Skocz do zawartości

Canyon Endurace CF SL Disc - opinie na temat roweru.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Chciałbym zapytać właścicieli roweru Canyon Endurace CF SL w jakiejkolwiek wersji. Interesuje mnie w szczególności, jakie są Wasze odczucia dotyczące KOMFORTU tej konstrukcji. Mi maszyna wydała się imponująco sztywna, ale też trochę zbyt mało pochłaniająca drgania.

Opublikowano

Siemanko,

Właścicielem nie jestem ale miałem wypożyczony rower od znajomego na tydzień i jak mowisz rower jest według mnie bardzo sztywny. Podobało mi sie to kiedy przyspieszalem czuć było większy komfort i pewność roweru. 

Nierówności dawało sie odczuć ale według mojego zdania tragedii nie ma no w sumie cos za cos.

Pozdrawiam Marek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

rowerek mam od miesiaca i jestem bardzo zadowolony, ma ciekawe opony dosyc nawet grube dzieki czemu jazda na lesnych sciezkach tez jest przyjemna.

Czy warto bylo brac z hamulcami tarczowymi? hmm ciezko powiedziec bo duzej roznicy tak naprawde nie odczuwam a mozna bylo zaoszczedzic troszke kasy lub kupic cos innego..

Jedynym rozczarowaniemy byl kolor, na zdjeciu wygladal troszke ladniej/zywiej niz w rzeczywistosci - no chyba ze ktos lubi matowy.

podsumowujac:

rower godny polecenia ale jak bym mial jeszcze raz kupowac to zrezygnowal bym z tarczowek i wzial Di2 - Endurace CF 9.0 Di2

1ff104a5590ecb5a.jpg

pozdrawiam

Opublikowano

zapomnialem dodac;) co do konfortu to faktycznie tak jak mowiles trzeba troszke zejsc z cisnienia bo najmniejsza dziura jest wyczuwalna ale ogolnie co do konstrukcji ramy to brak zastrzezen. Pozycja umozliwia komfortowa jazde na krotkich I dlugich trasiakach

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Czy ważyłeś rower? Jeśli tak czy mógłbym prosić o podanie rzeczywistej wagi? Co prawda Canyon podaje w katalogu  7,7 kg dla rozmiaru M (właśnie nad zakupem

takiego rozmiaru się zastanawiam -akurat jest dostępny "od ręki"), ale różnie z tym bywa - wielu producentów ma tendencję do zaniżania wag.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ponawiam prośbę o podanie wagi.

Producent podaje 7,7 kg dla rozmiaru M, ale nie bardzo chce mi się w to wierzyć.

Dlaczego? Kolega posiada model SLX 8.0 rozmiar M. Canyon podaje wagę 7,5 kg, rzeczywista waga roweru to 7,65 kg.

WIęc jest raczej niemożliwe, żeby model SL 9.0 ważył 7,7 kg skoro w porównaniu z SLX ma o 140 gramów cięższą ramę, o 180 gramów koła, a także cięższy kokpit

i - co prawda niewiele- siodełko.

Realnie będzie to chyba wyraźnie powyżej 8 kg.

Edytowane przez Gość
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mimo dwukrotnej prośby nie doczekałem się pomocy. Podzielę się informacją, może będzie dla kogoś pomocna: otóż deklarowaną przez producenta masę 7,7 kg

można wsadzić między bajki. Po wzięciu roweru w rękę pierwsze wrażenie było: "Ten rower ma ważyć 7,7 kg? Niemożliwe. Na pewno jest cięższy". Realna waga egzemplarza który ważyliśmy to 8,2 kg czyli różnica  0,5 kg - bardzo dużo dla roweru szosowego. Zdaję sobie sprawę, że mogą być pewne 

odchyłki, ale nie ma opcji, żeby jakikolwiek egzemplarz tego modelu ważył poniżej 8 kg. Na stronie pdoducenta jest więc spory błąd - nie zakładam działania z premedytacją.

W międzyczasie Canyon zmienił na stronie masę ramy: wcześniej podawał 960 gramów, teraz jest 1020 gramów.

Edytowane przez Gość