Skocz do zawartości

Mitas Scylla - pękniecia

djfender

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Od 4 miesięcy użytkuje opony Mitas Scylla 29"x2.25, od 3 miesięcy w systemie bezdętkowym. Jeździ mi się na nich znakomicie (w porównaniu do pierwotnych Rapid Rob)! Ale...

Podczas rutynowego serwisu roweru zauważyłem liczne mikropęknięcia gumy na całym obwodzie w okolicach bieżnika. Zdjęcia w załączeniu.
Opony użytkowane w łagodnych warunkach (jak na MTB): asfalt, las/piachy/szuter itp. - żadnych schodów, kamoli itp.
Ciśnienie regularnie sprawdzane, na poziomie ok 2 bar. Opony obecnie zalane mlekiem.

Napisałem do sklepu - dostałem odpowiedź, że opony są użytkowane, więc reklamacji nie uznają, reklamacji podlegają tylko opony nieużytkowane i widoczną wada fabryczną.
Nie zgadzam się z taką argumentacją i nie odpuszczę...

W momencie zakupu, zakładania i nawet po miesiącu jeżdżenia nie było widać żadnych uszkodzeń - mam akurat zdjęcia szczegółowe opon z tamtego okresu, więc nie było podstaw do reklamacji przed użytkowaniem - wada pojawiła się w trakcie użytkowania.

I teraz moje pytania:

1. Czy jazda z takimi oponami jest niebezpieczna i grozi np. nagłym przebiciem i upadkiem? Aspekty wizualne nie maja dla mnie aż takiego znaczenia.
  2. Jakie macie ogólnie doświadczenia z reklamacjami opon - niekoniecznie Mitas?
IMG_20190825_182247_resized_20190826_112125417.jpg Screenshot_20190827-005703.jpg IMG_20190825_182325_resized_20190826_112125205.jpg IMG_20190825_182559_resized_20190826_112124909.jpg
Opublikowano

Próbowałeś napisać bezpośrednio do producenta? Nie? To napisz. Niekiedy z producentem więcej zdziałasz niż ze sprzedawcą.To wygląda źle jak na 4 miesięczną oponę!

Opublikowano

Jeśli pęknięcie pojawiło się równomiernie wokól calego obwodu opony znacz, że jeździsz na zbyt niskim cisnieniu ot wsio.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, djfender napisał:

Czy jazda z takimi oponami jest niebezpieczna i grozi np. nagłym przebiciem i upadkiem? Aspekty wizualne nie maja dla mnie aż takiego znaczenia.

Jeżdżę na tych oponach w takim stanie od roku. Nie ma z tym problem podczas użytkowania. Zwłaszcza jeśli jeździsz na mleczku. 

5 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Jeśli pęknięcie pojawiło się równomiernie wokól calego obwodu opony znacz, że jeździsz na zbyt niskim cisnieniu ot wsio.

Nie wsio. Takie pęknięcia pojawiają się od słońca a niekoniecznie od niskiego ciśnienia. Zwyczajnie guma szybciej się starzeje. 

Edytowane przez Red
Opublikowano
3 minuty temu, Red napisał:

Jeżdżę na tych oponach w takim stanie od roku. Nie ma z tym problem podczas użytkowania. Zwłaszcza jeśli jeździsz na mleczku. 

1,5 sezonu tak przelatalem. Oponki jeszcze służą kumplowi w 2 zestawie kół. 

Póki nie pęka oplot mozna śmigać.

Opublikowano

Mogę się mylić ale moim zdaniem opona ze zbyt niskim ciśnieniem może zużywać się w jakiś niestandardowy sposób, bądź w jakiś przyspieszony sposób się ścierać albo będzie podatna na łapanie snejków czy innych dziur. Ale nie ma prawa pękać. Jeśli jest stara mogą się pojawić pęknięcia nieregularne w postaci jakiejś siateczki. Takie coś wg mnie świadczy o wadzie. 

Opublikowano

Ale to nie jest wada tylko normalne zjawisko. Protektor opony ma inną mieszankę gumy niż bok opony więc w miejscu łączenia pod wpływem promieni słonecznych widać pęknięcia. Nie są one jednak groźne. Po prostu są i kłują w oczy.

Opublikowano

13 minut temu, Red napisał:

pod wpływem promieni słonecznych widać pęknięcia

Tak. Ale po wielu sezonach a nie po 4 miesiącach użytkowania.....

Opublikowano

Mój komplet Scylli nie ma wielu sezonów tylko rok. No dobra ta na tyle ma półtora sezonu. Obie zaliczyły solidny łomot na maratonach i w XC.  I wiesz co? Nie pękła żadna. Ta starsza opona jest tak samo spękana jak ta nowsza. Czym się przejmujesz nie mam pojęcia. Jak moje słowa cię nie przekonują i chcesz dalej kombinować na reklamacjami okej ale dla mnie temat jest zamknięty.

Opublikowano

@Red ma sporo racji by się nie przejmować ale nie ma zgody, że tak ma być w oponie za prawie 1,5 stówy po kilku miesiącach. 

Opublikowano

Co z tego że używał jej kilka miesięcy jak mogła leżeć na półce rok 🤪 u mnie też są takie pęknięcia i nic się z opona nie dzieje (ja mam na detce), a jak boisz się upadków to nie wsiadał bym na rower bo podczas jazdy wydarzyć może się sporo innych przyczyn niż wystrzał opony 

Opublikowano

Dzięki za rady. Parę danych jeszcze:

• Minimalne ciśnienie dla tych opon to 30 psi (ok 2 bar) i z takim jeżdżę (tubeless). Mam nawyk sprawdzania ciśnienia przed jazdą. Czasem (po dłuższym przestoju) ciśnienie jest niższe - ale rower wtedy stoi w garażu i przed jazdą opony są dopompowywane.
  • Ważę 80kg, z rowerem i ew. ekwipunkiem poniżej 100kg. Opony mają nośność 144 kg (każda), więc jest rezerwa.

Wizualnie mi to w ogóle nie przeszkadza (i jak pisałem jeździ mi się na nich świetnie), ale nadal mam zagwozdkę:

• Inne opony (gorszej klasy) tak się nie zachowywały (a wówczas ja sam ważyłem 100kg). Może to kwestia twardej gumy...
  • Niby tubeless jest też po to, aby jeździć na niższym ciśnieniu (dużo poniżej tych 30 psi). Więc nie wiem czy mogę zejść poniżej 30 psi - teoria @PrzeLuka o zbyt niskim ciśnieniu ma logiczne podstawy, ale nie do końca pasuje do moich w/w warunków.
  • Do tej pory użytkowałem je w umiarkowanych warunkach jak na MTB, a wg producenta opony są do ciężkich warunków: "Suitable for medium-heavy terrain with a harder surface"

Reklamacje sobie odpuszczę i zobaczymy jak długo mi posłużą. Przy zakupie (w przyszłości) kolejnych opon te nie będą już chyba oczywistym wyborem.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, djfender napisał:
  • Inne opony (gorszej klasy) tak się nie zachowywały (a wówczas ja sam ważyłem 100kg). Może to kwestia twardej gumy...
  • Niby tubeless jest też po to, aby jeździć na niższym ciśnieniu (dużo poniżej tych 30 psi). Więc nie wiem czy mogę zejść poniżej 30 psi - teoria @PrzeLuka o zbyt niskim ciśnieniu ma logiczne podstawy, ale nie do końca pasuje do moich w/w warunków.
  • Do tej pory użytkowałem je w umiarkowanych warunkach jak na MTB, a wg producenta opony są do ciężkich warunków: "Suitable for medium-heavy terrain with a harder surface"

1. Wszystko zależy od procesu produkcji. Podobny proces jak na Scyllach obserwowałem w Kendach. W Bontragerach co prawda nie było pęknięcia wzdłuż protektora ale i nasady klocków były widoczne.

2. Ciśnienie zawsze dobierasz do terenu po którym się poruszasz i do swojej wagi. Im bardziej luźny i mokry tym niższe ciśnienie jest bardziej zasadne. Ja w terenie jeżdżę na 24psi (na asfalcie stosuje wyższe wartości) ale nie znaczy że tobie będzie to pasować. Kwestia indywidualna.

3. Jak opis wskazuje, Scylla jest oponą uniwersalną, nadającą się w teren o średniej trudności (medium-heavy terrein).

Edytowane przez Red
Opublikowano
Cytat

Ciśnienie zawsze dobierasz do terenu po którym się poruszasz i do swojej wagi

Ale nadal musisz być powyżej min. wymaganego przez producenta, czyli dla Mitas Scylla 30psi - bez względu na teren i wagę!?

Opublikowano

Teoretycznie tak bo opona mniej narażona jest na siły na nią oddziaływające (nie jest tak skręcana i szarpana przy każdym gwałtownym manewrze). W praktyce producent nie wie z jaką prędkością się poruszasz ani ile ważysz. Ale generalne lepiej trzymać że zasady że niskie ciśnienie powinno się stosować tam gdzie jest to wymagane.

Opublikowano

Ten model chyba tak po prostu ma...

Mam te opony w dwóch rowerach i wszystkie 4 opony mają takie pęknięcia. Ja jeżdżę drugi sezon - pęknięcia pojawiły się dość szybko. Od środka opona cała, mleka nie ubywa.

Opona jest dobra, fajnie przyczepna i całkiem spoko radzi sobie nawet w warunkach na które nie jest przeznaczona.

Byłem kiedyś na testach kross'a i wszystkie mitasy były w taki sam sposób popękane.

• Pomógł 1