Simmi64 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Nigdzie nie znajduję zdjęcia z tej strony przerzutki. Czy tu coś brakuje? Linka chyba poprawnie prowadzona. Na najniższym biegu gdy zwalnia się napięcie linki w terenie linka spada przy spokojnej jeździe jakoś się trzyma ale na moje coś nie halo. Wkurza mnie to i tak jakby jakiegoś prowadzenia brakowało. Przed problemem się nie przyglądałem. Na jaką mogę ją zmienić? Napęd to 3x9 największy blat 40t? Czy FD-M591 DS się nada? Manetki mam alivio. Będę wdzięczny za pomoc.
Kruk Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Śruba ograniczająca wychylenie jest skręcona, jak zrzucasz na małą zębatkę na korbie, wtedy przerzutka blokuje się na śrubie a linka jest luźna. Wystarczy odkręcić śrubę od wychylenia do środka przerzutki o powinno pomóc, ewentualnie jeszcze raz wyregulować przerzutkę. Wpierw reguluje się wychylenie przerzutki potem dopiero dokręca linkę jak trzeba i reguluje baryłką w manetce.
Piotr78 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Możesz założyć gumkę, małą trytytkę, cokolwiek co uniemożliwi wypadanie linki z tego prowadnika. fd-m591 się nie nada. Przerzutka jest ok, ( dla korby 40/30/22 ) będziesz miał spokój.
Simmi64 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Mi się wydaje, że z góry jakoś powinno dociskać tą linkę żeby nie uciekała do tyłu i nie jestem pewny czy coś tam nie jest wyłamane, bo na to wygląda. Przerzutka działa płynnie nic nie ociera nie szoruje wszystkie biegi wchodzą bez problemu. Nie ukrywam, że mnie denerwuje to spadanie. Czy jest jakaś alternatywa dla tej przerzutki?
Piotr78 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Tu masz zdjęcie nowej i nie widać nic innego niż u Ciebie : https://allegro.pl/oferta/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-m4000-ds-40t-7546447600 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/alivio-m4000/FD-M4000-DS6.html Wyreguluj lepiej przerzutkę ( tzn. gdy łańcuch i przerzutka jest na najmniejszej koronce korby to wykręć ogranicznik - śrubę na tyle, żeby linka była bardziej napięta. Lub/i zastosuj jakiś patent o którym pisałem wyżej, który uniemożliwi/utrudni spadanie linki z prowadnika. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Piotr78
Yan Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Na pewno linka jest źle zamontowana. https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-MDFD001-02-POL.pdf na stronie 23 jest opisane jak montować linkę. Należy ją przeciągnąć nad trójkątem metalowym nad śrubą (widać tam nawet otarcia od wcześniej zamontowanej linki).
Kruk Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Tak jest Yan ma racje: musisz linkę dać na ten skobel? a potem linkę w tym wyżłobieniu dać nawet widać że na tym elemencie w trójkąt jest otarcie od linki
zenobek Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Tam widać wyżłobienie na linkę (A). Powstaje pytanie dokąd prowadzi to wyżłobienie. Jeśli prowadzi tak jak linia B (od naszej strony) to Yan ma rację, jeśli tak jak linia C (nad śrubą) to nie wyobrażam sobie żeby linka robiła taki ostry zakręt. Wstępne naprężenie linki byłoby "nieco" kłopotliwe.
Simmi64 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Dzięki Chłopaki jutro to przemienie. Kto pyta nie błądzi 😜
Gość Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Tak dokładnie linka musi być nad trójkatem miałem ta przerzutkę w rowerze, jeżeli wszytko jest jak powinno być co całkiem dobrze pracuje
maras52 Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 (edytowane) Cytat ...fd-m591 się nie nada... Eee no co ty, osobiście mam fd-591 i korbę 22/30/40 w konfigu 3x9 bangla aż miło. Edytowane 15 Września 2019 przez maras52
Piotr78 Opublikowano 15 Września 2019 Opublikowano 15 Września 2019 Fakt, źle napisałem. Nada się do korby 40/30/22. Jeśli tylko opuszczenie o okolo pół centymetra nie spowoduje oparcia się o ramę to będzie ok.
Rekomendowane odpowiedzi