Marti Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Hej szukam niedrogiej opony szosowej na obręcz 622x19 poradzicie coś? I jaką najwęższą oponę założę na tą obrecz?Moja waga to 80kg, obecnie mam oponę schwalbe spicer 622x35 ale wolałbym coś węższego Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Opony o szerokości 28mm założysz najwęższe. Ja polecam opony Continentala, za to ostatnio @Zalas mi polecił Maxxis Detonator i będę nad nimi się zastanawiał 1 Odnośnik do komentarza
Marti Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Coś takiego? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6818297041Niedroga i dobrze wyglada Odnośnik do komentarza
Zalas Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Tak. Ja używam opon o szerokości 32c w rowerze crossowym. Fajnie lekko toczy się to po asfalcie a na ścieżkach się całkiem fajnie trzyma nie ślizga się etc a na podjazdach po ścieżkach leśnych idzie jak dzik Jedynie w piasku lub błocie trochę się ślizga lecz wiadomo, to nie opona do tego na taki teren potrzebna już jakaś kostka 1 Odnośnik do komentarza
Marti Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Nie no zaciekawiła mnie ta opona: jest węższa o 7 mm od moich spicerów, lżejsza o połowę i dużo tańsza. 60 tpi to chyba optymalna wartość? U mnie opona będzie używana jedynie na asfalcie. A jakie zdanie macie o takich oponach http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6761818219 Odnośnik do komentarza
Marti Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Tak. Ja używam opon o szerokości 32c w rowerze crossowym. Fajnie lekko toczy się to po asfalcie a na ścieżkach się całkiem fajnie trzyma nie ślizga się etc a na podjazdach po ścieżkach leśnych idzie jak dzik Jedynie w piasku lub błocie trochę się ślizga lecz wiadomo, to nie opona do tego na taki teren potrzebna już jakaś kostka A co byś poradził zwijaną czy drutową jednak? Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 27 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Na Vittori Zaffiro ale w wersji Slick i o szerokości 23mm jeździłem na szosie. Miło wspominam tą oponę, ale deszczu to ona nie lubi. Odnośnik do komentarza
Marti Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Kupiłem Continental Ultra Sport 2 rozmiar 28 mam nadzieję, że dadzą radę Odnośnik do komentarza
Janao Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Temat już chyba nieaktualny, ale dodam że opona 25c pracuje idealnie na obreczy 622x19. 28min. to wartość katalogowa, ale są ludzie, którzy śmigają na 700x23c i nie narzekają, ale ja gwarantuje ze 25mm spokojnie daje rade ; ) Odnośnik do komentarza
Marti Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Tak myślałem też nad 25mm ale balem się trochę o komfort jazdy, jutro jadę 2x30km na tej oponce to przetestuję. Może z następna oponką zaszaleje na 25 Odnośnik do komentarza
Janao Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 12 minut temu, Marti napisał: Tak myślałem też nad 25mm ale balem się trochę o komfort jazdy, jutro jadę 2x30km na tej oponce to przetestuję. Może z następna oponką zaszaleje na 25 Ja sceptycznie podchodze do opini że 28c będzie bardziej komfortowe niż np. 23c, z tego względu, że jak crossową oponę o możliwości pompowania do 6bar pompowałem na maxa to wcale nie było dużej różnicy w komforcie na paskudnej drodze w porównaniu do 23 i 25c łyse jak Pazdan. Oczywiście jest spora różnica pomiędzy balonami 29er pompowane do środkowej wartości, a np. Typowymi crossowymi oponami pompowane max. Bo na wielu trasach już to przetestowałem z znajomymi i miekkie 29er ma ogromną przewage na mocno zniszczonym asfalcie w zestawieniu z oponą crossową z max. bar., Ale zaś crossowa pompowana max, i szosowa max. Bar takiej różnicy już nie ma. Może poza tym że na grubszej crossowej oponie nie ma żal wjeżdżać do lasu, a na lekkiej, cieńkiej i łysej szosowej strach śmigać po kamieniach. Dlatego moje rozumowanie jest takie że wygrywa rozmiar 25c z tego względu, że w zestawieniu z 28c, łatwiej jest znaleźć lekką i stosunkowo wytrzymałá oponę poniżej 250gr. Odnośnik do komentarza
Marti Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 No widzisz w sumie to szkoda, że wcześniej nie pisałeś pewnie byś mnie przekonał do 25 bo i tak jeżdżę głównie po asfalcie, ale ok już te 3 mm jakoś przeboleję na razie ale pewnie jak się zużyją to się skuszę Odnośnik do komentarza
Janao Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Marti napisał: No widzisz w sumie to szkoda, że wcześniej nie pisałeś pewnie byś mnie przekonał do 25 bo i tak jeżdżę głównie po asfalcie, ale ok już te 3 mm jakoś przeboleję na razie ale pewnie jak się zużyją to się skuszę No właśnie.. widze że zwijana ma 335gr. To o 80gr. Więcej niż moje conti grand sport 25c, a 80gram na oponie to bardzo dużu i przekonasz się jak pojezdzisz na obecnych kilka tras, a nasteonie zmienisz na oponki 250gr. Chyba ze kupiłeś drutowane to te będą jeszcze cięższe ; ) Edytowane 9 Czerwca 2017 przez Janao Odnośnik do komentarza
Dalaj Lama Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Trochę odkopuję, ale nie chcę kupować w ciemno. Próbował ktoś może założyć szosową oponę 28c na taką obręcz jaka jest w meridach big nine? Szerokość wewnętrzna obręczy to 20mm Wg tabelek niby nie można, ale może macie inne doświadczenia w tym temacie? Odnośnik do komentarza
SzpiceR Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Raczej nie powinno być problemów 1 Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Bez problemu. Moje szosowe kółka mają 19,4 mm szerrokości wewnętrzenej i najwęższa opona sugerowana przez producenta to 23c. 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi