Jimmy Opublikowano 24 Października 2017 Opublikowano 24 Października 2017 Dnia 10/23/2017 o 21:08, Nemrod napisał: (bo w sumie convoy tez jakoś rewelacyjnie ciepła nie odprowadza). A dokładniej w czym jest problem z Twoim Convoy'em? Masz S2+?
Nemrod Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 (edytowane) Problemu w sumie niema. Ale porównywałem mojego S2+ z Nitecore p25. Moc strumienia światła podobna (na papierze). Zaraz po odpaleniu różnice nie są za duże ale już po około minucie Nitecore świeci wyraźnie mocniej. Po około 5 minutach różnica jeszcze bardziej zauważalna, convoy gorący a nitecore lekko ciepła. Wiem, ze convoy to budżetowa lampka ale ciężko stawiać go za wzór jako latarki dobrze odprowadzającej ciepło bo tak po prostu nie jest. W swojej cenie jest naprawdę bardzo dobry ale są dużo lepsze (ale i niestety sporo droższe) konstrukcje. Edytowane 25 Października 2017 przez Nemrod
pikon8 Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Mam Convoy'a modowanego,i na 100%(którego używam bardzo rzadko-50% mi wystarcza) też nagrzewa się,że "'główki " na postoju po jakimś czasie nie można dotknąć,ale podczas jazdy studzi ją pęd powietrza.W sumie w moim jest tak,że jak latarka osiągnie temperaturę krytyczną,to sterownik(żeby dioda się nie spaliła) obniża tryb o jeden w dół,i jak latarka się ostudzi,to wraca z powrotem do poprzedniego trybu. Jeżeli masz nie modowanego ,to prawdopodobnie pod diodą jest za mało pasty termo przewodzącej ,i dla tego słabiej świeci od Nitecore'a(bo dioda się grzeje),i słabo odprowadza ciepło. Wiadomo są latarki lepsze,droższe,jeszcze lepiej wykonane od Convoy'a,ale nie ma co oczekiwać cudów od latarki za ok.80zł :-)Chyba ,że weźmie się za nią jakiś "fanatyk" i ją usprawni to może... ;-)
Nemrod Opublikowano 25 Października 2017 Opublikowano 25 Października 2017 Mam modowanego a słabiej świeci raczej dlatego, ze nitecore ma korpus z radiatorami która dużo lepiej przekazuje i odprowadza ciepło. No i sama latarka w sumie tez jest sporo większa. Tego nie załatwi żadna ilość pasy termo przewodzącej . W conwoyu trzeba by wymienić obudowę ale wtedy to chyba nie byłby już conwoy...
pikon8 Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 Radiatory na korpusie oczywiście pomagają w odprowadzaniu ciepła,ale raczej latarka nie dla tego mocniej świeci.Po prostu w Nitecore jest zastosowana inna mocniejsza dioda,lub też inny sterownik który daje więcej prądu w diodę, przez co świeci mocniej od Convoy'a..Ja mam dwa Convoye S2+ z dwoma różnymi diodami,jak i sterownikami,i jeden świeci mocniej od drugiego.Tych Convoy"ów jest tyle modeli ,że głowa mała :-)Następcą S2+ jest bodajże S8,i jego obudowa posiada radiatory.
Nemrod Opublikowano 26 Października 2017 Opublikowano 26 Października 2017 Obie latarki na XM L-U2. Odprowadzanie ciepła nie sprawia, ze latarka świeci mocniej tylko jego brak, że świeci słabiej. Gdy rośnie temperatura sterownik zmniejsza ilość prądu by nie uległą ona uszkodzeniu a co za ty idzie latarka zaczyna świecić słabiej. Zresztą sama dioda to połowa sukcesu. Pozostaje także kwestia lustra i soczewki/szybki. Zresztą jak pisałem convoyu to budżetówka i jako taka sprawuje się bardzo dobrze. Wspomniana nitecore jest kilkukrotnie droższa i większa.
Jimmy Opublikowano 27 Października 2017 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Akurat fakt że latarka robi się gorąca świadczy o tym że bardzo dobrze odprowadza ciepło z diody. P25 ma dużo więcej aluminium niż S2 więc teoretycznie lepiej odprowadza ciepło. Praktycznie nie wiadomo... Zwróćcie uwagę że taka sama diodą przy tym samym natężeniu prądu będzie oddawać tyle samo ciepła w S2 jak i w p25... Obudowa latarki nie wpływa na ilość ciepła emitowanego przez diodę... Mam S2 która spokojnie radzi sobie z prądami do 2.8A oczywiście w pomieszczeniu, w bezruchu po ok 15 min swiecenia zaczyna działać zabezpieczenie termiczne. Edytowane 27 Października 2017 przez Jimmy
Nemrod Opublikowano 27 Października 2017 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Ilość ciepła wytwarzana przez diodę będzie taka sama. Ale to ciepło musi być oddane do otoczenia i im większa powierzchnia oddawania tym mniejsza temperatura. To, że latarka jest gorąca faktycznie świadczy o tym, ze ciepło z diody jest dobrze odprowadzane ale jednocześnie tez o tym, ze kiepsko jet przekazywane do otoczenia. Obudowa w końcu nie jest w stanie oddać dalej tego ciepła i latarka gotuje się. Dlatego też włancza się zabezpieczenie termiczne. Same radiatory już znacznie zwiększają powierzchnie oddawania ciepła nie mówiąc już o tym że sam latarka jest większa. Zresztą w nowszych modelach convoya także pojawiło się ożebrowanie. Edytowane 27 Października 2017 przez Nemrod
Jimmy Opublikowano 28 Października 2017 Opublikowano 28 Października 2017 Wszystko sie zgadza, ale najsłabszym punktem latarki jest punkt styku pada termalnego diody z tzw. pigułą diody oraz samej piguły z resztą latarki. Często powierzchnia piguły jest prążkowana, nie wygładzona po toczeniu. Dodatkowo brak jest pasty termoprzewodzącej wiec przenoszenie ciepła z diody do obudowy jest tylko prowizoryczne
klakson79 Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 Tył - Walle Przód - polecam dwa osobne źródła. Na drogę Prox Taurus 500 lumenów (ładowana na usb + funkcja powerbank). W teren (w moim przypadu wieczorne wypady przełajowe do lasu) Solarstorm X6, 3000 lumenów. Krótko - jest moc! Wszystko udało mi się kupić za ok. 320 zł.
hanus Opublikowano 11 Listopada 2017 Opublikowano 11 Listopada 2017 Dzisiaj w promocji convoy s2+ za 9.99$ jedyny minus to, że kolor diody zimny, ale za tą cenę warto.https://m.gearbest.com/led-flashlights/pp_44144.html?lkid=11869877
Gość Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Dnia 16.09.2017 o 13:11, Red napisał: @Kufir mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jak długo do świeci, mruga? Red, lampka świeci już ponad 10 h i światło jest na tyle jaskrawe że nie myślę jeszcze o ładowaniu. Sadzę że to bardzo dobry wynik jak na taką lekką konstrukcję i mały akumulatorek.
Red Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 10h to już tydzień dobrych treningów więc to powinno zakończyć dyskusje na temat wyższości wymiennnej baterii nad aku. Dzięki za info
nowikone Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Odgrzewam temat. Może ktoś z Was koledzy doradzi, jaka lampka na tył pod sztyce aero ?
nonz Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dnia 2.12.2017 o 16:04, nowikone napisał: Odgrzewam temat. Może ktoś z Was koledzy doradzi, jaka lampka na tył pod sztyce aero ? Mactronic Red Line lub w tej samej cenie 10 szt tego
nowikone Opublikowano 9 Grudnia 2017 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Dnia 5.12.2017 o 16:44, nonz napisał: Mactronic Red Line lub w tej samej cenie 10 szt tego Dzięki za zainteresowanie ale wygląda jednak jakby miała nie pasować do mojej sztycy, moja jest zupełnie płaska od góry do dołu.
MadOnion Opublikowano 13 Grudnia 2017 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Jak na tył to tylko to ; ) zwłaszcza do sztycy aero 1
janek69 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Mam takie jajeczka, super sprawdzają się po zmroku i ile radości
dziubek123 Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 Polecam lampkę do tyłu, lekka, tania (29 zł): Stake Mini USB Lampka tylna wyposażona w 5 diod LED. Uniwersalne mocowanie przy pomocy sylikonowych pasków (2 wielkości w zestawie). Doskonała widoczność. Wewnętrzna bateria litowa ładowana przy pomocy kabelka mini USB (dołączony w zestawie). Żywotność baterii - 500 pełnych cykli ładowania.Ta lampka 9 zł na gearbest kosztuje. Za 14 zł można mieć jeszcze lepszą. Taką jak w załączniku ale bez napisu xanes. Ta za 14 to już przesada w najwyższym trybie razi po oczach.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 17 Lutego 2018 Opublikowano 17 Lutego 2018 58 minut temu, dziubek123 napisał: Ta lampka 9 zł na gearbest kosztuje. Mam tą lampkę, zapłaciłem za nia jeszcze mniej bo niecale 7 zł. Za tą cenę, rewelacja. Zobaczymy tylko jak dlugo wytrzyma, bo kupiłem w sumie niedawno.
Gość Opublikowano 19 Lutego 2018 Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Dnia 14.12.2017 o 14:45, MadOnion napisał: Ciekawe czy kobiety kupują ; ) Dla samych jaj je sobie kupię Edycja: Kupiłam od razu 3 sztuki, żeby i przyjaciółki miały Siedzę teraz i się chichram Edytowane 19 Lutego 2018 przez Gość
MadOnion Opublikowano 20 Lutego 2018 Opublikowano 20 Lutego 2018 Ostatnio widziałem zakonnice na rowerze (zresztą często je widuję z uwagi na bliskość klasztoru) i od razu przypomniałem sobie o tej lampce ciekawe jak by wyglądała zakonnica z takimi święcącymi klejnotami ; )
Pietern Opublikowano 20 Lutego 2018 Opublikowano 20 Lutego 2018 Te jajca, to obsceniczne bezguście, zabawne do 15 roku życia. Zakonnice chyba są starsze. 1
Rekomendowane odpowiedzi