Skocz do zawartości

Uszkodzona śruba w zawieszeniu

ostry2407

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możecie doradzić jak to odkręcić. Chciałem wyczyścić śruby i przesmarować i wszystkie pozostałe ładnie się odkręciły i tylko z tą śrubą był problem i niestety klucz mi się ześlizgnął i uszkodziło śrubę i teraz mam dylemat jak do tego się zabrać aby mocniej nie uszkodzić. Jak wkładam imbusa to się kręci i na końcówce klucza zostają opiłki śruby

IMG_0985.JPG
Opublikowano (edytowane)

To jest na Torx, a nie imbus i to był błąd przy próbie odkrecenia. Teraz postaraj się o bit z torxem o 1 rozmiar większy ,  stopniowo nabijaj delikatnie młotkiem (oczywiście młotek mały 0.5kg ewentualnie 1kg) ...Jak uda się obsadzić w miarę głęboko, to użyj nasadki na klucz, oczywiście ten element do wymiany.  

Edytowane przez AHABI ONE
Opublikowano

Faktycznie . Jedynie nabicie większego torxa może pomóc.  Jeśli nie dasz rady to już tylko bardziej inwazyjne metody. Powodzenia. 

Opublikowano

Czy strzałki na śrubie nie pokazują kierunku dokręcania? Jeśli tak, to jest tam lewy gwint i te wykretaki nic nie dadzą, bo one są do prawego gwintu.

• Pomógł 1
Opublikowano

Wystarczy wiertarka i wiertło by rozwiercić, śrubę w taki sposób by część którą próbowałeś odkręcić zwyczajnie wypadła, wtedy kawałek pręta lub wkrętarka i wypchniesz oś śruby na drugą stronę

Opublikowano
8 godzin temu, mareq napisał:

Czy strzałki na śrubie nie pokazują kierunku dokręcania? Jeśli tak, to jest tam lewy gwint i te wykretaki nic nie dadzą, bo one są do prawego gwintu.

Cenna uwaga. Na razie jestem na etapie szukania takiej śruby ale nigdzie nie mogę znaleźć. Może wiecie gdzie tego szukać. Pacjent to Trek Top Fuel 8 z 2020

Opublikowano (edytowane)

piter614 bardzo dziękuję za pomoc.  Zamówione lecz niestety cały komplet z łożyskiem i podkładką. śruba nie występuje osobno. A dla potomnych wklejam specyfikację.

TREK.JPG TREK 1.JPG Edytowane przez ostry2407
Opublikowano

No i fajnie że się udało
Teraz zostanie wyjąć uszkodzoną śrubę

Opublikowano
18 godzin temu, mareq napisał:

Przecież jest możliwość zakupu lewego jak i prawego gwintu. ..Castorama to tylko market budowlany, a nie sklep o profilu mechaniki samochodowej 

Wiertarki w tym przypadku bym unikał , bo nie tylko śruba czy nakrętka będzie do wymiany, a uszkodzona rama, czy też wachacz.🤔

Opublikowano

nacięcie śruby flexem, później jakiś słaby śrubokręt + młotek , jeśl nabicie torxa nie wyjdzie