Skocz do zawartości

"Wyskakujące" koło z silnikiem

metiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie,

Piszę na forum jako że już "ręce mi opadają" z moim elektrykiem. Rowerek mam już 2 lata, wszystko śmigało do czasu..... zmiany obręczy, opony, zaplecenia na nowo silnika. Silnik mxus 500W do 1000W. Napęd naturalnie w tylnym kole.Rower cross ale to bez znaczenia w wątku. Problem polega na tym, że choćbym nie wiem jak przykręcał tylne koło to wyskakuje z ramy - z widełek. Problem prozaiczny - założyłem blokady obrotu osi silnika i nadal to samo. Oczywiście wcześniej były blokady ale dołożyłem jeszcze takie: https://www.e-biker.pl/pl/p/Blokada-obrotu-osi-silnika-M12-Rapid-Block/59

Już jak przykręcam to widzę, że oś robi obrót i lekko wychodzi jak nie z jednej to z drugiej strony tak jakby oś silnika była skrzywiona ale to niemożliwe. I tak po wielu próbach..... nie wiem. Może powymieniać wszystkie nakrętki, śruby kontrujące itp.... Dopuszczam sytuację, w której oś silnika z jednej strony dochodzi do końca widełek z drugiej nie - to może wynikać choćby z konstrukcji mocowania przerzutek. Ale jeżeli koło wyskakuje przy jeździe to coś nie gra.  

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Z pewnością problem nie jest wyjątkowy ale nic mi już do głowy nie przychodzi. 

Opublikowano

Jak jest mocowane  to koło? Na szybkozamykacz?

Jeśli tak to w nim może być problem . Miałem taki ,ale w przednim kole. Po zmianie problemu nie ma. 

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie.

Odpowiadając - nie, nie ma szybkozamykacza. Standardowo są nakrętki. Skłaniam się jednak ku wymianie wszystkich elementów. Dziś jeszcze zajrzałem ponownie i.... ku zdumieniu z obu stron powinny być kontrujące nakrętki - a jest tylko z jednej! Więc zdaje się, że to jest jedna z przyczyn choć tak było długo i "trybiło". Druga sprawa to powymieniam wszystkie elementy tj. nakrętki i podkładki. 

Opublikowano

Dobrze umyj wszystko ,żeby nie było tłuste. Elementy mocowania osi w ramie również.  

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystko jasne. Gwint na osi silnika "zryty". Do wymiany oś. Szukam........MX01R