JaW Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Dzięki koledze hanus zakupiłem na gearbest Convoy S2+, a dodatkowo trafiłem na promocję fajnej ładowarki, polecanej i sprawdzonej: https://m.gearbest.com/goods/pp_009333488582.html?lang=en&wid=1433363&utm_source=email_sys&utm_medium=mail&utm_campaign=GB_GB_orderCreate_181010 W sumie za 60 zł mam latarkę i ładowarkę, uchwyt mam z poprzedniej latarki, jeszcze tylko akumulatorki. Jakie akku 18650 polecacie i gdzie kupić?
hanus Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Ja korzystam z Panasonic NCR18650B i złego słowa o nich nie powiem. A kupowałem na allegro, bo wiem lokalnych sklepach nie mieli i jakieś chore ceny na inne ogniwa...Fajnie, że ktoś skorzystał z linku A ładowarkę mam taką samo i jest bardzo, bardzo spoko.
JaW Opublikowano 10 Października 2018 Opublikowano 10 Października 2018 Tak,skorzystałem z linka po krótkim przemyśleniu tematu. Lampka Convoy S2+ lub S3 to wg wszystkich swietny wybór, lecz oferowane na Allegro komplety lampka+ładowarka +2 akku + uchwyt kosztują w granicach 140 zł. No i niestety, ładowarka i akku są w takim zestawie zazwyczaj tanie i kiepskawe. Nie odpowiadało mi to, lepiej skompletować własny zestaw, o wiele lepszej jakości za podobną cenę. Ale... muszę poczekać na paczuszkę z Chin.
Stryjek Opublikowano 19 Października 2018 Opublikowano 19 Października 2018 W dniu 28.09.2018 o 19:06, Eldo napisał: Tak to wyglada live czyli godz 19:00 ciemno droga z kamieni, kostka i znowu kamienie 😏 Jako uzupełnienie do mojego philipsa saferide powinna dać radę Chyba kupię takie cudo, potrzebuję czegoś małego i lekkiego, ładowanego przez usb
piotr.solek Opublikowano 20 Października 2018 Opublikowano 20 Października 2018 Orientuje się ktoś, czy nasi przyjaciele za "wielkiego muru" ,coś takiego już sprzedają?
pikon8 Opublikowano 24 Października 2018 Opublikowano 24 Października 2018 W dniu 10.10.2018 o 11:27, JaW napisał: Dzięki koledze hanus zakupiłem na gearbest Convoy S2+, a dodatkowo trafiłem na promocję fajnej ładowarki, polecanej i sprawdzonej: https://m.gearbest.com/goods/pp_009333488582.html?lang=en&wid=1433363&utm_source=email_sys&utm_medium=mail&utm_campaign=GB_GB_orderCreate_181010 W sumie za 60 zł mam latarkę i ładowarkę, uchwyt mam z poprzedniej latarki, jeszcze tylko akumulatorki. Jakie akku 18650 polecacie i gdzie kupić? Jeżeli chodzi o firmy to: Sanyo,Samsung, Panasonic,LG.Z której z tych firm ogniw byś nie kupił,to będą dobre.Panasy są drogie,ale zazwyczaj najbardziej polecane.Ja używam ogniw Samsunga 3,500 mAh i jestem zadowolony z ich jakości.Kupowałem już w komplecie z latarką od p.Darka ze światełek. 1
JaW Opublikowano 12 Listopada 2018 Opublikowano 12 Listopada 2018 Czy może ktoś z forum jest użytkownikiem lampki Kross Gyro? https://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/oswietlenie/gyro-0 Bardzo mi się spodobała, ma kupę świetnych funkcji (doswietlanie zakrętów, automatycznie zmienia tryb na słabszy w przypadku samochodu naprzeciwko itp). Ale... ma "tylko" 350 lumenów i nie jestem przekonany, czy to wystarczy do szosowej jazdy z prędkością 35 km/h. Pomoże ktoś?
Zigfir Opublikowano 12 Listopada 2018 Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) 8 godzin temu, JaW napisał: Czy może ktoś z forum jest użytkownikiem lampki Kross Gyro? https://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/oswietlenie/gyro-0 Bardzo mi się spodobała, ma kupę świetnych funkcji (doswietlanie zakrętów, automatycznie zmienia tryb na słabszy w przypadku samochodu naprzeciwko itp). Ale... ma "tylko" 350 lumenów i nie jestem przekonany, czy to wystarczy do szosowej jazdy z prędkością 35 km/h. Pomoże ktoś? Samej lampki na żywo nie widziałem ale aku też nie rzuca wielkością na kolana jak za tą cenę. Co do mocy to w dobrych warunkach pogodowych pewnie wystarczy, ale jak się pogoda pogorszy... Akurat w zeszłym tygodniu na powrocie z wypadu złapała mnie mgła taka, że na kilka metrów nie było widać i byłem szczęśliwy że ma te 600lm. BTW: w pogodną noc ta wartość daje pełen komfort niezależnie czy lecisz prze wiochę, pola czy las (po asfalcie choć i w umiarkowanym terenie dała by radę). Tak nawiasem to zerknij sobie na Knog PWR Road 600L - takiego używam i jestem mega zadowolony. Droższy i bez magicznej automatyki ale za to rewelacyjnie wykonany i to taki, który spokojnie do 2h ciągnie na pełnym 600lm. Ma też masę innych trybów, wiązkę w kształt poziomo ułożonego owalu. Bonus - funkcjonalność powerbanku. Edytowane 12 Listopada 2018 przez Zigfir
piotr.solek Opublikowano 13 Listopada 2018 Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 12.11.2018 o 14:01, JaW napisał: Czy może ktoś z forum jest użytkownikiem lampki Kross Gyro? https://www.kross.pl/pl/akcesoria/akcesoria-rowerowe/oswietlenie/gyro-0 Bardzo mi się spodobała, ma kupę świetnych funkcji (doswietlanie zakrętów, automatycznie zmienia tryb na słabszy w przypadku samochodu naprzeciwko itp). Ale... ma "tylko" 350 lumenów i nie jestem przekonany, czy to wystarczy do szosowej jazdy z prędkością 35 km/h. Pomoże ktoś? Na papierku wszystko ładnie wygląda, ale sam producent nie pokwapił się by, to zaprezentować (jak działa w praktyce). Niech wyslą Szajbajkowi. 3h też nie jest za wiele, jeśli zamierzasz jeździć na wspomnianej "350-tce". Niskie IPX4. Dla mojej babci w sam raz (doświetli krawężnik) ...nie zwróci również uwagę za 136 g. Nie jeździ też, tak szybko, więc zmiana natężenia światła ją nie zaskoczy. Edytowane 14 Listopada 2018 przez piotr.solek
JaW Opublikowano 14 Listopada 2018 Opublikowano 14 Listopada 2018 Dziękuję kolegom za opinie. Wyjaśnię, co wymyśliłem. Mam Convoya S2+ z kolimatorem, który skierowany na wprost oslepia jadących z przeciwka, a nie chcę tego robić. Skierowany w dół natomiast daje zbyt krótkie światło. Chcę go dać pod kierownicę jako światło awaryjne oraz na trudne warunki (mgła, deszcz), a jako światło główne, do codziennej jazdy chcę lampkę, która nie będzie stwarzać zagrożenia dla innych, a jednocześnie zapewni mi dobre światło do dość szybkiej jazdy po asfalcie. Ten Kross Gyro z jego automatyką byłby idealny, gdyby dawał odpowiednią wiązkę światła, i stąd moje pytanie do ewentualnych posiadaczy tej lampki. No i jeszcze mocowanie ma rewelacyjne, do mostka, a nie na rurę, to ważne w przypadku, kiedy chcę mieć dwie lampki.
Miśkołaj Opublikowano 14 Listopada 2018 Opublikowano 14 Listopada 2018 9 minut temu, JaW napisał: Dziękuję kolegom za opinie. Wyjaśnię, co wymyśliłem. Mam Convoya S2+ z kolimatorem, który skierowany na wprost oslepia jadących z przeciwka, a nie chcę tego robić. Skierowany w dół natomiast daje zbyt krótkie światło. Chcę go dać pod kierownicę jako światło awaryjne oraz na trudne warunki (mgła, deszcz), a jako światło główne, do codziennej jazdy chcę lampkę, która nie będzie stwarzać zagrożenia dla innych, a jednocześnie zapewni mi dobre światło do dość szybkiej jazdy po asfalcie. Ten Kross Gyro z jego automatyką byłby idealny, gdyby dawał odpowiednią wiązkę światła, i stąd moje pytanie do ewentualnych posiadaczy tej lampki. No i jeszcze mocowanie ma rewelacyjne, do mostka, a nie na rurę, to ważne w przypadku, kiedy chcę mieć dwie lampki. Dzisiaj powinna przyjść do mnie lampka Prox Crater Cree XM-L2 U2, jak się ściemni to porobię zdjęcia i wstawię na forum.
Eldo Opublikowano 14 Listopada 2018 Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) zamówiłem ZESTAW LAMP PROX PICTOR BLACK SET 350 + 10lm Montaż bedzie pod garminem centralnie na srodku (mozna tez zamontowac gopro). Przetestuje dam znac 😏 Edytowane 14 Listopada 2018 przez Eldo
Miśkołaj Opublikowano 14 Listopada 2018 Opublikowano 14 Listopada 2018 (edytowane) Wstawiam zdjątka, jak dla mnie świeci zajebiście Na zdjęciach aż tak tego nie widać, ale rozświetla dość mocno boki. 1. Tryb 2. Tryb 3. Tryb Migania nie robiłem ale wali takim strumieniem światła, że chyba tylko idiota by z tym jeździł mając obok inne osoby lub pojazdy. Edytowane 14 Listopada 2018 przez Miśkołaj 2
Eldo Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) 800lm to musi dawać mocno 😏 nie bedzie oslepiac ? Convoy-e maja zdajesie jakies filtry dodatkowe w tym celu. Ja dzisiaj sprawdze Prox-a 350lm. Wczesniejszy Moon Meteor 350 robił robote wiec jestem dobrej mysli 😏 Edytowane 15 Listopada 2018 przez Eldo
Miśkołaj Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 43 minuty temu, Eldo napisał: 800lm to musi dawać mocno 😏 nie bedzie oslepiac ? Convoy-e maja zdajesie jakies filtry dodatkowe w tym celu. Ja dzisiaj sprawdze Prox-a 350lm. Wczesniejszy Moon Meteor 350 robił robote wiec jestem dobrej mysli 😏 Maksymalną wartość zostawiam na wąskie ścieżki, gdzie ludzie leją na odblaski, normalnie wystarczy ta minimalna lub średnia, przedział od 240lm do 380lm.
Eldo Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 Niop tez mi sie widzi ze 350lm to juz styknie 😏 Kusił mnie Matronic i Convoy ale troche gabaryty duze na szose szczególnie. Moze kiedyś 😁
Nemrod Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Na szosie używam Roxima X7. Całkiem kompaktowy, posiada tryb zarówno offroad jak i onroad z odcięciem. Kapitalny rozkład światła. Brak hotspotów o jednorodnie oświetlona cała powierzchnia. Super zaprojektowana optyka, już około metr przed kołem snop światła ma kilka metrów szerokości.Możliwość zasilania z powerbanku. Jak dla mnie godny następca Philipsa Saferide. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Nemrod
Zigfir Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 22 minuty temu, Miśkołaj napisał: Maksymalną wartość zostawiam na wąskie ścieżki, gdzie ludzie leją na odblaski, normalnie wystarczy ta minimalna lub średnia, przedział od 240lm do 380lm. Ogólnie z tymi lampkami to trzeba by porównywać gotowe produkty bo z parametrów to chyba jednak cuda wychodzą. Dla 880lm dioda CREE XM-L2 ma pobór w okolicach 2000mA. Przynajmniej tak wynika z dostępnych w necie wykresów ale i z czasu pracy urządzeń innych producentów a nawet innych modeli proxa. Aku w lampce ma 2600mAh a w opisach sprzedawców piszą o 3,5 godzinie pracy na trybie maksymalnych. Skoro lampka tyle świeci to dioda musi być po prostu niżej wysterowana a opis dotyczy tylko parametrów nominalnych diody a nie parametrów pracy. 2
Nemrod Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 1 minutę temu, Zigfir napisał: Ogólnie z tymi lampkami to trzeba by porównywać gotowe produkty bo z parametrów to chyba jednak cuda wychodzą. Dla 880lm dioda CREE XM-L2 ma pobór w okolicach 2000mA. Przynajmniej tak wynika z dostępnych w necie wykresów ale i z czasu pracy urządzeń innych producentów a nawet innych modeli proxa. Aku w lampce ma 2600mAh a w opisach sprzedawców piszą o 3,5 godzinie pracy na trybie maksymalnych. Skoro lampka tyle świeci to dioda musi być po prostu niżej wysterowana a opis dotyczy tylko parametrów nominalnych diody a nie parametrów pracy. Dokładnie tak . Ogólnie bardzo małą ilość lampek ma deklarowaną ilość lumenów i/lub czas świecenia. Często podawana jest maksymalna ilośc lumenów jaką jest w stanie wytworzyć dioda...mniejsza o to, że sterownik daje połowę potrzebnego do tego prądu. Prox to klon Fenixa BC21r. według specyfikacji na ogniwie 2300 mAh świeci on 1h 20 min to to chyba jest zdecydowanie bardziej realna wartość.
Miśkołaj Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 50 minut temu, Zigfir napisał: Ogólnie z tymi lampkami to trzeba by porównywać gotowe produkty bo z parametrów to chyba jednak cuda wychodzą. Dla 880lm dioda CREE XM-L2 ma pobór w okolicach 2000mA. Przynajmniej tak wynika z dostępnych w necie wykresów ale i z czasu pracy urządzeń innych producentów a nawet innych modeli proxa. Aku w lampce ma 2600mAh a w opisach sprzedawców piszą o 3,5 godzinie pracy na trybie maksymalnych. Skoro lampka tyle świeci to dioda musi być po prostu niżej wysterowana a opis dotyczy tylko parametrów nominalnych diody a nie parametrów pracy. Pewnie tak, porównamy czasy pracy jak tylko znowu wybiorę się na rower w weekend.
JaW Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 2 godziny temu, Nemrod napisał: Na szosie używam Roxima X7. Całkiem kompaktowy, posiada tryb zarówno offroad jak i onroad z odcięciem. Kapitalny rozkład światła. Brak hotspotów o jednorodnie oświetlona cała powierzchnia. Super zaprojektowana optyka, już około metr przed kołem snop światła ma kilka metrów szerokości.Możliwość zasilania z powerbanku. Jak dla mnie godny następca Philipsa Saferide. Gdzie można zakupić tego Roxima?
Nemrod Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 Ja kupiłem na Ebay. Ale 3 sztuki co były wystawione poszły. Ogólnie nie licząc dtron pisanych krzaczkami to licho zdostępnością.
Eldo Opublikowano 15 Listopada 2018 Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) A mi barany przysłaly zupełnie inny zestaw niz zamówiłem 😖 No zawsze coś... droższy co prawda drugie tyle bo ponad 800lm i wymienny aku ale mi akurat zalezalo na gabarytach i 350lm Edytowane 15 Listopada 2018 przez Eldo 1
Rekomendowane odpowiedzi