Skocz do zawartości

Czy mogę jeździć w pedałach zatrzaskowych mtb na szosówce?

EjTri

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, tak jak w temacie. Czy nie będzie to jakoś bardzo przeszkadzać? Czy wyniki będą na takich pedałach gorsze niż na dedykowanych? Myślałem nad mtb tylko, że wokół ma taką nakładkę. Dodam, że startuję w zawodach triathlonowych.

1 godzinę temu, EjTri napisał:

Cześć, tak jak w temacie. Czy nie będzie to jakoś bardzo przeszkadzać? Czy wyniki będą na takich pedałach gorsze niż na dedykowanych? Myślałem nad mtb tylko, że wokół ma taką nakładkę. Dodam, że startuję w zawodach triathlonowych.

Można ale:

Edytowane przez GBike

Jeśli startujesz na poważnie w tri czyli masz już miernik mocy to jak najbardziej szosowe zatrzaski ci się przydadzą. Jak jesteś totalny amator nie ma to większego znaczenia i na pewno te pieniądze można zainwestować w coś co da więcej.

• Pomógł 1

Ja póki co też jeżdżę w pedałach mtb, ale niestety na bike fittingu okazało się że podczas jazdy kolana uciekają mi troszkę do zewnątrz. Przy kręceniu małej ilości kilometrów w skali roku nie ma to aż takiego dużego znaczenia, ale na dłuższą metę mogą ucierpieć stawy. W przypadku pedałów szosowych na bike fittingu mogliby mi wszystko ustawić tak żeby te nogi jednak chodziły prawidłowo. Niestety pedały mtb mają luzy i nie można już czegoś takiego zrobić. Póki co staram się panować nad nogami, ale będę musiał zainwestować te 700 zł na nowe pedały i buty dla własnego dobra :)