Skocz do zawartości

Cube MTB Hardtail 2020

mariuszm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Właśnie przeglądam.
W tym roku kupiłem synowi 10-latkowi Cube Acid (4150zł). Syn jest mega zadowolony, a jak On to i ja :). Pierwszy maraton za nim i słyszę codziennie "Kiedy znów jedziemy na zawody?"
W przyszłym roku drugi syn będzie miał 9 lat i też szykuję się na podobnej klasy rower. Wygląda na to, że znów będzie to ten sam Cube, no chyba, że znajdę coś innego. Przeglądałem w zimie chyba wszystkie dostępne oferty rowerów na rozmiar 14-15 cali (powietrzny amor, napęd 1x12) i ten okazał się najtańszym wyborem. Był teoretycznie jeszcze Scout o 100zł tańszy ale niedostępny już od kwietnia.

Co do sztywnych osi to masz rację. Jak firma rowerowa zrobi nowy model ramy to później tłuką ją przez 3-5 lat. Kross na przykład jak zrobił na olimpiadę ramę karbonową w 2015 roku, jeszcze bez boost to tłucze ją do tego roku. Rower za 23 999zł a z tyłu dalej: 12x142mm. Nie wiem czy ma z tyłu sztywną oś ale wygląda, że chyba nie.

Edytowane przez -Marcin-
Opublikowano
2 godziny temu, -Marcin- napisał:

12x142mm

To przecież wymiar sztywnej osi :/

Opublikowano

No tak. Coś mnie zaćmiło. Sztywna oś bez boost w nowym rowerze to jednak dalej sztywna oś.
Nie zmienia to faktu, że ramy sztywniaka (alu i karbonowej) od kilku lat Kross nie przeprojektował pod boost. Fule projektowali 2-3 lata temu to mają tylną oś 148mm.