Skocz do zawartości

Nowe koła 28" - rozsądne pieniądze w stosunku do reszty osprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

podawałem już w dziale napęd posiadany osprzęt, przytoczę go dla tego tematu ponownie:

Rama: LAZARO aluminiowa AL.-6061 21”

Amortyzator przód: SR-SUNTOUR NEX SF-13 amortyzowany, aluminiowy z regulacja twardości

Przerzutka tył: SHIMANO ALIVIO RDM-430

Przerzutka przód: SHIMANO ALIVIO FD-M412

Manetki: SHIMANO ALIVIO ST-M410 3 x 8

Klamki hamulca: SHIMANO ALIVIO

Kaseta: Shimano CS HG51 Deore (8 rz.)

Łańcuch: KMC X8.93

Mechanizm korbowy: SHIMANO FCM-311 ramiona 175mm (chęć wymiany)

Suport: NECO na łożyskach maszynowych (chęć wymiany)

Hamulec przód: SACCON V-break aluminiowy (klocki Author ABS-3CC)

Hamulec tył: SACCON V-break aluminiowy (klocki Author ABS-3CC)

Obręcze: KANDS MAXX aluminiowe wzmacniane dwukomorowe

Piasty: JOY TECH kasetowe aluminiowe na szybko-zamykacze

Siodło: Accent Veno

Opony: KENDA Kwest K193 700x28c (Dętka CONTINENTAL Race 28)

Mostek: ZOOM aluminiowy typu a-head

Kierownica: ZOOM profilowana

Sztyca siodła: ZOOM aluminiowa

Rower z przebiegiem około 6000 km, 5-letni. Przebieg kasety, łańcucha i opon około 1000 km. Siodełko i klocki świeżo wymienione.

Chce wymienić na nowe obręcze i piasty kół, pozostawiając aktualne opony i kasetę. Do jakiej kwoty, biorąc pod uwagę resztę osprzętu zakup byłby rozsądny?

Przymierzam się do wymiany ponieważ:

1. Wymieniałem opony z 700x38 na 700x28, zaś obręcz mam z tego co pamiętam 19mm - więc 700x28 są "na styk". Chciałbym teraz węższa obręcz - np 15 mm, aby mieć widełki szerokości opony 23-32 mm. Idę w kierunku zwiększania szybkości, więc następna wymiana opon mogłaby być wtedy na 25mm;

2. Piasta przedniego koła bardzo hałasuje - ostatnimi czasy potrafię ją usłyszeć jeżdżąc nawet w słuchawkach. Przy wymianie opon rok temu serwisowałem obydwie piasty, ale powoli chyba kończą żywota;

3. Koła są trochę scentrowane - zarówno poprzecznie, jak i wzdłużnie. Próbowałem coś z tym zrobić (regulacja szprych) i o ile scentrowanie się zmniejszyło to przekręciłem tylne koło troszkę w prawo i rower nie jest idealnie zbieżny (przy puszczeniu kierownicy ucieka delikatnie w lewo). W dodatku 2-3 nyple są wyrobione.

Biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt, że aby doprowadzić obecne koła do porządku musiałbym i tak chyba wymienić piasty i oddać obręcze do profesjonalnego centrowania chyba lepiej kupić nowe koła w rozsądnych pieniądzach? Co myślicie? 300-400 zł za komplet w kontekście reszty sprzętu będzie wystarczające?

https://www.centrumrowerowe.pl/kola-shimano-wh-r501-pd9852/

Coś takiego?

Edytowane przez odyniec
Opublikowano

Cześć , jestem świeżo po zakupie  kół shimano wh-r501 , u mnie wizualnie rower zyskał sporo , dla mnie obręcze lepiej się prezentują niż obręcze Kross-a , założyłem opony 32c Continental Ultra Sport II i całkiem fajnie wyglądają na tych kołach .

Duży minus : tylna piasta huczy ( głośno pracuje ) i chyba będę reklamował , zdaję sobie sprawę że łożyska kulkowe , ale wszystkie poprzednie koła i obecne w innych rowerach tak głośno wydaje mi się że nie pracowały , więc uważaj przy ewentualnym zakupie .

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Nie będzie problemu z założeniem obecnie posiadanej, 8-rzędowej kasety do tych kół? Gdzieś czytałem, że koła są pod 10-rz., ale współpracują z 8-rz. po zastosowaniu jakiegoś adaptera. Czy takie adapter zakupuje się już z kołami, czy trzeba go dokupować oddzielnie?

Opublikowano

bębenek obsługuje 8-9-10 rzędowe kasety , ja u siebie mam 9 rzędową założoną

Opublikowano

Tak więc proszę o jeszcze jakieś opinie.

Podsumowując, rower kupiony za 1200 zł, na wymienione części (dętki, opony, kaseta, łańcuch, klocki, siodełko) poświęcone jakieś 350 zł.

Koła z piastami na których obecnie jeżdżę od nowości warte razem jakieś 180 zł i tak wymagające serwisu=chyba nieopłacalny interes cokolwiek z nimi robić.

Koła za 370 zł do takiego roweru powinny być wystarczające? (zyskuje przy okazji optymalną szerokość obręczy do obecnych opon - teraz średnio się układają w tak szerokiej obręczy)

Z drugiej strony koła typu Mavic Aksium, czy Fulcrum racing 7 to wyższy level - szczególnie piasty. Ale koszt to już około 700 zł, co do tego roweru byłoby chyba przesadą.

Też tak myślicie i koła shimano wh-r501 watro kupić w mojej sytuacji?

Opublikowano

Znaczy robisz z tego trekinga/crosa ... szosę z amorkiem SUNTOUR NEX SF-13?

Jazda na takich oponkach to 0 komfortu ...

Musiałbyś chyba brać pod uwagę typowe koła do szosy - nie wiem jak wtedy z hamulcami, ale pewnie będą pasować. Koła do trekinga czy crosa są zapewne masywniejsze i wytrzymalsze.

Zerknij na ofertę bike-system albo bodziek.

Opublikowano
W dniu 3.09.2019 o 07:20, yacek _b napisał:

Cześć , jestem świeżo po zakupie  kół shimano wh-r501 , u mnie wizualnie rower zyskał sporo , dla mnie obręcze lepiej się prezentują niż obręcze Kross-a , założyłem opony 32c Continental Ultra Sport II i całkiem fajnie wyglądają na tych kołach .

Duży minus : tylna piasta huczy ( głośno pracuje ) i chyba będę reklamował , zdaję sobie sprawę że łożyska kulkowe , ale wszystkie poprzednie koła i obecne w innych rowerach tak głośno wydaje mi się że nie pracowały , więc uważaj przy ewentualnym zakupie .

Jeżeli nie chcesz mieć po 2 tys km piast do wymiany to całkowicie zrezygnuj z tych kół.

W dniu 3.09.2019 o 01:09, odyniec napisał:

Cześć,

podawałem już w dziale napęd posiadany osprzęt, przytoczę go dla tego tematu ponownie:

Podaj co to jest za rower,bo nie wiem , czy proponowac koła pod rozstaw 130 , czy 135.

Domyślam się że to coś w stylu trekkinga.

Chcesz dobrych kół? Proszę bardzo.

https://pl.aliexpress.com/item/33002039676.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3ce6388fsLGK1E&algo_pvid=24842eeb-a260-4b68-b02c-1b19fb7cedcb&algo_expid=24842eeb-a260-4b68-b02c-1b19fb7cedcb-6&btsid=ed4da860-98a9-45d6-9b45-f5f54d26511e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_8,searchweb201603_52

Szer obręczy wew 13 mm, zakres obsługiwanych szerokości opon 20-38.

• Pomógł 1
Opublikowano

http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-integral-v3-m%C4%99ski-2019_pid=210

Ta rama, tylko, że wersja z 2013 roku z innym osprzętem. Trekking.

Widziałem, że w Chinach można dostać fajne koła, np również te:

https://pl.aliexpress.com/item/32885533043.html

Ale w przypadku kół z Chin ryzyko VATu i opłat celnych jest chyba bardzo duże...

Opublikowano
2 godziny temu, kaido2 napisał:

Jeżeli nie chcesz mieć po 2 tys km piast do wymiany to całkowicie zrezygnuj z tych kół.

fakt szału nie robią , wszak to podstawowy model Shimano , w necie są zdania bardzo rozbieżne , od przejechany paru tys. km bez centry , do centrowania koła po 500 km . Od siebie dodam że koła mam na gwarancji i przejechane raptem 50km , wydaje mi się że z tyłu huczenie ucichło , ale i tak pojadę do sklepu by zerkneli , może jest tylko za mało smaru .

Opublikowano

Tak tylko ja piszę o piastach. Centry to mały miki.

4 godziny temu, odyniec napisał:

http://lazaro-bike.pl/sklep/lazaro-integral-v3-męski-2019_pid=210

Ta rama, tylko, że wersja z 2013 roku z innym osprzętem. Trekking.

Widziałem, że w Chinach można dostać fajne koła, np również te:

https://pl.aliexpress.com/item/32885533043.html

Ale w przypadku kół z Chin ryzyko VATu i opłat celnych jest chyba bardzo duże...

Czyli te koła które podałem, będą jak najbardziej ok.

Kupowałem wiele rzeczy i wszystko ok. Ryzyko zawsze istnieje, ale inawet jak dojdzie cło to sorry, ale nadal się to opłaci.Oni tam mają ciekawsze rzeczy jak wyłapywanie paczek z Chin.

Opublikowano

Ale te koła z chinlandii są pod tarcze a kolega ma v-ki. Raczej vat'u należało by się obawiać ... i to od kwoty łącznej z przesyłką.

Opublikowano

Czyli wychodzi, że u nas ciężko o rozsądne koła do 400 zł..
Z Chin w tej cenie by były, ale ryzyko chyba za duże..
Może rozejrzeć się za jakimś używanymi w dobrym stanie? Chociaż kupno używanych kół może być trudne i ryzykowne.
Nie wiem co dalej ;)

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Z Łady Nivy chcesz na siłę zrobić Toyotę Suprę ... za bardzo się nie da ...

Trzeba by zmienić widły na sztywny (100-600zł). To zmieni Tobie geometrię roweru, co zapewne w jakiś sposób musiałbyś ujarzmić kombinowaniem z mostkiem/podkładkami/kierownicą.  Z drugiej strony, odchudzisz przód o jakieś 1,5kg.

Wymiana korby i suportu na HT2 to też jakieś 300zł.

Komplety kół 28'', 222-444zł.

To nie mogą być też koła typowo szosowe, bo masz szerokość z tyłu 135mm.

Odcedź z tego te pod hamulce tarczowe. Nie spodziewaj się lekkich kół, raczej dostaniesz na piastach kulkowych a nie na maszynowych.

Kół do swojego roweru musisz szukać takich by pasowały pod hamulce v-brake. Wątpię jednak byś w tej cenie dostał obręcze o szerokości 15mm i to pod takie hamulce. 19mm wewnętrznie to sensowny rozmiar.

Po powyższym rodzi się pytanie o sensowność takowej inwestycji. Może zerknij na np olx w swojej okolicy i poszperaj za gravelem/szosą? 'Koniec' sezonu niedługo i 'człowieki' się będą pozbywać zabawek ...

Edytowane przez ahaja
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, ahaja napisał:

Ale te koła z chinlandii są pod tarcze a kolega ma v-ki.

A co to zmienia?

69727522_3039420762865305_10912515982119

10 godzin temu, odyniec napisał:

Z Chin w tej cenie by były, ale ryzyko chyba za duże.

Dlatego jak klikam to już z doliczonym Vatem i ostatecznie stwierdzam, że nawet gdyby to to się nadal opłaci.

Dodam ,że to nie pierwsza rzecz z tamtąd i nie pierwsze koła.

24 minuty temu, ahaja napisał:

To nie mogą być też koła typowo szosowe, bo masz szerokość z tyłu 135mm

:)

Chcesz i masz, rzecz jazsan bez żadnego gięcia tylnego trójkąta.

DG_8dK-Gu3KbctJp9-Jx5jvBJYMyb61MOsR3Pp1u

Trzeba by zmienić widły na sztywny (100-600zł)

Odpowiedniego staloszczaka już za 6 dych kupi i nie będzie to wymagało jakiś kombinacji po.

Odcedź z tego te pod hamulce tarczowe. Nie spodziewaj się lekkich kół, raczej dostaniesz na piastach kulkowych a nie na maszynowych.

Pomijam już rozważanie nad tematem piast, kulki, czy maszyny, bo wiele takich i takich w życiu miałem przyjemność sprawdzić i tu nie ma reguły, żadnej, ale te koła:

https://pl.aliexpress.com/item/4000126123563.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4c2d5aa6NXdwib&algo_pvid=c0bded67-eda5-41a7-809f-bfec63a6cd61&algo_expid=c0bded67-eda5-41a7-809f-bfec63a6cd61-15&btsid=2b4bb4d1-f34a-44c9-b5b7-1e1101797b99&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_8,searchweb201603_52

Są na maszynach , są  lekkie ( 1,7 kg komplet), wytrzymałe, można je spokojnie stosować, pod hample szcękowe, canti i V, szprychy kazdą napięta tak samo, są proste, elegancko wyważone.

A - ha no i bębenek również na maszynach, a nie jak to bywa w kołach do tysia na ślizgu i klasycznie 2 zapadki

69582819_3039422382865143_68037340452272

Dodam:

To nie sa pierwsze koła które biorę od tego sprzedawcy.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano

No właśnie.
Bo np koła wh-r501 mają piastę z rozstawem osi 130mm. Czyli i tak nie da rady ich założyć do tej ramy, prawda?

Opublikowano

Może i da, bo 130-ki do 135 zakładałem, kwestia długości oski. 501 to nie jest dobry pomysł, to nie koła to paździeż, chyba , że  chce Ci się po zajechaniu piasty przeplatać, ale? zdecydowanie chińczyki które podałem. Nawet nie ma o czym gadać.

Opublikowano

Jak nie chcesz ryzykować zakupów z chin, to na allegro są w przystępnej cenie koła na novatecach 135mm.

Opublikowano

Dołączam się do pytania, czy o te koła chodziło? Trochę ciężkie są.

Będzie coś podobnego na szerokości obręczy 15/17mm?

Fakt że to koła pod tarcze faktycznie nie jest problemem? Można bez problemy hamować na V-brake?

Opublikowano
Opublikowano

A którą piastę na tył warto wziąć z łożyskami maszynowymi w tym sklepie?
I obręcze z szerokością wewnętrzną 15/17? 13mm to będzie za mało dla opon 28mm

Opublikowano

183 cm, 79 kg

Opublikowano (edytowane)

No to obręcz taka :

http://e-bmx.pl/opis/3843932/obrecz-mavic-a119-622x19-2012.html

wersja 32 otwory po 98 pln. Czyli wyjdzie razem jakieś 410 pln. albo wersja obręczy tania ( ale dobra )

http://e-bmx.pl/opis/4290289/obrecz-28-rigida-zac-2000-32otw.html

To razem wyjdzie 275 pln.

I będziesz miał spokój, bez centrowania, ósemek, ani pękających szprych. Szerokość wewn 18,5-19 mm przyjmie opony od 28 mm.

/edit

Jak chcesz na tył piastę na maszynach to weź jakiegoś novateca za 180 pln :

http://e-bmx.pl/opis/591560/piasta-tyl-novatec-d042sb-disc-4xmaszyny.html

ale tamta na kulkach fh-m580 i na dodatek w tej cenie jest bdb. Nie będziesz do niej latami zaglądał.  ( ani straszył cykaniem w promieniu 50 m )

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano (edytowane)

Np. dr Swiss r460 maja wew 18 a producent dopuszcza opony 23mm.

Edytowane przez Nath_147