AdamHoof Opublikowano 5 Września 2019 Opublikowano 5 Września 2019 Koleżanki, Koledzy Posiadam rower Bulls SLC 8005 na Deore LX. Jako, ze kupiłem go jako używany potrzebuje kilku rad czy już należy wymienić osprzet 1. tylna kaseta - 4 zebatki od góry maja delikatne luzy 2. tylna przerzutka - niewskakuje prawidłowo - ale tu może wystarczy dobre czyszczenie. Linki wraz z pancerzem wymienione. Jest lepiej ale ciagle mam wrażenie ze sprężyna już niedomaga 3. Łańcuch - wg miernika z Decathlonu zużycie 100% - tu bezdyskusyjnie wymiana. 4. Przednia kaseta - widzę już wytarcia wiec wymiana 5. Przerzutka przód - do regulacji ale wpierw czyszczenie Czy będzie potrzebować wymiany się okaże Jak widać powyżej osprzęt nie był serwisowany, czyszczony i smarowany. Zostanie to wykonane ale zastanawiam się czy przy okazji wymiany nie zmienić również z 3x9 na 2x10 lub 2x11. Nie jestem zawodowcem, ale tez nie i amatorem. Generalnie rower jest zaniedbany ale można przywrócić mu funkcjonalność. Jakie jest Wasze zdanie?
AdamHoof Opublikowano 6 Września 2019 Autor Opublikowano 6 Września 2019 W złym miejscu dodałem i jedno z nich próbuje skasować.
TReznor Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Ja na Twoim miejscu poszedłbym w wymianę całego napędu. Zresztą wydaje się, że nie ma wyjścia. Pamiętaj, że napęd działa tak jak jego najsłabszy element. Kaseta: Nie wiem czy ten rower ma kasetę czy wolnobieg w sumie. Jeśli kaseta to sprawdź czy bęben od piasty łyknie x10 - x11 przełożeń z tyłu. Popatrz na Sunrace. Używam od kilku tygodni i jest ok. Nie czuję różnicy między tym a Shimano. Myślę, że Deore CS-HG50 10-speed 11-36T będzie słusznym wyborem. Nie wiem czy warto iść w 11-42 przy napędzie 2x10 Przerzutka tył: Ja bym założył tu grupę SLX. Mam w jednym rowerze i bardzo dobrze to działa. Różnice w porównaniu do XT znikome a działanie właściwie identyczne. Możesz też wydać mniej i kupić Deorkę. Grunt żeby ze sprzęgiełkiem było. Łańcuch: Łańcuch możesz shimanowski albo KMC (ostatnio kupiłem właście KMC i nie śmiem narzekać). Korba: Myślę, że tu bez wymiany się nie obejdzie. Myślę, że Deore FC-M617 będzie dobrym wyborem. Da się znaleźć w bardzo dobrej cenie. Przerzutka przód: to się raczej nie psuje dopóki się nie urwie. Myślę, że czyszczenie i regulacja wystarczy.
AdamHoof Opublikowano 7 Września 2019 Autor Opublikowano 7 Września 2019 Dziś będzie czyszczenie i smarowanie ale na przyszły sezon wymienię napęd bo tak naprawdę nie wiem ile km zrobione i w jakich warunkach. Generalnie rower to model jakoś z 2000 roku wiec jeżeli od nowości nikt go nie serwisował to trzeba powymieniać elementy. Koszt nie będzie raczej duży
Wojtek O. Opublikowano 8 Września 2019 Opublikowano 8 Września 2019 Wymiana zużytego osprzętu na nowy daje drugie życie rowerowi. Naprawdę przepaść polecam poszukać przy okazji używanych manetek XT szczególnie na tył. W ich przypadku chyba jest najbardziej odczuwalna różnica jeśli byś budował na czymś lepszym.
AdamHoof Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 Przesmarowalem i trzeba przyznać ze rower dostał drugie życie. Wziął udział w XC i dojechał . Nie będę przy nim już nic więcej robił poza zmianą koloru (srebrny na czerwono-czarny) i w przyszłym roku kupie nowy na SLX. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi