Przemo253 Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Witam wszystkich forumowiczów! Zastanawiam się nad zakupem lampek na przód i tył, do jazdy raczej po szosie, przy budżecie do 200 zł. Fajnie byłoby gdyby posiadały ładowanie przez USB. W oko wpadły mi 2 modele: Sigma Buster 100 (sprzedawana w zestawie z Nugget Flash'em): https://www.athleteshop.pl/sigma-buster-100-light-set-with-nugget-front-rear?as=athlete&kwd_id=20648-AGI-37489076411-ASI-149661320902-AS6B9USLG9&gclid=Cj0KEQjwx6TJBRCWtsiXpI7bhOYBEiQA1en3F-HFix7oqQHHO0jaaRAKAZp1boeIhIBHCyCn8iX5_TkaAlpR8P8HAQ Infini Lava Set https://m.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/zestawy-lampek/p,zestaw-lamp-lava-set-usb-czarny-infini,646827.html Czy macie może doświadczenie w używaniu tych lampek lub możecie polecić inne zestawy? A może rozsądniej zakupić coś mocniejszego? Odnośnik do komentarza
suqub Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Na tył weź wally z cateye i modowany Convoy 2+ z forum swiatelka.pl na przód. Wyjdzie z 180 zl 1 Odnośnik do komentarza
m25 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Na tył tak jak poprzednik polecam Mactronic Walle. Na przód to najbardziej polecam Philiphs Saferide 80. Świetnie oświetla drogę, daleki i szeroki strumień światła. Niestety ciężko ją dostać i znacznie przekracza budżet - poszukaj na allegro, czasem są licytacje nowych. Z lampek, które jeszcze dane mi było używać do oświetlania drogi to Roxim RS3. Nie jest to poziom Philiphsa, ale drogę widać i jedzie się w miarę komfortowa. Uchwyty trzymają lampkę pewnie na równych drogach/szutrach. Pewnie Roxim RS5 lepiej świeci od niższego modelu, ale nie było dane mi go używać. Odnośnik do komentarza
suqub Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Racja Mactronic a nie Cateye Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Za poprzednikami - Mactronic Walle - wersja I - ta z diodami 2x0,5W. Na przód "raczej po szosie" używam i jestem mega zadowolony Convoy M1. Convoy 2+ też mam - jest to lampka świecąca szerzej, lepiej sprawdzi się w terenie przy mniejszych prędkościach i jeździe bardziej technicznej. 1 Odnośnik do komentarza
suqub Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Walkę chyba w mall.pl można z przesyłka wyrwać za niecałe 50 zł. Dzisiaj zamawiam Odnośnik do komentarza
aju Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Z tyłu mam TOPEAK RED LITE AERO, wybrałem wersję na "paluszka" aaa bo jak zdechnie w drodze to kupię go wszędzie albo po prostu wrzuci się jeden zapasowy do torby/plecaka. Kąt widzenia roweru z tym światełkiem jest świetny, niestety dla mnie trochę duża lampka. Atrakcyjniej prezentował się Red Line MACTRONIC ale nie bardzo widać go na boki i trzeba go ładować z usb. Co do przedniej lampki to jeszcze nie zdecydowałem, musi to być coś małego na gumkę bo nie chcę "latarki" na kierownicy Odnośnik do komentarza
aju Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) No i znalazłem.. będe stosowal PETZL E+LITE... z racji tego że nie jest na stałe na kierownicy. Zasięg świecenia nie umiem powiedzieć ale do biegania było aż za dużo. Łatwość przymocowanie wygrało wszystko Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez aju Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Polecam lampkę do tyłu, lekka, tania (29 zł): Stake Mini USB Lampka tylna wyposażona w 5 diod LED. Uniwersalne mocowanie przy pomocy sylikonowych pasków (2 wielkości w zestawie). Doskonała widoczność. Wewnętrzna bateria litowa ładowana przy pomocy kabelka mini USB (dołączony w zestawie). Żywotność baterii - 500 pełnych cykli ładowania. Odnośnik do komentarza
hanus Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 @Kufir 29 zł? Oj duuużo! W chinach identyczna za ~8zł. Mam taką na przód i jest dość fajna, jednak bateria dość słaba W temacie o zakupach chińskich opisałem taką lampkę i jeszcze inną sporo lepszą i wciąż taniej niż 29zł Ja mam z przodu convoy s2, a z tyłu chińczyka ładowanego przez USB. W temacie recenzje aliexpres znajdziecie ;-) Tak to wygląda, więcej zdjęć? Jeśli tak to coś znajdę ;-) Odnośnik do komentarza
Nurek_ Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Dnia 22.08.2017 o 11:18, Kufir napisał: Wewnętrzna bateria litowa ładowana przy pomocy kabelka mini USB (dołączony w zestawie). Dla mnie lampki (zwłaszcza tylne) na usb są bez sensu. Do Walle wrzucam dobre alkaliczne baterie i mam cały sezon spokój. A tak musiałbym zdejmować z roweru, ładować, jak mi padnie gdzieś w trasie to kupa. Odnośnik do komentarza
hanus Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Wszystko zależnie kto co woli ;-) i jak jeździ 1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Ja zamówiłem z chin Convoy S2+ bije tą lampka na głowę wszystkie inne. Razem z uchwytami akumulatorami ładowarką i kolimatorem wyszła ok 100zł... Jak dotrze zdam relację Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 19 godzin temu, Nurek_ napisał: A tak musiałbym zdejmować z roweru, ładować, jak mi padnie gdzieś w trasie to kupa. To faktycznie mógłby być problem choć da się to naładować za pomocą power banku. Niestety nawet producent nie wie ile ten sprzęt wytrzyma naładowaniu. @Kufir mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jak długo do świeci, mruga? Odnośnik do komentarza
pikon8 Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Dnia 15.09.2017 o 17:17, Nurek_ napisał: Dla mnie lampki (zwłaszcza tylne) na usb są bez sensu. Do Walle wrzucam dobre alkaliczne baterie i mam cały sezon spokój. A tak musiałbym zdejmować z roweru, ładować, jak mi padnie gdzieś w trasie to kupa. Cały sezon na jednym komplecie baterii? .Ja mam Kellys'a Element ,a w nim dwa akumulatorki AAA,i ładuje je co tydzień Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Dnia 16.09.2017 o 13:11, Red napisał: To faktycznie mógłby być problem choć da się to naładować za pomocą power banku. Niestety nawet producent nie wie ile ten sprzęt wytrzyma naładowaniu. @Kufir mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jak długo do świeci, mruga? Do tej pory (bez ładowania) przejechałem jakieś 3h na trybie świecenie pulsującego i nadal świeci bardzo mocno. Dam znać jak się rozładuje w przeliczeniu na godziny pracy. Lampka jest ultra lekka, waży tyle co pełne pudełko zapałek więc sporo jest lżejsza od zwyczajnej lampki z bateriami i plastikową konstrukcją montującą. Polecam tym którzy chcą jeszcze zbić wagę roweru a ładowanie tego sprzętu nie jest problem nie do przeskoczenia Edytowane 18 Września 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Nurek_ Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 17 godzin temu, pikon8 napisał: Cały sezon na jednym komplecie baterii? .Ja mam Kellys'a Element ,a w nim dwa akumulatorki AAA,i ładuje je co tydzień Spokojnie, zawsze wymieniam na wiosnę i z reguły na jesień jeszcze bateria nie pada. W trybie pulsacyjnym lampka wytrzymuje spokojnie 100 godzin, na dobrych bateriach pewnie więcej. Nawet gdyby padła, to nie problem kupić paluszki, zresztą wożę zawsze dwa gdzieś na dnie plecaka. Akumulatorki mają to do siebie, że rozładowują się same z siebie - dlatego w lampkach średnio się sprawdzają. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 7 godzin temu, Nurek_ napisał: Akumulatorki mają to do siebie, że rozładowują się same z siebie - dlatego w lampkach średnio się sprawdzają Kup sanyo eneloop i nie będziesz miał tego problemu. Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Z Walle jest taki "problem", że jest bardzo mocna i może oślepiać kierowców. Ja do niej włożyłem częściowo wyczerpane baterie - światła ciągle jest aż nadto, lampka miga i nie chce przestać ;-), zapasowe AAA mam w torebce podsiodłowej. Odnośnik do komentarza
ponczi Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Jeśli chodzi o oświetlenie tylne to, jak dla mnie tylko coś w stylu tego: https://pl.aliexpress.com/item/Bright-Bike-Bicycle-Cycling-2-LED-Flashing-Light-Lamp-Safety-Back-Rear-Tail-Free-Shipping/32616940942.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.Axj05d jest to jedna z tych wariacji a'la Wally. Świeci super mocno i do tego tania. Na przód polecam Convoy S2+ z kolimatorem, z naciskiem na diodę o ciepłej barwie (lepiej wygląda w połączeniu z miejskimi światłami). Odnośnik do komentarza
MadOnion Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Niedawno widziałem jak świeci to goo.gl/eTXA3L i śmiało polecam. Odnośnik do komentarza
Bryla123321 Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Myślę że najlepszym zestawem łącznie do 250 zł będzie: Na TYŁ --> Prox Minor Na PRZÓD --> Prox Dual Power I 2 x Cree XM-L2 T6 W tym zakresie cenowym nie znajdziesz lepszego komopletu Moc naprawdę ogromna ! Dużo jeżdżę w nocy po lasach i drogach i naprawdę polecam ! Odnośnik do komentarza
MadOnion Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Jeśli ten Prox ma prawidłowo wykonanie odprowadzenie ciepła to ok. Ale jak kiepsko to modowany convoy po minucie będzie świecił lepiej a że convoy to latarka EDC więc wykorzystasz ją jeszcze poza rowerem : ) Odnośnik do komentarza
Bryla123321 Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 5 godzin temu, MadOnion napisał: Jeśli ten Prox ma prawidłowo wykonanie odprowadzenie ciepła to ok. Ale jak kiepsko to modowany convoy po minucie będzie świecił lepiej a że convoy to latarka EDC więc wykorzystasz ją jeszcze poza rowerem : ) W sumie czasami jeżdżę w nocy po 3< godziny (często na mocniejszych trybach) i odprowadzanie ciepła jest rewelacyjne ! Pod koniec jazdy dotykałem i zimna Także jak najbardziej polecam przód i tył Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Prox ( a właściwie solarstorm x2) były też często modowane. Odprowadzanie ciepła nawet bez modyfikacji jest na zadowalającym poziomie podobnie jak w Convoyu (bo w sumie convoy tez jakoś rewelacyjnie ciepła nie odprowadza). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi