Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Czy ten slx jest do wymiany?

Łukaszdnb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich rowerowych nałogowców,mam kłopot z analizą usterki mojej slx rdm 622( chyba z nią) po wymianie napędu( blaty przód,kaseta, łańcuch) coś jest nie tak w granicach 5,6 biegu, rzadko ale potrafi łańcuch skoczyć po tych koronkach na średnim i dużym blacie, i teraz moje pytanie czy:

1. Napęd się dociera i jak się łańcuch wyciągnie to powinno być ok?

2. Może być za to odpowiedzialne lekkie(albo i nie)odchylenie tylnej przezutki

Nie mogę dojść czy to krzywy hak czy juz slx się wyluzował 😄 ale jest budżet na nowe części bo próbowałem prostować hak ale bez rezultatu, czy może męczyć przerzutkę w drugą stronę( boję się ją naginać)

3. Warto cos z tym robić czy nowy hak i nowa przerzutka i tyle

Odchylenie ma ok. 1cm względem lini łańcucha  na kasecie więc chyba spore jest( na zdjęciu tak średnio widać)

20190903_181053.jpg
Opublikowano

Jak próbowałeś prostować hak? Przerzutka rzadko się gnie. 

Opublikowano (edytowane)

Długi Imbus w otwór gdzie przerzutka jest przykręcona do haka  i w dół

Jescze trochę pomęczyłem i mam wrażenie że się trochę wyprostowało  ale jescze minimalnie jest

20190903_181053.jpg

Nie wiem jaka historia tej przerzutki bo kupiłem z rowerem jakiś miesiąc temu

A może Seraph masz jakieś lepsze patenty na prostowanie haka bo coś mam wrażenie ze to on skubaniec, chyba jutro kupię taki,39.90zl kosztuje i przed wymianą slx'a( bo szkoda, chociaż wyczuwam min. luz) sprawdzę jak to wygląda

Edytowane przez Łukaszdnb
Opublikowano

Jak to ma miesiąc w Twoich rękach to wywal stare pancerze i linki. Daj nowe, poprawnie poprowadź.

Jak będziesz miał krzywy hak to choćbyś założył XTR'a to będzie d.pa zbita i nie będzie to hulać poprawnie. Tym bym się zajął. Potem wyreguluj.

Na tym zdjęciu widzę łańcuch na 3 biegu na kasecie a kółko prowadzące pod 4tym? Kółko prowadzące musi być pod zębatką kasety na której jest bieg ustawiony na manetce.

Opublikowano

No właśnie o to chodzi Ahaja ze odchylenie jest, mam nowe pancerze akurat i linki więc zrobię jak radzisz, a jak ocenić zużycie slx'a m662 shadow, bo zmieniam przełożenia bez problemu, nie czuje żadnych " anomalii" przy zmianie także linka w pancerzu chyba ok ale zmienię i tak.

Czy możliwe jest że kręcenie baryłką przy manetce naciągneło przerzutkę w stronę " od koła",jest też min. luz na wózku przerzutki tam gdzie pierwsze kółko jest przykręcone razem z wózkiem, bo się bije z myślami czy zamawiać nową przerzutkę

Opublikowano

Skoro biegi chodzą bez problemu to po co Ci nowa przerzutka?Hak żeby w ogóle sprawdzić to trzeba w niego wkręcić pręt albo starą oś koła chociażby i zobaczyć czy jest prostopadle do płaszczyzny tylnego koła. Jak nie to dopiero próbować prostować. Można też go wyjąć i na płaskiej powierzchni położyć dla kontroli. 

Opublikowano

Odkręcić hak położyć na stole będziesz widzal czy jest równo
Można wsadzić w imadło i skręcić szczęki oczywiście przez coś miękkiego by nie uszkodzić go wtedy powinien się wyprostować
Lub gumowym młotkiem uderzyć też się podda
Ewidentnie hak jes krzywy
Jak nie chcesz kombinować kup sobie drugi będzie najszybciej

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem za takie odchylenie może być odpowiedzialne wygięcie haka którego na oko nie widać pewnie, no cóż, zrobię chyba tak że, zdejmę ten hak razem z slx' em, znalazłem okazyjnie xt- m771 po 200km za 110zl więc cena ok. Do tego kupie nowy hak a w między czasie sprawdzę stary hak i starą przerzutkę, jak będą dobre to zostaną zapasowe , bo czuję że z hakiem nie jest dobrze i slx ma już najlepsze lata za sobą, zamykamy chyba sprawę

Opublikowano

Hak najlepiej sprawdza się urządzeniem, w serwisie takie mają na pewno. Przerzutka też się krzywi i poddaje pod naprężonym łańcuchem co jest normalne nie mniej nie może się krzywić aż tak mocno.

Opublikowano

Nie no w serwisie to by mi napewno powiedział co jest grane ale o to właśnie chodzi żeby to samemu w domu naprawić, nowy hak 39.90 w moim przypadku który mogę sam wymienić, po co mi serwisant który za kolejne 40zl mi powie że hak do wymiany ale wiem Kruk ze są takie urządzenia, widziałem gdzieś, że na osi koła się sprawdza tylko moim zdaniem takie urządzenie ma sens w serwisie albo gdy w zawodach startujesz bo zwykły "śmiertelnik' jak ja to rzadko wygina hak

Opublikowano

W tym rzecz że może się okazać coś innego jeszcze ,np. krzywe widełki tylnego trójkąta i wtedy nowy , prosty hak i tak będzie wykrzywiał przerzutkę. Nie mniej tutaj widać adekwatnie że przerzutka za mocno się wychyla na zewnątrz i albo hak krzywy albo walnięta przerzutka ( jakieś za duże luzy czy niedoróbka w produkcji) . Ale przyznam że nawet XTR m9000 przerzutka ma luzy i pracuje na boki 

Opublikowano

Mam nowy hak zaraz będę zmieniał to zobaczymy

20190904_122324.jpg

Chyba jest winowajca tego zamieszania, wyraźnie widać ze srebrny hak jest krzywy, kiwa się jak łódka, to chyba będzie to nie? zakładam przerzutkę i sprawdzę co jest grane

20190904_141030.jpg 20190904_140901.jpg

Czyżby obyło się bez nowej przerzutki???

Opublikowano

Hak zamontowany, linia łańcucha prosta jak niemiecka autostrada, super, jadę niedługo na testy to zdam relację

Opublikowano

Stary hak jest do wyprostowania bez problemu wystarczy kilka chwil
I tak na pewno to jest przyczyną twojego problemu, ewentualnie zostanie mała regulacja przerzutki

Opublikowano

Piter614 A jest jakiś domowy sposób na to bez imadła ale z narzędziami podstawowymi plus coś tam?Bo może by się przydał na zapas, po co go wyrzucać

Opublikowano

Nie wyrzycaj
Jak mój syn uczył się skakać zaczoł wyginac haki, postanowiłem jes prostowac
Wiem że tutaj nie stosuje się tej praktyki
Najlepiej położyć na czymś twardym, jak masz na foto odchylenie do góry, to połóż w drugą stronę, możesz uderzyć młotkiem gumowym, jak nie masz gumowego połóż na hak coś twardego np deseczke i uderz przez deskę zwykłym młotkiem
Ewentualnie można też położyć coś pod krawędź by hak po uderzeniu przegioł się
Robiłem tak wielokrotnie

Opublikowano (edytowane)

He he dzięki, jest i gumowy i deseczka też się znajdzie jak coś, o to mi chodziło, jak się do tego zabrać?Dobra dziękuję wszystkim za pomoc,przerzutka prosta, temat zamykam bo problem rozwiązany

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...