DarekW Opublikowano 2 Września 2019 Opublikowano 2 Września 2019 Cześć, od paru dni jestem w posiadaniu Kellys gate 30 29'' https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c625/gate-30-29-p57727 Ramę wybrałem w rozmiarze S ( na podstawie tabeli producenta) przy wzroście 176 cm i przekroku 84cm. Rurę podsiodłową wymieniłem na dłuższą tak bym mogł dobrze ustawić wysokość siedziska. Niestety po przejażdżce ok 30 min nadgarstki już bolą dość mocno i zdarzyło się, że ręce zaczynały drętwieć. Wydaje mi się, że rozmiar ramy jest dla mnie za mały - trochę czuję się jakbym wystawał przed kierownicę . Dodam, że nigdy nie jeździłem z tak szeroką kierownicą 68 cm. W starym rowerze w rozstawie 54 cm . Macie jakieś inne sugestie poza rozmiarem ramy?
mareq Opublikowano 2 Września 2019 Opublikowano 2 Września 2019 Ustaw siodełko poziomo. Teraz ten przechył powoduje przeniesienie większego ciężaru na ręce. Sprawdź odległość od rzepki do osi pedału. Może trzeba trochę cofnąć siodełko.
DarekW Opublikowano 2 Września 2019 Autor Opublikowano 2 Września 2019 Wypoziomowałem siodełko po założeniu tematu(zauważyłem na fotografii, że nie ma poziomu) i sprawdziłem w terenie, niestety bez zmian. Siodełko już jest nawet za dopuszczalnymi wskazaniami wiec nie mam gdzie go cofnąć. Mało precyzyjnie mogę wykonać pomiar odległości rzepki od osi pedału (sprawdzałem tak jak tu https://download.bikeboard.pl/pdf/dopasowac_rower_seryjny.pdf ) rzepka wystaje około 1 -1,5 cm za krawędź ramienia korby . Jedyne co chyba pozostaje to dobrać rozmiar większy.
BlackDuck Opublikowano 2 Września 2019 Opublikowano 2 Września 2019 Patrząc na wysunięcie sztycy podsiodłowej i różnicę w wysokości siodło - kierownica, podejrzewam, że masz niestety za małą ramę. Twoje dolegliwości mogą być spowodowane: a) nadmiernym przesunięciem środka ciężkości na ręce. Im niżej jest kierownica w stosunku do siodła tym bardziej pochylona sylwetka. To powoduje większe obciążenie rąk, brzucha i pleców. Dostosowanie się do takiego kokpitu wymaga treningu i wzmocnienia mięśni korpusu. b) niewłaściwą (dla Ciebie) geometrią kierownicy. Liczy się nie tylko jej szerokość lecz także kąt (we wszystkich płaszczyznach) pod jakim jest nadgarstek gdy ją trzymasz . Kierownica powinna być tak ustawiona, aby ręce spoczywały na niej jak najbardziej naturalnie. Jeszcze jedno.Tak mocne wysunięcie sztycy jest niezdrowe dla ramy - z tego tylko powodu radzę zmienić na większy rozmiar.
Argi Opublikowano 3 Września 2019 Opublikowano 3 Września 2019 Jeżeli dobrze się pomierzyłeś, to masz problem podobny do mojego - długie nogi. Przy takich proporcjach na wszystkich ramach będziesz miał dużą różnicę wysokości siodła i kierownicy. A jeżeli weźmiesz dłuższą ramę, z wyższą główką, to kierownicą będziesz miał wyżej, ale za to zbyt daleko. U mnie zakres wysokości główki skończył się na 22cm, a różnicę między siodłem a kierownicą i tak mam 11-12 cm :). Zanim będziesz wymieniał ramę, spróbuj pokombinować mostkiem (może regulowanym) tak, aby kierownica byłą wyżej. Cofnij siodło tak, aby rzepka znalazła się nad osią pedału - regulacją siodła albo sztycą z offsetem. Od tego zaczyna się wszelkie ustawienia. Mam nadzieję, że przy wymianie sztycy kupiłeś taką z zapasem, aby była wpuszczona w rurę podsiodłową znacznie więcej niż "regulaminowe" 10cm. Będzie znacznie zdrowiej dla ramy.
Red Opublikowano 4 Września 2019 Opublikowano 4 Września 2019 Ta kierownica w ogóle nie jest ustawiona do zajmowanej pozycji. Powinna być ustawiona tak abyś podczas jazdy nie czuł jakiegokolwiek ucisku.
DarekW Opublikowano 4 Września 2019 Autor Opublikowano 4 Września 2019 @BlackDuck@Argi Nowa sztyca ma dł.40cm więc siedzi sporo powyżej minimum ( bez offsetu). Cofnąć siodełka już bardziej nie mogę-przesunąłem o ok. 1,5-2 cm poza wskazanie maximum,tak dla sprawdzenia . Sam nadgarstek mam mniej skrzywiony niż na starym rowerze wiec nie powinno być problemu (no ale jest). Mostek jest skierowany do góry i ma wszystkie podkładki ułożone poniżej - wyżej ustawić się już nie da. @RedNie bardzo wiem jak wg. Ciebie w takim razie powinna być ustawiona kierownica. Dobrze tego nie widać ale zakrzywienie jest skierowane trochę do góry, nie strikte poziomo. Rower odesłałem i teraz liczę, że zmiana na M'ke zda egzamin.
TReznor Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Z ciekawości tak... czy Mka jest lepiej dopasowana?
malwusia Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 Darek udało Ci się wymienić rower na większy ? Prawdę mówiąc od samego patrzenia na Twoje zdjęcie bolą mnie nadgarstki Ta rama jest ewidentnie za mała, leżysz na tym rowerze i choćbyś miał nie wiem jak mocne mięśnie przykręgosłupowe, nie będzie to komfortowa jazda.
DarekW Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Opublikowano 2 Listopada 2019 Miałem wcześniej dodać informację ale wyleciało mi z głowy przy natłoku pracy. Wymieniłem ramę na M i to poprawiło całkowicie pozycję na rowerze. Po przejechaniu z 1000km mogę powiedzieć, że nie zauważam problemów z nadgarstkami. Rower spisuje się świetnie. Jedyne z czego nie byłem zadowolony to sztyca kellys'a i siodełko (wymieniłem na sztycę iridium jeszcze mając rozmiar S) beznadziejnie ustawia się pochylenie siodełka.
Rekomendowane odpowiedzi