Skocz do zawartości

Cube stereo 140 hpc tm - opinie ekspertów

Qnski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czołem,

chętnie przeczytam Wasze opinie na temat roweru cube stereo 140 hpc tm 2019

Zważywszy na stosunek osprzęt/cena znalazłem zadziwiająco mało opinii na jego temat. Na innych forach temat zwykle jest zlewany sformułowaniem "weź trance'a" :)

https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/fullsuspension/stereo/cube-stereo-140-hpc-tm-275-greynorange-2019/

Rower ma być przeznaczony do jazdy trail oraz po bikeparkach.

Szczególnie teraz, kiedy można go wyhaczyć za ok 13,5k PLN.

Trafiłem na pojedynczą opinię o skopanej geometrii i źle dobranym tylnym zawieszeniu. Jest to o tyle ciekawe, że geometria, za wyjątkiem bazy kół (11mm) jest niemalże identyczna co w YT jeffsy AL 27 2018.

Wygląda też, że  cube nic nie zmieniał w samej ramie poprzez lata 2018/2019/2020.

Pozdrawiam.

Edytowane przez SpiderMAN
Multipost niedozwolony
Opublikowano

Alternatyw szukaj w wątku przyklejonym, proszę ograniczyć wątek tylko do zapytania o konkretny rower, albo podpiąć się z tematem wyboru pod odpowiedni wątek przyklejony.

Opublikowano

Prawie 14K to sporo a ramy na 2020 są zupełnie inne. I mogą się podobać i ogólnie całkiem nieżle im to wyszło. Również geo. 

Opublikowano

Z informacji na stronie Cube  wynika, że kolejny rok z rzędu będą stosowali dokładnie te same ramy. Poniżej linki:

https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/fullsuspension/stereo/cube-stereo-140-hpc-tm-275-greynorange-2019/

https://2020.cube.pl/en/2020/bikes/mountainbike/fullsuspension/stereo/cube-stereo-140-hpc-tm-275-greynorange-2020/

Obawiam się, że w tym zakresie cenowym nie ma szans aby przynajmniej zbliżyć się do oferowanego przez Stereo osprzętu. Wystarczy wspomnieć komplet 3 x fox factory + kółka + napęd.

A co sądzisz o użyteczności tego konkretnego modelu?

Opublikowano

Całkiem możliwe, że masz rację. Mają tyle tego na stanie, że trudno się połapać. Ja zerkałem na Stereo z naprawdę sporym skokiem na węglu oraz alu i rama była zupełnie inna. Kolektyw AM/enduro w Pl bardzo rzadko korzysta z tej marki. Trochę przez wygląd...? Przy takim budżecie jest mnóstwo ofert. Nie mniej technicznie nie ma się czego obawiać. 

Opublikowano

I nie rządzi i żaden to argument. Może kilka lat temu ale nie obecnie. 

Opublikowano

Wisiało w powietrzu wspomnienie o Trance :)

A zna ktoś może osobę, która na takim Cubie jeździ lub jeździła?

Opublikowano

Ja mam Cuba stero hpc 140 race 2018. Jeżdżę od ponad roku trial/enduro i wycieczki ze znajomymi. Nie mam dużego doświadczenia z fullami ale jestem mega zadowolony. A ludzie w lasach zawsze robią wow, wkoncu nie Trek albo Giant.

Pare gleb zaliczyłem nic się nie popsuło, do tej pory nic nie serwisowalem poza amortyzatorami i oczywiście małymi serwisami w domu. Jedyny minus to ocierający pancerz o spód ramy jak się wachacz ugina, ale dłuższy pancerz albo taśma i po sprawie. Damper w tej wersji nie jest super ale jeszcze jeden sezon polata. Sztyca jest wolna.

Geometra jak geometra teraz to choroba, 10mm w ta czy w ta to bez różnicy jak dla mnie. Polecam sprawdzić sklepy w UK ja za swojego dałem 1500f jakieś 7200 zl, wiec w tej cenie to rower z Decathlon mogłem kupić.

Sam się zastanawiałem czy to dobry wybór bo mało opini było, ale zaryzykowałem ze względu na cene i jak dla mnie bomba. Myślę że coś pomogłem. Pozdrawiam

Opublikowano

@Kozuha bardzo dziękuję. Super cenna opinia. Pozwól, że podrąże i zapytam co masz na myśli pisząc, że damper nie jest super a sztyca wolna.

Zdecydowanie cena zestawu powala. I jest to mocny argument za kupnem. Dlatego jako jedyne wyjaśnienie faktu, że tak mało osób na nich jeździ widzę brak zaufania do marki.

Opublikowano

Co do dampera, jest miękki i łatwo dobić. Może taki ma być. Jak ustawie mniejszy sag to jest ok. A co do sztycy, widziałem w akcji droższe sztyce to są dwa razy szybsze, ale to sztyca Cubowska to też nie ma co wymagać że będzie jak Fox na kashimie działać. Ale jest bez awaryjna i luzy się nie powiększyły a dużo osób się na to skarży. Z tego co widzę to interesuję Cię wersja TM a tam damper i sztyca level wyżej ;)

Opublikowano
18 godzin temu, Qnski napisał:

Zdecydowanie cena zestawu powala. I jest to mocny argument za kupnem. Dlatego jako jedyne wyjaśnienie faktu, że tak mało osób na nich jeździ widzę brak zaufania do marki.

Z Cube jest trochę jak z Radonem. Fajnie obwieszony ale i tak zdecydowanie więcej ludzi kupiło faktycznie Canyona. Kwota spora gdzie jak ktoś solidnie jeżdzi to woli nawet dołożyć do marki bardziej premium. Woli mieć VPP, FSR'a czy popularne Maestro albo nawet "nasze" RVS. No i musi się podobać. "Cygańskie złoto" nie jest tutaj czymś co musi być bo to nie to decyduje jak pracuje amor, damper czy sztyca.  Cube u nas jak chodzi o fulle popularny nie jest ale w Niemczech już jest.  

Opublikowano

@Ares Kieruję zatem do Ciebie bardzo ważne dla mnie pytanie. Czy system zawieszenia lub geometria w Cubie bedzie miała pewne ułomności względem marek premium typu np. Canyon? Chętnie usłyszę co Ty wybrałbyś w takiej sytuacji wiedząc, że jeden rower jest premium a drugi ma osprzęt (zawiechę, koła, kokpit) z wyższej półki oraz karbonową ramę przy założeniu, że rowery te kosztują tyle samo

Swoją drogą chciałbym zapytać jaka jest praktyczna różnica w pracy dampera pracującego równolegle do rury podsiodłowej względem tego, który pracuje równolegle do górnej rury gornego trójkąta.

Pozdrawiam

Opublikowano

@Qnski Canyon nie jest żadną marką premium. Ten Cube jest nieco krótkawy ale czy to wada? Moim zdaniem nie o ile nie chcesz nim robić jakiś bardzo ciężkich tras. To jednak nie enduro czy jak obecnie w modzie enduro na sterydach do prucia tylko w dół. 

System zawieszenia przynajmniej u mnie to trwałość, sztywność, mała skala serwisowa. Nie słyszałem by ktoś specjalnie narzekał na to co oferuje Cube. Sprawa druga najistotniejsza. Każdą zawiechę da się popsuć złym lub żle dobranym damperem. Tu się nie wypowiem bo nie znam nikogo z tym fullem. Da się kupić Speca dla przykładu za 30K i po roku chcieć wywalić damper bo jest żle dobrany do konkretnego stylu jazdy. Rozumiesz o co mi chodzi. Tu masz też odpowiedz na pytanie nr 2. 

Co ja bym wybrał? No na pewno nie Spectrala Canyona, który jest odpowiednikiem tego Stereo:P Problem drugi to taki, że ja się zbytnio nie przejmuję gdyby mi pierdyknęła rama. Nawet nie wiem czy by mi się chciało reklamować. Rok temu szukałem w podobnej kwocie drugiego fulla na nieco lżejszą jazdę i gdybym za tą kasę z tymi szpejami zobaczył tego Cubusia to w godzinę mam go w domu. Chciałem właśnie czegoś na komplecie Fox'a choć nie koniecznie z tym konkretnym tłumikiem z przodu. Zmierzam do tego bo podchodzisz do tego fulla z przyczajki, że jak się obawiasz marki, masz ciężko odłożone pieniążki to są w ofercie równie dobre i popularne marki. Ogólnie to nie jest full spaprany czy jakoś tak. Dobry sprzęcik do mocniejszego All Mountain.