Skocz do zawartości

Po wymianie suportu strzela

piotr1987.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, mój rower to Pinarello Dogma 60.1, problem dotyczy strzelania z suportu, dokładnie opisze co i jak,wcześniej miałem zamontowany suport firma FSA z łożyskami ceramicznymi i łożyska już były zużyte i już strzelało w suporcie, przyszedł czas na wymianę suport i kupiłem nowy wkład suportu FSA ale już nie ceramiczny, po złożeniu wszystkiego i przejechaniu ok 30km w suporcie zaczęło strzelać, wszystko nasmarowane,poskręcane ale strzela,nie wiem dlaczego,korby mam karbonowe Pinarello produkowane przez firmę FSA,jeżeli ktoś miał podobny przypadek to proszę o pomoc, z góry Dziękuję

Edytowane przez SpiderMAN
Używamy polskich znaków diakrytycznych, po przecinku ma być spacja, przed i nie dajemy przecinka!
Opublikowano

A może jednak coś zostało skręcone nieprawidłowo. Albo np. za mocno czy za słabo. Jesteś pewien prawidłowości montażu? Dokręcałeś kluczem dynamometrycznym? Plastikowe rowery są wrażliwe na zbyt mocne potraktowanie różnego rodzaju kluczami.

Opublikowano

Wczesniejszy suport byl dokrecony tak mocno ze nie moglem odkrecic jednej miski,rower kupilem uzywany,i ten nowy suport dokrecilem kluczem do suportow ale zwyklem,a jaki jest prawidlowy moment dokrecania misek suportu?dodam ze mam drugi rower szosowy specialized s works venge full carbon i tam dokrecalem rowniez wszystko tak samo jak w tym Pinarello i tam wszystko smiga az milo,tyle ze tam mam korby shimano hallowet 2 a w pinarello korby Fsa carbonowe rowniez ze zintegrowana osia

Opublikowano
1 godzinę temu, piotr1987. napisał:

Wczesniejszy suport byl dokrecony tak mocno ze nie moglem odkrecic jednej miski

Masz odpowiedź :). Jeden support dokręcisz na siłę i będzie OK,w drugim będzie strzelało. Poluzuj go i dokręć z siłą 40Nm ,jak nie masz klucza to podejdź,żeby ci dokręcili. W rowerze z carbonu powinieneś być strasznie wyczulony na siłę dokręcania śrubek.Poniżej daje filmik Szaja na temat

Opublikowano

Jeśli masz suport BSA w tym pinarello to przesmaruj miski smarem antyzapieczeniowym i wtedy dokręć odpowiednio. 

Opublikowano

Suport mam firmy FSA z gwintem wloskim ITA

Opublikowano

Dzisiaj rozkrecilem suport ponownie,i nasmarowalem gwinty,os korby i wielowpust korby,i przy dokrecaniu lozysk suportu niewielka sila to zauwazylem ze przy delikatnym dokrecaniu juz slychac strzelanie tak jakby ten aluminiowy wklad z gwintem w ramie strzelal,teraz pytanie czy ta tuleja z gwintem w ramie jest wklejana?i czy jest mozliwosc ze sie odkleja i dlatego tak strzela?

Opublikowano

Aaa ta tuba z gwintem w ramie karbonowa tak? A widziałeś jak się rusza nawet o pół milimetra? 

Opublikowano

Nie rama karbon a ta tuleja z gwintem sluminiowa jest

Opublikowano

Tak ja wiem i dlatego się pytam czy ta tuleja w ramie  się lekko kręci czy nie? 

Opublikowano

Ciezko to sprawdzic bo jak dokrecam lozysko to tulei wogole nie widac takze niewiem,a lozysk tez nie dokrecalem jakos na sile jak to bylo wczesniej,a do montazu lozysk uzylem smaru czerwonego na bazie teflonu przeznaczonego do wszystkich czesci obrotowych takich jak gwinty srub,lozyska itd

Opublikowano

Jeśli za słabo przykręcisz to będzie strzelać. Jeśli zaczyna się ruszać ten wkład w ramie to trzeba go jakoś przyklei? czy coś, oczywiście są firmy naprawiające takie rzeczy .