PaaaV Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Witam, jestem w posiadaniu bardzo starej kasety i natrafiłem na nie mały problem. Nie mam zielonego pojęcia jak należy poprawnie rozkręcić kasetę bym mógł ją dokładnie przeczyścić i sprawdzić jej stan. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jej temat. Proszę o jakieś wskazówki. https://drive.google.com/open?id=14kP_M6HIWsCRP7oODFz_0F1ZYoNRzaJl
Piotr78 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Ostatnia koronka powinna być jednocześnie nakrętką. Trzeba ją odkręcić ( przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ).
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 To nie jest kaseta, to jest wolnobieg. Tak na marginesie.
seraph Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 14 minut temu, SpiderMAN napisał: nie jest kaseta To jest kaseta drogi moderatorze tylko w starym systemie UG. Autor na trzecim zdjęciu odkręcił ją z całym bębenkiem i tak jak podpowiada kolega - ostatnia zębatka jest nakrętką i trzeba to rozkręcić dwoma bacikami. Na ostatnim zdjęciu widać bieżnie łożyska piasty w bębenku, a przy wolnobiegach nie ma takiego czegoś.
Piotr78 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 /edit Tu przykład starej kasety xt http://velobase.com/ViewComponent.aspx?ID=6b50d8c4-0b1c-4f57-b469-d0f0d1b0a11e&Enum=123
Gość Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 1 minutę temu, seraph napisał: To jest kaseta drogi moderatorze tylko w starym systemie UG. Autor na trzecim zdjęciu odkręcił ją z całym bębenkiem i tak jak podpowiada kolega - ostatnia zębatka jest nakrętką i trzeba to rozkręcić dwoma bacikami. Na ostatnim zdjęciu widać bieżnie łożyska piasty w bębenku, a przy wolnobiegach nie ma takiego czegoś. A widzisz... To dla mnie nowum, a stare
seraph Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Też to miałem raz w życiu w rękach. Ciekawostką jest fakt, że zębatki są symetryczne i zużytą można odwrócić o 180 stopni i jeździć dalej na nowym łańcuchu, bo bez problemu pracuje "tylnymi" zboczami zębów.
PaaaV Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 A czy istnieje jeszcze jakakolwiek możliwość doprowadzenia jej do stanu użytkowania, znalezienie jakiegoś odpowiednika lub też oryginału w dobrym stanie?
Accent_Szaj Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 2 godziny temu, seraph napisał: Ciekawostką jest fakt, że zębatki są symetryczne i zużytą można odwrócić o 180 stopni i jeździć dalej na nowym łańcuchu, Kolega już ci napisał odpowiedź,ale pytanie brzmi: Po co odrestaurowywać taki zabytek???
seraph Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 No ostatniej zębatki nie da się odwrócić. Chociaż na urwany ząb i tak by to nie pomogło. Kasety UG są już chyba tylko jakieś kolekcjonerskie do kupienia na ebay... Nie mniej jednak z urwanym zębem nadal da się jeździć, a bębenek rozbiera się normalnie, czyli odkręca miskę łożyska specjalnym kluczem.
PaaaV Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) A jaki jest to klucz do odkręcenia miski łożyska i czym polecanie wyczyścić zębatki, ponieważ nawet benzyna ekstrakcyjna sobie nie radzi. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez PaaaV
seraph Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Klucz do bębenka Shimano. Jak nie schodzi pod benzyną, nitro, albo innym acetonem to to nie jest brud tylko rdza/śniedź i usuniesz to tylko mechanicznie. Tylko, że jak zedrzesz powłokę np tą szczotką na szlifierce to zębatki zrobią się bardzo podatne na rdze.
Kruk Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 spróbuj rozpuszczalnikiem, jak nie pójdzie to już tylko mechaniczne metody.
PaaaV Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi