Jansio Napisano 29 Maj 2017 Udostępnij Napisano 29 Maj 2017 Witajcie. Mam Treka marlin 7 2016 i problem z tylną przerzutką. Jest to shimano Acera. Nie jestem w stanie jej wyregulować mimo postępowania według wszelkich zaleceń. Przerzutka albo dobrze wrzuca albo dobrze zrzuca i nie ma złotego środka. Mam wrażenie też, że nie zawsze reaguje na ruchy manetki. Zauważyłem, że dzieje się tak gdy linka jest luźna, ale gdy ja naciągnę to jest problem z wrzucaniem cięższych biegów. Ma ktoś jakąś radę? Odnośnik do komentarza
mariuszm Napisano 29 Maj 2017 Udostępnij Napisano 29 Maj 2017 Oczyść linkę i pancerze. Lub wymień na nowe. Miałem kiedyś podobnie - za nic nie udało się idealnie wyregulować. Po zmianie pancerzy i oczyszczeniu linki jak ręką odjął. 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 29 Maj 2017 Udostępnij Napisano 29 Maj 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Jansio napisał: nie zawsze reaguje na ruchy manetki. Zauważyłem, że dzieje się tak gdy linka jest luźna, ale gdy ja naciągnę to jest problem z wrzucaniem cięższych biegów. To normalne, gdy linka jest za lużna. Spróbuj tak: 1. Zrzuć przerzutkę z tyłu na najmniejszą tarczę (z przodu największa lub środkowa) 2. Upewnij się, że manetka jest we właściwej dla tylnej tarczy pozycji. 3. Odkręć linkę przerzutki. 4. Jeśli masz dwie baryłki regulacyjne (w przerzutce i w manetce) to wkręć obiecałkowicie, a następnie każdą z nich wykręć o ok. 1 -1,5 obrotu. Możesz użyć w zasadzie jedną baryłkę do regulacji, więc drugą pozostaw wkręconą. 5. Naciągnij linkę na przerzutce i dokręć. 6. Wrzuć na manetce 3 bieg i reguluj baryłką bardzo delikatnie,aż do momentu gdy łańcuch wskoczy na trzecią zębatkę od dołu (prawidłowo powinno się regulować biegi między 2 i 3 zębatką). 7. Następnie zrzuc na 2 zebatkę i z powrotem na 3. Jak tu biegi będą działały płynnie to przerzuć na wyższe zebatki, aby zobaczyć czy łańcuch dobrze chodzi. To samo rób zrzucając. Edytowane 29 Maj 2017 przez Franz Mauer 1 1 Odnośnik do komentarza
Jansio Napisano 29 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Maj 2017 35 minut temu, Franz Mauer napisał: To normalne, gdy linka jest za lużna. Spróbuj tak: 1. Zrzuć przerzutkę z tyłu na najmniejszą tarczę (z przodu największa lub środkowa) 2. Upewnij się, że manetka jest we właściwej dla tylnej tarczy pozycji. 3. Odkręć linkę przerzutki. 4. Jeśli masz dwie baryłki regulacyjne (w przerzutce i w manetce) to wkręć obiecałkowicie, a następnie każdą z nich wykręć o ok. 1 -1,5 obrotu. Możesz użyć w zasadzie jedną baryłkę do regulacji, więc drugą pozostaw wkręconą. 5. Naciągnij linkę na przerzutce i dokręć. 6. Wrzuć na manetce 3 bieg i reguluj baryłką bardzo delikatnie,aż do momentu gdy łańcuch wskoczy na trzecią zębatkę od dołu (prawidłowo powinno się regulować biegi między 2 i 3 zębatką). 7. Następnie zrzuc na 2 zebatkę i z powrotem na 3. Jak tu biegi będą działały płynnie to przerzuć na wyższe zebatki, aby zobaczyć czy łańcuch dobrze chodzi. To samo rób zrzucając. Druga i trzecia licząc od najmniejszej tak? Odnośnik do komentarza
Wojtek_S Napisano 29 Maj 2017 Udostępnij Napisano 29 Maj 2017 49 minut temu, Jansio napisał: Druga i trzecia licząc od najmniejszej tak? Tak 1 Odnośnik do komentarza
grzehu Napisano 31 Maj 2017 Udostępnij Napisano 31 Maj 2017 Sprawdź czy nie masz wygietego haka przerzutki. Ja raz parę godzin męczyłem się z regulacją po czym pojechałem do serwisu, a oni zauważyli, ze hak jest wygięty i 5 minut regulacji i wszystko śmigalo super.Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi