ZSEL997 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Dzisiaj zauważyłem na mojej tylnej oponie Continental ride tour podłużne pęknięcia na jednej stronie. Z przodu mam taką samą oponę wymienioną w tym samym czasie i z przodu nic nie widać, mam na nich przejechane koło 1500km. Mogę na takiej oponie jeździć czy do wyrzucenia?
Kruk Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Jeździć możesz ale może nagle się rozlecieć. Za duże ciśnienie jak dla tej opony lub felerny model.
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Ja bym wymienił, trochę to duże. Może strzelić w najmniej oczekiwanym momencie.
Piotr78 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Strzelić raczej nie strzeli. Dzieje się tak często od jeżdżenia na zbyt niskim ciśnieniu. ( chyba, że felerny model )
seraph Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Tańsze opony maja osłabione łączenie różnych rodzajów gumy na bokach i grzbiecie. Tylna jest mocniej obciążona niż przednia i przy zbyt niskim ciśnieniu dzieje się to co widać, ale jeśli oplot nie jest naruszony to raczej nic się nie stanie. Jak chcesz być spokojniejszy to zamień opony miejscami i pilnuj ciśnienia na przyszłość.
elmapeto Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Ja już bym sobie jazdę podarował. Opona to ważne ogniwo tej układanki . To jedyny element łączący rower z podłożem.
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Piotr78 napisał: Dzieje się tak często od jeżdżenia na zbyt niskim ciśnieniu. Od niskiego ciśnienia pękała by inaczej i bardziej po całym obwodzie niżeli punktowo. Taka sztuka ot wsio. Da się na niej jeszcze pojeździć ale ja bym wymienił lub idź do wulkanizatora niech Ci podklei od wewnątrz to pęknięcie.
Piotr78 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Opublikowano 27 Sierpnia 2019 (edytowane) Od wewnątrz nie ma pęknięcia I oczywiście od czegoś pęknięcia muszą się zacząć ( jeśli to zbyt niskie ciśnienie - choć możliwe, że zdarzyła się lipna partia ) Takie opony lubią mieć ( a nawet wymagane mają ) minimalne ciśnienie nawet rzędu 4 bary. Przeczytać na oponie co jest napisane. Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Piotr78
Rekomendowane odpowiedzi