Skocz do zawartości

Rozbieranie hamulca-zacisku hydraulicznego, czyszczenie i naprawa

Quathor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak i czym udrożnić\rozruszać tłok w hamulcu hydraulicznym Deore BR-T615 ?

Zacisk chodzi nierównomiernie. Jeden z tłoków nie odchodzi do końca. Zaczęło się razu pewnego, zimą jeszcze, w ogóle nie chciał wrócić na miejsce. Przez kilka dni, za każdym razem gdy go zresetowałem\odepchnąłem kilka hamowań i znowu nie wracał na miejsce. Nie była to raczej kwestia zapowietrzenia a brudu z błota, który się tam dostawał. Używałem wtedy WD, żeby go w miarę wyczyścić i rozruszać, ale z czasem wyczytałem, że są tam, lub mogą być gumowe uszczelki i WD nawet może je rozpuścić. Ponoć lepiej użyć olej sylikonowy..  Z czasem samo zrobiło się lepiej, ale przy wymianie klocków widzę, że jest różnica między lewym, a prawym. Przy nowych, po kilku hamowaniach jeden niemalże się styka z tarczą. Zakupiłem olej shimano'wski i będę kompletnie rozbierał cały układ, ponieważ przewód hamulcowy jest zdecydowanie za długi i wyciera lakier na ramie. Ze skróceniem raczej sobie poradzę, ale czy warto w ogóle rozbierać\rozkręcać sam zacisk ?? Są na nim dwie śruby i ogółem jestem zwolennikiem dogłębnego rozbierania części w celu naprawy i czyszczenia, ale nie mam doświadczenia z zaciskami hamulców hydraulicznych i nie chciałbym sytuacji, w której okaże się, że nie da się go złożyć z powrotem.

Co radzicie??

Jak do tego podejść ??

Czy ktoś tam kiedyś zaglądał i ma w tym doświadczenie ?

Edytowane przez Quathor
Opublikowano

Zobacz tutaj jak robią procedurę 'luźnych tłoczków":

Opublikowano

Ha 😆 dobry filmik. Bardzo oryginalni Ci serwisanci z parktoola. Dużo stało się jasne.  Trochę mnie zmartwiła nie rozbieralność hamulca. Zastanawiam się, czy wypadnięcie poprzez pompowanie tłoczków jest nie do naprawienia? Nazwali to cieknięciem oleju i "cieknięciem łez". Gdyby tak jak wypchnąć można by dokładnie umyć zarówno klocki jak i uszczelki, ale klops by był gdyby na tym stanęło i nie dało się już tego złożyć. Coś mi się wydaje że te dwie śruby u mnie na hamulcu po prostu trzymają dwie połówki razem ze sobą, a rozkręcenie ich za dużo nie da

Opublikowano

Twoje zaciski rozbiera ja się na pół i masz dwie połówki
Musisz je odkręcić od ramy i odkręcić przewód od zacisku
Rozkrecasz zacisk w jednym masz tłoczki wyjmiesz je i wyczyscisz
Później je nasmaruj np smarem do smarowania tłoczków samochodowych są takie w małych tubkach
Skrecasz do kupy
Odpowietrzasz i działa bez problemu

Opublikowano
19 godzin temu, piter614 napisał:

Twoje zaciski rozbiera ja się na pół i masz dwie połówki
Musisz je odkręcić od ramy i odkręcić przewód od zacisku
Rozkrecasz zacisk w jednym masz tłoczki wyjmiesz je i wyczyscisz
Później je nasmaruj np smarem do smarowania tłoczków samochodowych są takie w małych tubkach
Skrecasz do kupy
Odpowietrzasz i działa bez problemu

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Wielkie dzięki. Oczywiście olej hamulcowy przy rozkręcaniu hamulca na pół trzeba spuścić ? Bo jak nie to sam wyleci 😲?!

Przyglądają się skracaniu przewodów i zastanawiam się czy dało by radę zastosować końcówkę Banjo ale od strony dźwigni hamulcowej ? Chodzi o hamulec i dźwignię przednią. Gdyby się udało, to zostawiłbym tylko tyle długości, aby dało się swobodnie nakładać dźwignię na kierownicę. Obecnie mam strasznie długi ten przewód. Zakręca wielkim łukiem i przez to wytarł mi lakier do żywego aluminium. Jakaś śruba z przepływem i uszczelnieniem była by do tego potrzebna.. Ma to sens czy lepiej tradycyjnie?

Opublikowano

Od strony dźwigni hamulcowe masz oliwke i musisz ją tam dać taka samą
Płyn do hamulców shimano masz mineralny musisz kupić dedykowany do tych hamulców 100 ml kosztuje z 15 zł czy jakoś tak ale w zupełności wystarczy
Jak rozkrscisz wszytko to płyn wyleci więc tak musisz mieć by dać nowy
W moich postach jest gdzieś post o regeneracji hamulca sram który rozbierałem i smarowalem tłoczki

https://www.msport.com.pl/product-pol-33112-Oliwka-i-wklad-do-przewodu-Shimano-SM-BH90-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIyNndodaW5AIVFuaaCh3SqgLEEAQYBSABEgJAc_D_BwE