Skocz do zawartości

Zmiana grupy Claris na Apex 1x11 - piasta-kaseta-łańcuch

contend

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

cześć, mam pytanie. Chcę w zakupionym rowerze Marin Nicasio (jeszcze do mnie nie dotarł z UK) wymienić grupę Claris 2x8 na Sram Apex/Rival (mieszkanka z Ali) 1x11. Mam jedną wątpliwość, w specyfikacji Marina jest podana piasta: "Forged Aluminum Alloy, 6-Bolt Disc, 32H", jest to piasta przeznaczona przez Marina do Clarisa, czy na taką piastę wejdzie kaseta 11s? Z tego co wyczytałem  kaseta mtb 11s (szczególnie Shimano) powinna pasować, W zestawie z Ali będzie kaseta Sram PG-1130 która może nie pasowac na bebenek 8s(?) Sram pisze, że ta kaseta pasuje pod bębenek 10,11). Chciałbym może ją wymienić na np SLX M7000 11-40 lub ew inną kasetę mtb shimano 11s. 

Czy kaseta MTB shimano 11-40 (lub ew ta kaseta Srama) będzie pasowała do bębenka piasty Marina pod 8s? No i czy kaseta MTB Shimano będzie współgrała z łańcuchem Srama 11s i przerzutką Apex?

Edytowane przez contend
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym kasetę 11s Sunrace MS8 11-36 i jeden ze sklepów w opisie jej podaje: "pasuje do standardowego bębenka Shimano (tam, gdzie pasowała kaseta 8- / 9- / 10- / 11-rzędowa, będzie też pasowała Sunrace MS8)" czyli wydaje się spoko?

No i z tego co doczytałem, taka kaseta spokojnie będzie współpracowała z przerzutką Apex i łańcuchem SRAM-owskim. Czyli wychodzi na to, że będzie to wszystko ze sobą współgrało.

Edytowane przez contend