Skocz do zawartości

Nie można normalnie pedałować po złożeniu korby z powrotem.

kAs-09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam korbę FSA Gossamer Pro 48-32T OS6023CT.

Dochodziły różne dźwięku z okolic wkładu supportu dlatego zdemontowałem korbę, wyczyściłem i przesmarowałem wkład supportu i złożyłem z powrotem.

Nie wiem o co chodzi, ale przy kręceniu korbą wyczuwam wyraźny opór po lewej stronie (nie da się w zasadzie jeździć rowerem...) Nie mogę pociągnąć pedału lewego w górę. Czuję przy kręceniu jakby pracowało to mimośrodowo...

W pierwszej chwili myślałem, że ktoś kto skręcał rower za mocno docisnął i zwichrował tą podkładkę ze zdjęcia i myślałem, że to przez to. Teraz patrzę na specyfikację techniczną korby to taka falowana podkładka jest prawidłowa (poprawcie mnie jeśli się mylę).

Macie pomysł o co tu chodzi? Mam problemy z pociągnięciem pedała w górę po lewej stronie. Podczas jazdy czuję również taki luz. Tak jakby nie pracowało to pod obciążeniem tylko był luz przy naciskaniu na pedały i później normalnie później znowu luz i normalnie... Takie przeskoki...

Jak nakrętka jest poluzowana to chodzi to identycznie... :/

69260342_750612275377529_5833375760533946368_n.jpg 70343430_616294415445167_8124887404478726144_n.jpg

Edytowane przez kAs-09
Opublikowano

Długo masz rower?
Zdejmij całkiem korbę wraz z osią
Jak będziesz miał łożyska na wierzchu pokręć palcami czy się lekko kręcą i nie czujesz oporu na łożysk
Druga sprawa ta podkładka nie powinna być od strony zębatek czyli prawa strona roweru?

Opublikowano

Bywa, że jedna strona suportu jest krzywo wkręcona wtedy jest właśnie taki efekt.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, piter614 napisał:

Długo masz rower?
Zdejmij całkiem korbę wraz z osią
Jak będziesz miał łożyska na wierzchu pokręć palcami czy się lekko kręcą i nie czujesz oporu na łożysk
Druga sprawa ta podkładka nie powinna być od strony zębatek czyli prawa strona roweru?

Dopiero co kupiony. Przejechałem nim dopiero ok 250 km.

Zdjąłem całą korbę, bo piasek się tam dostał i dziwne odgłosy się wydobywały.

Łożyskami kręciłem i nie ma problemu.

Podkładka była od tej strony. Od prawej strony jest inna metalowa podkładka, ale nie jest zwichrowana.

6 godzin temu, kaido2 napisał:

Bywa, że jedna strona suportu jest krzywo wkręcona wtedy jest właśnie taki efekt.

No właśnie prosto są wkręcone.

6 godzin temu, piter614 napisał:

Tak ale ten suport wygląda jak presfit

Tak to jest pressfit.

No nie wiem. Zdemontuje to dzisiaj jeszcze raz. A co z tą podkładką. Ona taka zwichrowana powinna być?

Co ciekawe manuala nie mogę znaleźć do tej korby. Reszta korb różni się literką na końcu modelu... :/

Edytowane przez kAs-09
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, piter614 napisał:

Taka powinna być

Tak właśnie znalazłem. Podkładka sprężysta falista. Dzięki za potwierdzenie.

Rozbiorę to i złożę jeszcze raz. No innej możliwości nie ma.

A co ze smarem między podkładkami? Nie smarowałem nic między podkładkami... Powinien być?

Edytowane przez kAs-09
Opublikowano

Ja w sumie nie dawałem smaru by się piasek nie zbierał

Powiedz jeszcze czy nie dokręcasz zbyt mocno przez co nie można obracać korby?
Taka jakaś mnie myśl wzięła

Ewentualnie nie wiem jaki masz wkład suportu ale może ta tulejka co jest w środku źle wyskoczyła i zwyczajnie teraz przeszkadza
Rozbierz raz jeszcze zrób zdjęcia będzie wiadomo co masz w środku
Pozdrawiam

Opublikowano
39 minut temu, piter614 napisał:

Ja w sumie nie dawałem smaru by się piasek nie zbierał

Powiedz jeszcze czy nie dokręcasz zbyt mocno przez co nie można obracać korby? emoji848.png
Taka jakaś mnie myśl wzięła emoji848.png

Ewentualnie nie wiem jaki masz wkład suportu ale może ta tulejka co jest w środku źle wyskoczyła i zwyczajnie teraz przeszkadza
Rozbierz raz jeszcze zrób zdjęcia będzie wiadomo co masz w środku
Pozdrawiam

Wiesz co poszedłem na papierosa i mnie naszło. Ramiona korby chyba nie są w linii 180 stopni... Rozbiorę to jeszcze raz. Złożę z uwzględnieniem ramion korb :P Odezwę sie tutaj jak to zrobię :P Ale tu masz racje. Nie ma co dawać smaru między podkładkami. Nie po to one są, żeby się kręciły w sumie :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.09.2019 o 23:34, piter614 napisał:

Spoko daj znać jak poszło sam jestem ciekaw emoji848.png

No teraz jak pedały są po przeciwnych stronach 180 stopni to teraz daje radę jeździć! :)))

Opublikowano
Kręcą się lekko?
Tak. Normalnie. Nie ma problemów. Chociaż wyczuwam takie lekkie mimośrodowe jak kręcę ręką na statywie. Możliwe że to jakieś złudzenie...

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka