Skocz do zawartości

Manetka Deore M6000 wymiana obejmy na I-SPEC II

JawkaM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć, 
czy istnieje możliwość zmiany opaski na kierownicę z manetki Deore M6000:

islm6000ra1_1.jpg?width=950

na ten uchwyt z wersji M6000 I-SPEC II wchodzący pod opaskę klamki Deore M6000 I-SPEC II? Tak, żeby manetka integrowała się na jednej opasce razem z klamką.

Shimano-Deore-M6000-10-Speed-Trigger-Shi

Wygląda jakby tą opaskę dało się odkręcić, ale nie wiem czy takie coś zadziała. Poza tym, jeśli jest to możliwe, to czy gdzieś można kupić tą "wkładkę" z wersji I-SPEC II ?

Z góry dzięki za odpowiedź i ew.sugestie.

Cheers

Opublikowano

Rzeczywiscie, wyglada jakby dalo sie taki zabieg przeprowadzic (rozwiazanie z grupy slx i xt spadlo juz do nizszych grup) jednak pewien nie jestem. Jesli nawet, to moim zdaniem w kraju ciezko bedzie to kupic.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Nie da się tego wymienić a nawet jeśli jest to nie opłacalne chyba, że za grosze kupisz manetke z uszkodzonym mechanizmem i wymienisz.

Opublikowano

na 99% nie.

musisz wymienić całą manetkę jak chcesz iSpec.

Opublikowano

Jak juz jestes w temacie manetek, to wymien od razu na XT! To moim zdaniem jedyny sluszny wybor

Opublikowano
Godzinę temu, Reset napisał:

Jak juz jestes w temacie manetek, to wymien od razu na XT! To moim zdaniem jedyny sluszny wybor emoji28.png

Zgadzam się. Za nic nie chcę już manetki poniżej XT :D

Opublikowano

Tak, wiem że XT trzyma poziom od lat. Poprzedni rower miałem cały na XT i nigdy nie miałem z napędem i hamulcami problemu, ale tydzień temu kupiłem nowy rower (29er Ghost Lector 2.9 LC 2018) z bardzo fajną ramą carbon w dobrej cenie gdzie standardowo poza komponentami Deore M6000 (korba, przerzutki) były hamulce Shimano BR-M365 (Altus) :) które zdecydowałem od razu wymienić w ramach dodatkowych negocjacji ceny przed kupnem, na hample Deore M6000. No i dostałem zaciski i klamki M6000 I-SPEC II a manetki przerzutek założone by default są w wersji podstawowej M6000, na szczęście bez wskaźników przełożeń. Generalnie tragedii nie ma, bo zarówno klamka M6000 jaki i manetka obok siebie są ułożone, ale zastanawiało mnie czy można zamienić tą opaskę na sposób mocowania I-SPEC II bo generalnie same manetki poza tym uchwytem wyglądają tak samo a opaskę (chyba) można odkręcić.
Myślę że samych manetek na XT zmieniał nie będę, ale jak Deore się nie sprawdzi do końca roku to zmienię całą grupę na XT (~2500pln) a Deore przełożę do rowera mojego syna w którym teraz jest Altus :).

Opublikowano

Chodzi o to ze sama manetka XT przyniesie wiele zmian, nawet z napedem Deore. Systemy ktore wprowadza manetka z tej grupy wiele dają.

Opublikowano

ha, doskonale ... o coś takiego mi chodziło. Jak to znalazłeś :) ?
Dzięki wielkie!!

Przesiadkę na całą grupę XT rozważę w zimie jak aktualny pakiet M6000 się nie sprawdzi w planowanym na wrzesień wypadzie do Livigno.
Z tego co zdążyłem przeglądnąć OLX/Allegro to można kupić pełną grupę XT M8000 (2x11) za ~2200...2500pln.

Opublikowano (edytowane)

A nawet nie pamiętam co wpisałem chyba: I Spec deraileur, albo montage

A no XT daje czadu. Obsługa kciukiem góra dół to to czego mi brakowało, a i natychmiastowe przerzucanie i 2 koronki w dół naraz też fajne.. Po przesiadce na co prawda starszą grupe XT tylko ja z Alivio miło sie smiga

Edytowane przez Wojtek O.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 28.08.2019 o 19:32, Reset napisał:

Jak juz jestes w temacie manetek, to wymien od razu na XT! To moim zdaniem jedyny sluszny wybor emoji28.png

Wracając do tematu.

Czy jeżeli mam przerzutkę deore m6000 10s to mogę użyć manetki od XT np. m8000 która jest na 11s albo nawet m8100 (żeby mieć  ispc EV)? z tego co wiem to nie zadziała. 

Opublikowano

Nie bardzo kojarzę co chcesz osiągnąć. I-spec ev to system bezpośredniego montażu manetek 6/7/8/9100 do klamek również z setką na końcu. Manetka 11 czy 12s zadziała z przerzutka m6000 pod warunkiem że zmienisz kasetę (i łańcuch oraz ew. blat korby) na 11 lub 12s (oczywiście istotna jest też charakterystyka przerzutki i jej dopasowanie do zakresu kasety). 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie chodziło mi o to że manetka xt m8100 jest na 12biegow i nie będzie się dało jej przestawić na tryb 10biegow tak żeby mieć ispec ev i napęd 2x10.

Rozwiązanie już nadeszo :)  to nowe deore m4100

Edytowane przez lukmaj
Opublikowano

Tak, manetki M4100 Deorki mają I spec EV  i 10 rzędów.

Niestety nie mają tyle bajerów co manetki XT czy XTR. 

Opublikowano

Chciałbym dojść do poziomu w którym od tych bajerów zależy mój czas na maratonie :)

Opublikowano

Lepsza manetka to szybkość i pewność zmiany biegów, tyle. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a tutaj spytam - czy dostanę obejmę I-Spec II do prawej SL-M8000 żeby podłączyć pod klamki M6000? pękła mi niestety...

Opublikowano (edytowane)

Bez problemu. Pokrywka manetki z mocowaniem i-spec II, kosztuje czasami nawet drożej niż nowa manetka. Standardowo ze  20EUR.

Konkretnie nr elementu Y03K98110.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
13 godzin temu, vdcmike napisał:

Bez problemu. Pokrywka manetki z mocowaniem i-spec II, kosztuje czasami nawet drożej niż nowa manetka. Standardowo ze  20EUR.

Konkretnie nr elementu Y03K98110.

znalazłem parę i wychodzi mi, że lepiej kupić używaną manetkę...