Skocz do zawartości

Koła 29' do 1200zl

cichy300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Planuje zmienic kola. Obecnie mam obrecze alexrims md17 i wyrob piastopodobny shimano rm35. Piasty sa nie szczelne i denerwuje mnie juz czyszczenie ich non stop. Wiec szukam jakiegos kompletu do max 1200zl pod zwykle oski 9mm

Opublikowano

Ja polecam złożyć sobie po swojemu:

1.Piasty:

-Novatec D772Sb i D771SB ( 270 i 150 około złotych)

2.Szprychy:

-Sapim Laser i Nyple sapim ( Cena około 3,60 +1 złotych za sztukę szpryca + nypel)

3. obręcze:

-Dt Swiss X432 ( około 220 złotych za obręcz)

Reasumując około 420 + 295 (szprychy 64 sztuki plus nyple 64 sztuki) + 440 + 100 ( około tyle będzie za robocizna złożenia i wycentrowania 2 kół) =

1255 złotych 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja bazując na swoich własnych doświadczeniach powiem Ci tak. Kupuj koła systemowe. Nie zlecaj składania komukowiek. Nikt nie zrobi tak solidnego koła jak DT Swiss czy tam Mavic.

Ja w swoim Jeffsym mam systemowe DT Swiss i nie zamienię je na nic innego. Pomijam to, że łykają znacznej wielkości hopy, kamienie i wszelkie nierozsądne zachowania rowerowe. Nawet na milimetr mi się nie pogieło jak przydzwoniłem w gościa, który mi zajechał drogę (prędkość wypadkowa ~40-50km/h). Dodam tylko, że w rowerze oponenta pogięło się i koło i sama rama.

Lepszego testu nie jestem w stanie przeprowadzić. Dla mnie koła systemowe są po prostu na zawsze.

Opublikowano

Takie sobie sprawiłem w tym roku do XC: https://lemonbike.eu/product/ryde-edge-m22/#configuration

Na piastach Novatec 791/792. Łatwo też je w przyszłości przekonwertować.

Przesiadłem się na nie z Novatec 041/042 na obręczach Author - przez 2 lata nic się z nimi nie działo, po inspekcji piast jest jeszcze czyściutki smar oryginalny wewnątrz.

Jakbym znowu miał kupować, również bym zlecił złożenie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podciągnę się pod pytanie:

witam wszystkich - smigam na Haibike 2.0 Hard nine czyli elektryk hardtail na 29calach - jak ktoś szuka info o tym bajku to zapraszam na emaila , a dzisiaj rosba o pomoc :

popsułem przednie koło i szukam na co zamienić.

Mam obręcz RODI ETRTO 622-21C 29 cali ERD 611 szer. 26,5 mm wys. 16 mm plus tarcze tektro 180 mm 6 srób , widelec suntour XCR 100mm gazowy

Szukam czegoś na łożyskach maszynowych i w miarę mocne. waga do 1000g - cena do 500PLN

to czego nie kumam to Które parametry muszą być identyczne ? a które nie mają znaczenia ?

Na jakie brandy zwrócić uwagę? 

pozdrawiam,

Radek

Opublikowano

Brakuje informacji o osi przedniego koła, oś QR, 15x100mm, 15x110mm inna?

Opublikowano

zwróć uwagę na szerokość obręczy, aby nie było że 2,1 oponę się tylko da zmieścić :)