryzły się w podeszwę, więc sprawdź najpierw czy jesteś w stanie podczas regulacji ruszać samym blokiem przód/tył i na boki. Jeśli nie, to wykręć śruby do końca i zdejmij blok. U mnie w butach, blok po przykręceniu wbił się w podeszwę i wszelkie ruchy blokiem są możliwe dopiero po oderwaniu go od podeszwy.

Opublikowano

Blok mogę wykręcić i ściągnąć. Mam blok, dwie śrubki i dwa otwory na te śrubki. Bloki MTB oczywiście. I zasadniczo nie wiem jak ruszyć te otwory na śruby. potrzeba mi przesunąć je o 5mm bliżej palców na oko. Lewo prawo jest OK, stopa idzie mi równo, pięta nie ucieka do ramy ani na zewnątrz. 

Opublikowano

Pewnie się zapiekło albo coś w tym stylu. Wyjmij wewnętrzną wkładkę w bucie i zobacz czy będziesz mieć dostęp do tej części. Może jakiś syf się tam dostał i blokuje. Można też lekko wkręcić blok - tak, żeby ruszał się prawo lewo, wpiąć but w pedał i na siłę przesunąć but przód-tył. Powinno puścić.

Opublikowano

Bloki masz nowe czy używane?

Jak używane to wykręć bloki i wyczyść szczotką drucianą. Bloki mają tendencje do zapychania się błotem i brudem. Ostatnio przekręcałem bloki do innych butów i też nie mogłem regulować na boki bo w otworze bloka (powinien być owalny) było tyle brudu że ruszyć się nie dało.

Opublikowano
Dnia 30.05.2017 o 19:01, TzB1993 napisał:

Blok mogę wykręcić i ściągnąć. Mam blok, dwie śrubki i dwa otwory na te śrubki. Bloki MTB oczywiście. I zasadniczo nie wiem jak ruszyć te otwory na śruby. potrzeba mi przesunąć je o 5mm bliżej palców na oko. Lewo prawo jest OK, stopa idzie mi równo, pięta nie ucieka do ramy ani na zewnątrz. 

Może się okazać, że buty konstrukcyjnie nie pozwalają na dalszą regulację. Z zasady są dwie pary otworów na bloki do regulacji góra dół. Czasem niektóre modele butó dają możliwość przesuwania dodatkowo blaszką wewnątrz buta, do której dokręca się śruby bloku. Wyciągnij wkładkę w butach i zobacz czy istnieje taka możliwość,bo może blaszka jest na stałe zamontowana. Może też okazać się, ze ta blaszka po wielokrotnym dociąganiu bloku po prostu wcisnęła się w podeszwę i dlatego nie możesz jej ruszyć. Jak wyciągniesz wkładkę to powinieneś to zobaczyć.

• Pomógł 1