shivetay Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Czołem Szukam jakichś szczypiec, które będą pasowały do 12rz spinek. Ma ktoś jakieś sprawdzone
Kruk Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 A nie wystarczy lekko pod szlifować starych aby weszły między ogniwa 12 rzędowego łańcucha?
zenobek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Przecież to mozna rozpiąć zwykłymi szczypcami płskimi (kombinerkami). Lubię mieć dobre narzędzia ale to jest akurat przerost formy nad treścią.
shivetay Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2019 starych nie mam. Bo do teraz nie miałem potrzeby posiadania. Co do zwykłych płaskich szczypiec, również będę szukał
zenobek Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Ja mam taki niezbyt duży klucz do rur i tym mi się najlepiej odpinało. W tej chwili nie kpię. Serio. A w ogóle to spinki są be!
Kruk Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Dla mnie spinki to jedyne sensowne wyjście także każdy lubi to co mu pasuje
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 10 godzin temu, zenobek napisał: A w ogóle to spinki są be! A dlaczegóż to?
zenobek Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Bo robią efekt tymczasowości. Przelotności. Bo są jakby protezą poprawnie połączonego łańcucha. To tak jak ze spodniami: czy można spodnie spiąć agrafką. Można, i pownie spodnie będą trzymać się .... czterech liter. Ale pewniej i bardziej elegancko będzie zastosować guzik.
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 3 minuty temu, zenobek napisał: Bo robią efekt tymczasowości. Przelotności. Bo są jakby protezą poprawnie połączonego łańcucha. To tak jak ze spodniami: czy można spodnie spiąć agrafką. Można, i pownie spodnie będą trzymać się .... czterech liter. Ale pewniej i bardziej elegancko będzie zastosować guzik. Dla mnie robią efekt ergonomii. Zdjęcie łańcucha do czyszczenia lub serwisu to chwila. Spięcie go potem również chwila. Gdybym miała co i rusz łancuch rozkuwać i skuwać, to albo zbankrutowałabym na nowe piny albo wyrobiła gniazda pinów.
zenobek Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Tylko po co ściągać łańcuch??? Ja ściągam tylko wtedy gdy jest uszkodzony lub zużyty. Czy istnieją jakieś inne powody do ściągania łańcucha? PS Z czynności serwisowych (właściwie obsługowych) dotyczących łańcucha przeprowadzam jedynie czyszczenie tudzież smarowanie. Obie czynności przeprowadzam bez jego zdejmowania. Bo i po co? No chyba, że ktoś ten uwielbia taplanie się z rowerem w błocie albo albo eksploatuje go w innych super ekstremalnych warunkach. Tu sie nie wypowiadam. Sziva. Przypominan sobie Twój filmik, który zresztą sama skwitowałaś: "Baba na rowerze." Ty też chyba praferujesz spokojne korzystanie z roweru? Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez zenobek PS
Kruk Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 4 godziny temu, zenobek napisał: Bo robią efekt tymczasowości. Przelotności. My mówimy o łańcuchu czy o przelotności życia ? Serio Ty pytasz po co ściągać łańcuch czy nabijasz się z nas? Masa ludzi ściąga łańcuch do szejkowania i smarowania go, jedni nie ściągają łańcucha a drudzy tak. Temat rzeka i sobie poszukaj na forum co daje szejkowanie a co mycie na nie spiętym łańcuchu. Sziva potrafi nieźle pocisnąć
mareq Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Sziwa i pociska na rowerze i umie go serwisować. Niejeden facet tego nie ogarnia.
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 21 godzin temu, zenobek napisał: Tylko po co ściągać łańcuch??? Sziva. Przypominan sobie Twój filmik, który zresztą sama skwitowałaś: "Baba na rowerze." Ty też chyba praferujesz spokojne korzystanie z roweru? Ja myję łańcuchy w swoich rowerach w myjce ultradźwiękowej. Przy serwisie kółeczek przerzutki też łańcuch ściągam. Przy zdejmowaniu tylnego koła takoż. Co do filmiku "baba na rowerze", to nie pamiętam go. Obecnie moja jazda na rowerze wygląda też tak:
Rekomendowane odpowiedzi