PiotrRockrider Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Cześć, zamierzam wystartować w zawodach za kilka dni. Objechałem trasę i jest na niej tak stromy podjazd, że postanowiłem zakupić blat 30T do grupy sram NX. Obecnie mam założony blat 34t. Pojawił się problem z długością łańcucha. Przy blacie 30t będzie za długi, więc będę go musiał skrócić ale jak rozwiązać kwestę powrotu do blatu 34T? Skrócony łańcuch będzie za krótki. Czy dobrym pomysłem jest zastosowanie drugiej spinki do łańcucha i dopinaniu ogniw? O ile ogniw zewnętrznych i wewnętrznych teoretycznie będę musiał skrócić łańcuch przy zmianie blatu na mniejszy? Pozdrawiam.
raven Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 jak rzeczywiście będzie za długi, to kup sobie jakiś podstawowy łańcuch i używaj go na czas zawodów 1
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 A najprostszym rozwiązaniem będzie kupić drugi łańcuch i mieć go właśnie dopasowanym do zębatki 30t. Ile będziesz musiał skrócić tego nie odgadnę. Szklana kula jak zwykle nie działa. Skróć tak żeby było dobrze ot wsio. Łączenie drugą spinką nie powinno stanowić problemu ale moim skromnym zdaniem to bez sensu. Ja mam poskładane 2 napędy (2 blaty, 2 kasety i 2 łańcuchy). Jeden w góry drugi na płaskie wybrzeże.
WściekłyDzik Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 obstawiam że w obu przypadkach łańcuch może być prawidłowy.. centymetr więcej na średnicy tarczy ma niby nie ogarnąć?
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 2t różnicy to obleci ale 4t to za dużo by łańcuch pasował ale sprawdzić można. Zresztą to NX i trochę precyzji w ustawianiu trzeba.
Accent_Szaj Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Spinka jest najsłabszym ogniwem łańcucha,ale przecież możesz kupić pin i zakuć ponownie usunięte ogniwa,i po problemie. Ew. Podoba mi się pomysł 3 godziny temu, PrzeLuka napisał: A najprostszym rozwiązaniem będzie kupić drugi łańcuch i mieć go właśnie dopasowanym do zębatki 30t. Skoro inwestujesz w zębatkę,to na kolejne zawody będziesz miał jak znalazł
PiotrRockrider Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2019 17 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Ew. Podoba mi się pomysł Skoro inwestujesz w zębatkę,to na kolejne zawody będziesz miał jak znalazł 20 godzin temu, PrzeLuka napisał: A najprostszym rozwiązaniem będzie kupić drugi łańcuch i mieć go właśnie dopasowanym do zębatki 30t. Rozumiem, że jak mam przejechane 1000km z czego 99% na przełożeniach pozwalających osiągnąć 25-35km/h , nie jeżdżone w błocie, to nowy łańcuch nie będzie skakał po kasecie? Optycznie nie widzę po zębach w kasecie, ani przerzutce, żeby coś się zużyło.
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Tego nie zagwarantuje ale nie powinien. Ja na łańcuchu średnio robie 2000 km.
PiotrRockrider Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2019 1 minutę temu, PrzeLuka napisał: Tego nie zagwarantuje ale nie powinien. Ja na łańcuchu średnio robie 2000 km. I potem zmieniasz łańcuch, a kaseta zostaje? Rozumiem, że mierzysz zużycie łańcucha i wynikami się sugerujesz, tak? znalazłem właśnie film Szaja w tym dziale.
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Tak. Tak. Jak pisalem wczeaniej na poprzedniej kasecie zrobilem ponad 6000 km (3 łańcuchy) i kaseta nadal sluży w kumpla rowerze.
PiotrRockrider Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) OK, dzięki. Widzę, że łańcuch i tak warto kupić, choćby miał rok leżeć do tego "miarkę". Więc zrobię, jak doradziliście. Najlepsze wyjście. Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez PiotrRockrider
Gość Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Naoliwiony nie zardzewieje a zawsze bedziesz miał szybką możliwość konfigurowania napędu zależnie od terenu bez zbędnego bawienia sie w skracanie, przedłuzanie czy zakowanie.
PiotrRockrider Opublikowano 4 Września 2019 Autor Opublikowano 4 Września 2019 Tak wygląda przerzutka na skroconym lancuchu po zalozeniu zebatki wiekszej po zawodach. Moze przerzutka byc w takiej pozycji na najlzejszym biegu, czy sa jakies przeciwskazania? Lancucu drugi i tak zamawiam ale jesli tak moze przerzutka pracowac na zebatce 50t, to oba lancuchy bym mial tej samej dlugosci.
Arkadiusz 09 Opublikowano 5 Września 2019 Opublikowano 5 Września 2019 Witam. Dołożę swoje trzy grosze poprzez pytanie... wymieniłem kasetę z 11/32 na 11/34 i mam wrażenie, że mój wózek też tak płasko '' leży '' , czy to normalne? Fakt nigdy nie zwracałem na to uwagi , bo nigdy nie wspinałem sie na takim przełożeniu. Nadmienię, że nowa kaseta mieści się w pojemności przerzutki i nie wydłużałem łańcucha ( powinienem był?) Pozdrawiam Arek
Kruk Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Jeśli masz tak płasko wózek przy największym blacie to możliwe że brak co najmniej 2 ogniw w łańcuchu.
Arkadiusz 09 Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Jesteś pewien, że dwa zęby na kasecie wymagają dwóch oczek łańcucha? Fakt dałem nowy łańcuch ale 108 ogniw taki jak był.... Można gdzieś znaleźć tabelę lub wskazówki do wyliczenia łańcucha tak jak np pojemności przerzutki? Edytowane 6 Września 2019 przez Arkadiusz 09
Galuszo Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Matematycznie to: (Zębatka Tył + Zębatka Przod)/2 + Długość ramy / 0,635 + 2 ogniwa. Moim zdaniem na tym zdjęciu nie wygląda to jakoś bardzo źle. Pytanie jak wygląda na najmniejszych zębatkach. Wtedy będzie można określić, czy dokładać czy nie.... Ja za to mam inne pytanie związane z linią łańcucha. Zmieniłem napęd na RD-M6000, kaseta 11-42, na przodzie korba m590 na środku założona zębatka NW 38T. Nie wiem jak mam ustawić przednią zębatkę NW, czy dawać podkładki czy zostawić jak jest. Może ktoś mi powiedzieć na, którą koronkę w napędzie 1x10 ma padać łańcuch w linii prostej?
Arkadiusz 09 Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 ''(Zębatka Tył + Zębatka Przod)'' masz na myśli ten sam sposób jak do pojemności przerzutki? Czyli suma różnic kasety i tarcz z przodu? Ja mam 3*9 ....
PiotrRockrider Opublikowano 6 Września 2019 Autor Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Nie wiem, czy to ze wzoru mozna wyliczyc. Nie uwzglednia on srednicy zebatek w przerzutce i dlugosci wozka w przerzutce. Jako ciekawostke doposze, ze po skróceniu łańcucha pod blat 30, po zalozenou spowrotem blati 34 musialem w przerzutce popuscic śrubę, ktora odchyla przerzutke do tylu, bo nie przerzucala dobrze biegow (jakby przy wrzucaniu na wieksze koronki linka byla za luzna, a zrzucaniu na mniejsze jakby sprezyna za slabo ciagnela, czy linka byla za bardzo nacoagnieta). Edytowane 6 Września 2019 przez PiotrRockrider
Wojtek O. Opublikowano 8 Września 2019 Opublikowano 8 Września 2019 Średnicę jak najbardziej uwzględnia, przecież to wynika z ilości zębów. Różnice w długości wózka to jak kiedyś porównywałem Alivio z krótkim wózkiem z moją XT 772 SGS to około pół ogniwa. Nie wpłynie znacząco. A i tak na koniec po wyliczeniu przed rozkuciem założyłem łańcuch i sprawdziłem jak będzie wyglądać z wyliczoną ilością ogniw.
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2019 Opublikowano 8 Września 2019 Nic się nie stanie,masz jeszcze luz na łańcuchu. Najprościej sprawdzisz w następujący sposób: Zdejmujesz łańcuch z przerzutki i dajesz go na największy blat i największą koronkę,dodajesz 1 ogniwo i skracasz. Ew. możesz obliczyć to tak: wyciągnąć pochodną z szerokości łańcucha,podnieść do potęgi e,scałkować i przemnożyć przez długość geograficzną Bo tak na poważnie,to kto stosuje te wszystkie wzory???
Rekomendowane odpowiedzi